Els Jocs Esportius Escolars començaran el 28 d’octubre amb una jornada de polisportiu i de lligues per equips
25 d'octubre de 2006 a les 0:00
La competició escolar està punt d'entrar en acció. Un any més els escolars de cerdanyola disposaran d'un ampli ventall per escollir doncs a banda dels tracionals esports per equips com el bàsquet, el futbol i l'handbol, també poden practicar l'atletisme, la natació, el patinatge, la gimnàstica...
Els Jocs Esportius Escolars donaran el tret de sortida el proper dissabte 28 d’octubre amb la primera jornada de polisportiu i de les lligues per equips. Al llarg de la temporada es disputaran les diferents competicions, però també seran diverses les jornades destinades a un únic esport com és el cas de la natació, l’atletisme en pista, el cross o la cursa d’orientació, que retorna al calendari després de dos anys absent. Des de l’Àrea d’Esports i Lleure s’espera una participació semblant a la de la campanya passada, quan van prendre part dels JJEE 1.733 persones.
Els més petits (1r – 4t de primària) seguiran el programa de polisportiu i per tant cada trimestre el dedicaran a practicar un esport diferents (bàsquet, handbol i futbol). Míriam Garcia, tècnica de promoció de l’esport, destaca que l’objectiu principal del polisportiu és “educar els nens en l’esport per això les lliguetes són lúdiques i sense competició”. Aquest any, el programa de polisportiu comptarà amb 15 equips en categoria prebenjamí (1r i 2n de primària) i 10 en la categoria benjamí (3r i 4t de primària). Paco Morales, delegat i tècnic de l’AMPA del CEIP Saltells, també destaca la importància del polisportiu i defineix el programa com “un complement a la formació pedagògica del nen/a a l’escola”. Morales explica que la metodologia que s’aplica en entre els 6 els 9 anys és “el joc com a eina bàsica doncs no reconeixem a nens o nens d’edats tant petites fent activitats guiades” i afegeix “a aquestes edats és important que els nens/es no es focalitzin en un únic esport perquè és important el seu desenvolupament tàctic i mental i cada esport aporta elements diferents”.
A banda del polisportiu, enguany no faltaran les diferents lligues regulars i esports individuals. En el cas dels esports per equips, Míriam Garcia, explica que les categories engloben des d’aleví a juvenil i les lligues poden ser locals, comarcals o a Sabadell tot depenen del número d’equips inscrits. Enguany hi haurà lligues locals de futbol A-5 aleví, bàsquet aleví i la lliga de pares; els equips de futbol A-5 infantil, futbol A-5 cadet i bàsquet infantil disputaran lligues comarcals amb equips de Ripollet, Montcada, Badia i Barberà; la resta d’equips inscrits en els JJEE –bàsquet cadet i juvenil, handbol benjamí, aleví i prebenjamí i futbol A-5 juvenil- jugaran les lligues a Sabadell per la manca d’equips locals i comarcals.
A més, hi haurà escolars que practiquin esports individuals com la gimnàstica rítmica, tennis taula, escacs, bàdminton i atletisme i tots ells participaran a les lligues comarcals. Míriam Garcia també destaca que hi ha escoles que practiquen uns altres esports però sense competició i explica que “organitzem dues jornades d’exhibició per a que aquests escolars mostrin el que estan treballant”. Els esports que disposaran d’una jornada d’exhibició seran la gimnàstica rítmica, les arts marcials, l’aeròbic, la capoeira, el patinatge artístic i la psicomotricitat.
Els esports de moda
La desigualtat entre els participants femenins i masculins continua sent força elevada, l’any passat van ser 1.088 nens i 645 nenes les que van prendre part en els JJEE de Cerdanyola. Míriam Garcia explica que “les nenes comencen a fer esport, però a mida que es fan gran ho deixen”. La tècnica d’esports local reconeix que “promocionar l’esport entre les nenes és un dels nostres propòsits, però sembla ser que a les nenes li costa enganxar-se més als jocs d’equip”. Pel que fa a les prioritats a l’hora d’escollir l’esport, enguany guanya per majoria el bàsquet, que s’ha posat de moda després de la medalla d’or aconseguida per la selecció espanyola al darrer Mundial. Des de l’Àrea d’Esports “intentem promocionar tots els esports per igual”, senyala Garcia, qui alhora reconeix “les modes marquen les tendències”. La crescuda més espectacular s’ha donat en l’handbol, un esport que ha passat de zero a set equips gràcies a la proposta que el Club Handbol Cerdanyola va presentar el curs passat a les diferents escoles i amb la que van aconseguir captar jugadors.
Els Jocs Esportius Escolars no podrien ser una realitat sense la col·laboració desinteressada de les AMPAs dels diferents centres docents de Cerdanyola, així ho destaca el tècnic, Paco Morales, i el regidor d’esports, Santiago Cayuela. Aquest darrer afegeix que “l’esport és un elements imprescindible en la formació humana i el nostre objectiu és que sigui el màxim de nens i nenes possible els que el practiquin”.