Els grups de la investidura donen suport al Govern en el primer ple de mandat
10 de juliol de 2015 a les 12:55Les retribucions dels regidors i la creació de tres càrrecs de confiança aixequen la primera polèmica del mandat. Compromís afirma que s'autolimitarà els sous mentre PSC, PP i Ciutadans acusen al govern de falta de diàleg i d'entrar en contradiccions respecte els seus posicionaments a l'oposició.
Els quatre grups de la investidura de l'alcalde - Compromís, Esquerra, Convergència i Unió, i Iniciativa-Esquerra Unida/MES- donen suport al nou govern en el primer Ple municipal del mandat en el que es donava comptes del nou cartipàs i s'aprovaven, entre d'altres qüestions, les retribucions dels regidors i l'alcalde, es constituïen tres càrrecs de personal eventual i es nomenava els representants de l'Ajuntament a diferents òrgans externs. PSC i PP es mostraven molt crítics amb el govern pel que consideren contradiccions amb el seu programa electoral mentre que Ciutadans reivindicava major participació i diàleg.
El nou govern municipal ha presentat un cartipàs en el que destaca l'estructura en dues grans àrees, la de Desenvolupament Municipal i Institucional i la de Desenvolupament Social i Territorial. La portaveu del grup de govern, Contxi Haro, destacava que es tracta d'una estructura que es caracteritza per la transversalitat i la coordinació i que s'ha pensat sense voler fer una ruptura dràstica de l'estructura ja existent. Haro mostrava la voluntat d'ampliar el govern sense fer un repartiment de pastís, sinó amb una estructura sòlida apte per un govern de 5, com l'actual, o de més regidors.
PSC i PP criticaven durament aquesta estructura. El portaveu socialista, Víctor Francos, afirmava que és una estructura condicionada per la feblesa d'un govern amb 5 regidors i no adaptada a la realitat de Cerdanyola. Francos instava al govern a ampliar-se, recordant que la responsabilitat també és dels grups que li van donar suport en la investidura, i aconseguir un govern, i per tant un cartipàs, que respongui a les necessitats de Cerdanyola.
El portaveu popular, Manuel Buenaño, denunciava la falta de diàleg del nou govern i que no se'ls hagi explicat com abordaran les polítiques en les diferents matèries i amb qüestions com l'abocador de Can Planas, el transport urbà o el servei integral funerari.
Igualment, des de Ciutadans asseguraven sentir-se menystinguts pel govern ja que no hi ha hagut diàleg previ. La portaveu del grup, María Valle, es mostrava preocupada pel possible col•lapse d'un govern amb 5 regidors de 25. Valle reclamava responsabilitat als grups que van donar suport a la investidura ja que està en joc l'estabilitat de la ciutat i es preguntava quins interessos partidaris o partidistes estan impedint que hi hagi un acord.
Tant Convergència com Iniciativa destacaven les converses obertes entre els quatre grups d'investidura per elaborar un Pla d'Actuació Municipal amb les prioritats estratègiques de la ciutat sobre el que fonamentar l'estabilitat a l'Ajuntament. Iniciativa, a més, demanava a Esquerra un pas endavant per formar un govern més sòlid amb Compromís. El seu portaveu, Jordi Miró, reclamava esforços perquè la ciutat sigui governada com es mereix.
També el portaveu de CiU, Josep Grau, assenyalava la necessitat de passar a una majoria que doni estabilitat a la ciutat.
El regidor d'ERC Daniel Mallén recollia el guant destacant que treballen amb la voluntat d'ampliar el govern en base a un govern en majoria que pugui tirar endavant els compromisos adquirits o un govern que parteixi d'un Pla d'Actuació Municipal suficientment consensuat i extens que permeti una bona gestió. Aquest procés, segons Mallén, no pot ser ràpid i no s'ha de banalitzar.
La primera polèmica de mandat
Les retribucions i dedicacions dels regidors i la creació de tres llocs de càrrecs de confiança van motivar el segon gran debat del Ple.
El govern afirmava que es presentava una proposta de manteniment de les dedicacions i les retribucions perquè no tenien majoria per aprovar una reducció salarial. La proposta, asseguraven, no és la que voldria Compromís però sí que insistien en que compliran amb el codi ètic al qual s'havien compromès cobrant tres vegades el salari mínim interprofessional. La diferència entre aquest sou i l'aprovat ahir al ple el destinaran a fins socials.
L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, posava de manifest aquesta autolimitació.
PSC i PP tiraven d'hemeroteca per recordar paraules de Carles Escolà a l'oposició criticant els salaris de l'anterior govern, que ara es mantenen, i el seu rebuig a qualsevol personal eventual de confiança. El portaveu socialista, a més, destacava que, al reduir-se les comissions informatives, el règim d'indemnitzacions per assistència dels regidors de l'oposició castigava al PSC i feia que els seus regidors cobressin menys que els de la resta de grups.
Per la seva part, el portaveu popular es preguntava qui havia exigit al govern mantenir aquests sous si Compromís assegurava que no és la proposta que desitjarien. Manuel Buenaño reclamava que es retirés de l'ordre del dia aquest acord perquè el que més aviat semblava és que s'estava preparant el camí per a una possible ampliació de govern.
Des de Ciutadans demanaven canviar el règim d'indemnitzacions dels regidors d'oposició per un de dedicacions parcials, també previst, perquè econòmicament no suposa cap canvi i garanteix més drets als regidors.
I Esquerra, Convergència i Iniciativa criticaven el que consideren un discurs demagògic sobre les retribucions i el personal de confiança perquè els càrrecs públics han de tenir un salari que correspongui a la seva dedicació i responsabilitat i que actualment està per sota de poblacions més petites.
El regidor de CiU, Marc Costa, assegurava que és molt trist haver-se de trobar cada 4 anys amb aquest tipus de debats demagògics.
El personal eventual, a debat
El mateix escenari i un debat molt similar es tornava a repetir amb l'aprovació de tres càrrecs de personal eventual, els coneguts com a càrrecs de confiança. El govern assegurava que les persones encara no s'han determinat però s'estan buscant uns càrrecs que tinguin capacitat política però amb un perfil tècnic.
Mentre que ERC, CiU i ICV-EUIA-MES donaven suport a la proposta, els grups del PSC i PP tornaven a recuperar declaracions de l'actual alcalde, Carles Escolà, quan estava a l'oposició. En aquest sentit, el portaveu popular li recordava que Escolà des de l'oposició havia demanat que es cobrís amb personal de la casa aquests càrrecs i l'instava a fer-ho ara.
En la mateixa línia, el portaveu del PSC, Víctor Francos, recordava que Escolà al 2011 es manifestava al ple en contra dels càrrecs de confiança i assegurava que al ple d'ahir l'alcalde estava portant propostes a contracor. Francos arribava a la conclusió final que el plenari era la coartada per al futur pacte per ampliar el govern.
Des d'ERC, Daniel Mallén desmentia cap coartada i cap pacte a hores d'ara però sí que reconeixia que el pacte arribarà i serà per la governabilitat de la ciutat, serà raonable i defensable. Mallén també criticava que en el ple d'ahir certs partits de l'oposició no estaven debatent el contingut real dels punts que es portaven a la sessió i s'estaven limitant a tirar d'hemeroteca en el que va descriure com una "pataleta".
Intervenia també l'alcalde Carles Escolà per donar resposta a les crítiques rebudes i reconeixent que s'estan assumint contradiccions però es fa per poder tirar endavant amb allò debatut i des de la responsabilitat de governar la ciutat, tot i que segons assegura a alguns els agradaria que Compromís portés al ple una proposta de màxims que no fos aprovada i el govern quedés en la corda fluixa.
La representació municipal als organismes dels que forma part de l'Ajuntament va centrar el debat en el Consorci del Centre Direccional, on participaran els quatre grups que van donar suport a la investidura. El govern manifestava l'objectiu de modificar els estatuts del Consorci per ampliar la representació municipal i que tots els grups hi tinguin cabuda. PSC i PP van declinar l'oferta i van recordar a l'alcalde les seves declaracions dient que es dissoldria aquest organisme. Carles Escolà va destacar que treballarà per retornar el debat sobre el Centre Direccional al Ple municipal i a la ciutadania.
Un cop ja finalitzat el ple, un grup de veïns del Turonet van mostrar la seva preocupació pels treballs que Vodafone va fer ahir a l'antena que s'està muntant al carrer de Pompeu Fabra. El regidor d'Urbanisme, Iván González, va compartir la preocupació veïnal tot assegurant que l'antena no està encara connectada i es va oferir a acordar una postura conjunta amb el veïnat davant la companyia telefònica.