Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Els límits dels drets laborals i sindicals a Guatemala

Els límits dels drets laborals i sindicals a Guatemala

11 de març de 2014 a les 14:03

A Guatemala existeix una negació pràctica de la llibertat sindical i una situació de violència contra aquelles persones que l’exerceixen. Aquest és un dels principals missatges que van transmetre a Cerdanyola dos representants sindicals guatemalencs en el decurs de la xerrada Guatemala: drets laborals i violència antisindical, des d’una perspectiva de gènere.

La directora de l’Instituto de Estudios Sindicales, Indígenas y Campesinos de Guatemala (INESICG), Lesbia Amézquita, i el membre del Consell Polític del Movimiento Sindical, Indígena y Campesino de Guatemala (MSICG), Efrén Sandoval, eren convidats per  la Fundació Pau i Solidaritat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cerdanyola per explicar la seva experiència en el món de la lluita sindical.

L’Ajuntament de Cerdanyola va col·laborar durant l’any 2013 en el cofinançament del projecte de cooperació Enfortiment dels mecanismes de promoció, protecció i defensa del treball digne a Guatemala, de la Fundació Pau i Solidaritat que, segons els dos representants, ha servit per millorar el nivell de treball en el país amb resultats concrets creant treball, garantint els drets dels treballadors, estenent la protecció social i promovent el diàleg social.

Segons Sandoval, a Guatemala estan sotmesos a unes “condicions de repressió” que limita els drets sindicals i laborals. Tot i que la seva Constitució garanteix molts d’aquests drets, com el dret a la vaga o el dret a la llibertat de reunió, en la pràctica es neguen i, fins i tot asseguren que la policia ha utilitzat la força per dissoldre algunes protestes en més d’una ocasió. A més, hi ha tot un seguit de sindicats “sota el control del govern prestant-se a tot el procés de precarització de les condicions dels treballadors del país”.

Lesbia Amézquita va més enllà i assegura que “la situació de violència en contra dels que exerceixen la llibertat sindical és cada vegada més alarmant al país”. Assegura que de la seva organització, des de l’any 2007, “68 dirigents han estat assassinats per exercir drets sindicals”.
Aquesta situació repressiva es dóna en un país amb uns elevats índexs de pobresa que arriben fins al 54,8% i que el situen com a un dels països més pobres d’Amèrica Llatina. De fet, segons Unicef, aquest estat de pobresa és molt greu entre la població infantil  ja que es registra més d’un 65% de desnutrició, cada 30 minuts mor un nen i 3 dones moren cada dos dies.

Amézquita afegeix que només 20% dels treballadors tenen dret a la seguretat social i la majoria no arriben al salari mínim legal. Aquesta situació empitjora si s’és dona i, més encara, si s’és dona indígena. 

En l’economia a Guatemala, el sector privat genera prop del 85% del seu Producte Interior Brut. La taxa d’atur se situa al voltant del 6% però la subocupació és força elevada i ho confirma que un 69,2% de la Població Econòmica Activa es dedica al sector informal de l’economia i un 33% que es troba en situació de subocupació.

"Per als treballadors vivim en una oligarquia"

Lesbia Amézquita assenyala que a Guatemala al voltant de 10 famílies concentren tot el poder econòmic i controlen l’estat. Tot i que el país està constituït formalment com a una democràcia, per als treballadors “vivim en una oligarquia”, segons la representant sindical. Amézquita afirma que hi ha un gran nivell de desigualtat al país i l’Estat no està generant benestar a la societat.

Efrén Sandoval considera que la tendència a Espanya és anar traient drets als treballadors per sumir-nos en la mateixa situació de pobresa que estan a Guatemala i, en aquest sentit, afegeix el representant sindical, cal una reflexió i cal continuar amb la lluita.

El que passi aquí pot tenir repercussions a altres llocs del món i “no es pot retrocedir i cal defensar el que es té”, segons Sandoval. Estem en un moment crucial.  

Lesbia Amézquita i Efrén Sandoval agraïen a l’Ajuntament de Cerdanyola i la Fundació Pau i Solidaritat la seva contribució amb la conquesta dels drets laborals i sindicals a Guatemala. Els dos representants guatemalencs lliuraven a la regidora d’Immigració i Cooperació al Desenvolupament del consistori cerdanyolenc, Carme Rebollo, un present com a mostra d’agraïment.

Galeria d'imatges