Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

Els ibers fan marca de Cerdanyola

Els ibers fan marca de Cerdanyola

10 d'octubre de 2012 a les 0:00

Centenars de persones, la majoria de fóra de Cerdanyola, han visitat el Museu-Poblat ibèric de ca n'Oliver per assistir a una nova edició del Cap de setmana ibèric centrada en els rituals domèstics i funeraris, però amb la realització d'activitats divulgatives pensades per a les famílies.

Els responsables del Museu-Poblat de ca n'Oliver han realitzat visites guiades, i gual que s'han fet també guies teatralitzades amb la participació dels personatges ibers Bilos i Betinin. Durant aquestes visites, els ibers van explicar els rituals de vida –domèstics i religiosos- i el director de l'equipament, Joan Francès, els rituals funeraris, però sempre emmarcat en el context de l'explicació global de la visita.

N'hi havia dos tipus de rituals que vinculaven la vida i la mort a l'època. Segons explicava Francès durant la visita, Ca n’Oliver és el primer poblat a Catalunya en el qual es documenta la inhumació de nounats sota el terra de les cases. Això suposa que es produïa un ritus encara en estudi, mentre també hi havia un segon gran ritus funerari en la incineració, que es comença a practicar a partir del 1200 a.C. i va acompanyada d’objectes de l’aixovar i l’amortització de les armes de ferro que acompanyen als guerrers.

Les diferents activitats van comptar amb la participació de centenars de persones, un 70% de les quals són de fóra de Cerdanyola. Les visites realitzades dissabte van comptar, per exemple, amb visitants de poblacions allunyades com Montblanc, Girona o Solsona que participaven en intineraris guiats tant al jaciment arqueològic com al museu, mentre diumenge el programa es va centrar en les activitats més participatives.

Famílies senceres van prendre part en activitats com la decoració i elaboració d'objectes de terrisseria, ceràmica ibèrica que després podien endur-se a casa. També hi havia l'oportunitat de fer mòlta de cereals per elaborar pa, tal i com ho feien els ibers de ca n'Oliver amb un molí de pedra i de realitzar la ja tradicional salutació amb els reflexos de miralls amb els jaciments del Puig Castellar de Santa Coloma i les Maleses de Montcada. Altres possibilitats per als assistents va ser escriure el seu nom utilitzant els diferents alfabets de la Mediterrània i també encunyar moneda. Totes les activitats estaven pensades perquè interactuin mares, pares i fills.

Durant el Cap de Setmana Ibèric també es va poder visitar l’exposició temporal I+D. Ibers + Desenvolupament, dedicada a les innovacions culturals i tecnològiques ibèriques, oberta fins el 16 de desembre.
 

Galeria d'imatges