Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Els límits territorials són l'escull per al conveni entre Ajuntament i EMD de Be...
Els límits territorials són l'escull per al conveni entre Ajuntament i EMD de Bellaterra

Els límits territorials són l'escull per al conveni entre Ajuntament i EMD de Bellaterra

12 de març de 2018 a les 12:42

El Ple de l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Bellaterra ha aprovat per unanimitat una proposta de conveni de funcionament, prestació de serveis i finançament amb l’Ajuntament de Cerdanyola que el govern municipal rebutja. L’escull principal és l’eix territorial, ja que l’EMD planteja que els terrenys de l’abocador de Can Fatjó passin a ser territori de l’EMD, mentre l’Ajuntament planteja un desacord per motius polítics i administratius. La proposta de conveni té altres dos eixos principals, el de competències i pressupost i el de seguretat ciutadana, en els que l’acord és més fàcil. L'EMD insta l'Ajuntament a donar resposta en 10 dies naturals.

El govern de Gent per Bellaterra (GxB) ha tirat endavant la proposta de conveni amb el suport dels dos grups de l’oposició, el del Partit Demòcrata (PDeCAT) i el d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC ). Els grups de l’EMD consideren que la proposta aprovada a la junta veïnal de Bellaterra recull el 70% de les propostes realitzades per l’Ajuntament de Cerdanyola en els dos anys de negociació sobre aquest conveni. Des de l’EMD s’assegura que han cedit a bona part de les seves pretensions amb una rebaixa important en els diferents àmbits del conveni per facilitar l’acord, que esperen que arribi en els propers 10 dies abans de fer arribar el text de la proposta de conveni al departament de Governació de la Generalitat.

L'acord recorda que la consulta sobre la segregació municipal feta al 2015 va tenir una participació superior al 54% dels participants possibles amb un Si del 94% dels votants i que l'EMD va proposar aplicar el mateix conveni que tenen l'Ajuntament de Sant Cugat i l'Entitat de Valldoreix i els representants municipals de Cerdanyola no ho van acceptar i que suposaria que l'organisme bellaterrenc gestionés els 4'5 milions que, indiquen, es recapten a Bellaterra. 

Competències i finançament

El president de l’EMD, Ramon Andreu, indica que el bloc de competències i finançament suposa un augment en les capacitats de l’organisme bellaterrenc que incrementaria competències en qüestions com les llicències d’obres i d’activitats, la via pública o el turisme amb un augment pressupostari xifrat a l’entorn d’1.480.611 euros, incloent-hi una dotació de 134.601 euros anuals per a inversions a Bellaterra (el 10% del pressupost de finançament anual de l'EMD), mentre que ara gestiona prop de mig milió d'euros. Andreu destaca que l’Ajuntament ha fet arribar a l’EMD un últim informe en què hi ha una rebaixa pressupostària en base a uns càlculs tècnics que s’haurà de revisar. Aquest canvi suposa passar d'una aportació del 3'20 dels ingressos municipals en la majoria d'impostos locals al 2'99%. 

Segons el document aprovat per l'EMD, són competències pròpies les següents:

  • La vigilància dels béns d’ús públic i dels comunals.
  • La conservació i l’administració del seu patrimoni, inclòs el forestal, i la regulació de l’aprofitament dels seus béns comunals.  
  • L’enllumenat públic i la neteja viària.
  • L’execució d’obres i la prestació de serveis de competència municipal d’interès exclusiu de l’entitat
  • Regulació i ordenació del trànsit de vehicles i persones dins del seu nucli d’actuació.  
  • La conservació i el manteniment dels parcs i els jardins i del patrimoni històric i artístic Les activitats culturals i esportives directament vinculades a l’entitat

Entre les competències que delegaria l’Ajuntament, hi ha:

  • La promoció i l’aprovació dels plans de millora urbana
  • La concessió de llicència urbanística en diferents actes a l’àmbit de l’EMD
  • La disciplina urbanística
  • Les normes urbanístiques de qualsevol tipus, que afectin exclusivament l’EMD
  • Les actuacions que la Llei 20/2009, del 4 de desembre, de prevenció i control ambiental de les activitats
  • Les noves denominacions i els canvis de nomenclatura dels carrers
  • L’expedició de volants d’empadronament
  • La prestació dels serveis següents:  La mobilitat.  La protecció civil, la prevenció i extinció d’incendis. La pavimentació de vies públiques urbanes.  L’ocupació del lleure.El turisme. La cooperació amb les administracions educatives en l’obtenció dels solars necessaris per a la construcció de nous centres docents.  La promoció de la participació de ciutadans i ciutadanes en l’ús eficient i sostenible de les tecnologies de la informació i les comunicacions.

Seguretat Ciutadana i Policia Local

Pel que fa al segon bloc, el de seguretat ciutadana, els representants de Bellaterra indiquen que l’objectiu inicial de l’EMD era disposar d’un servei de vigilància que els serveis jurídics de l’Ajuntament de Cerdanyola van descartar per raons de legalitat. L’acord amb el govern del municipi contemplaria un increment de presència de la Policia Local en diversos anys que acabaria amb la creació de diverses places d’agent que estarien vinculades al servei a Bellaterra i amb un finançament municipal de fins a un màxim de 240.327 euros. Aquesta unitat de la Policia Local de Cerdanyola específica de Bellaterra estaria al càrrec d'un caporal i amb una dotació mínima de 4 agents amb vehicle propi i material per a les seves tasques. 

Al debat plenari, però, tant des de GxB com des del PDeCAT van insistir en la necessitat que aquest augment de servei s’hauria de quantificar per escrit al conveni, cosa que destaquen que ara no passa amb un text en què només hi ha una mostra de bona voluntat. Des d’ERC es plantejava que el pas de la declaració d’intencions a la quantificació es pot fer en un annex al conveni.

Límits territorials amb els terrenys de l'abocador

El tercer bloc, el principal desacord entre EMD i Ajuntament, és el territorial. La proposta de conveni aprovada per l’EMD planteja un canvi de límits que inclogui com a part de l’EMD els terrenys afectats per l’abocador de Can Fatjó dels Aurons. Com ja passa ara, els límits inclouen el sector del Turó de Sant Pau, però no així el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).  

Ramón Andreu, president de l'EMD, insisteix que els terrenys de l'abocador estan deslligats de Cerdanyola i estretament vinculats amb Bellaterra, considerant que és un risc per a la ciutadania bellaterrenca. Andreu insisteix que el conveni ha de servir per establir bones relacions institucionals i evitar riscos i per això és necessari modificar aquests límits territorials.

El govern de Cerdanyola parla del risc de perdre una oportunitat històrica

Des del govern municipal de Cerdanyola, la regidora de relacions amb l’EMD, Laura Benseny, demanava la retirada de l’eix territorial per no desaprofitar una oportunitat històrica tant per al municipi en conjunt com per a Bellaterra. Benseny assegura que els acords existents, al marge del territorial, suposa triplicar el pressupost actual de l’EMD, guanyar serveis de proximitat al veïnat, aclarir les competències pròpies de Bellaterra i la cessió de competències municipals evitant situacions de conflicte institucional, establir inversions, acordar compromisos en matèria de seguretat ciutadana i fixar un marc de relacions estable clarificant l’encaix de Bellaterra en Cerdanyola.

En referència al territori, Benseny remarca que no es nega a parlar dels límits, però si que considera que s'ha de fer de manera separada del conveni i, insisteix, això ja ho va manifestar el departament de Governació de la Generalitat. Per a la regidora, hi ha dos raons per fer aquesta separació: d'una banda que és l'únic punt en què no "punt de trobada" polític sobre aquest canvi de terme i en segon lloc perquè alentiria la tramitació legal i administrativa fent que portaria l'aprovació "més enllà d'aquest mandat". Benseny considera que no separar la part competencial i financera de la modificació de límits porta al desacord i a "una teranyina jurídico-administrativa de la que podem sortir malparats tots plegats" i per això demanava retirar aquesta part de l'aprovació al debat plenari de l'EMD  

La regidora va ser criticada pels assistents perquè va abandonar el debat per assistir a la Nit de l’Esport de Cerdanyola en la seva qualitat de regidora d’Esports.

Els grups de l'EMD

El grup de govern a l'EMD, el de GxB, considera una millora el document del conveni, però "continua sent insuficient". Miquel Vázquez defineix l'acord com "de mal menor" que s'accepta perquè "l'EMD gestionarà millor" els recursos que l'Ajuntament i podrà oferir un servei millor a la ciutadania. Pel que fa a la seguretat, Vázquez apunta que és un tema primordial que no es pot deixar en un document de bones intencions i reclama garanties concretes. En relació a l'abocador, Vázquez considera molt important que aquests terrenys siguin del terme de l'EMD perquè "si hi ha alguna modificació tindria una repercussió directa" sobre el veïnat de Bellaterra i no del de Cerdanyola. 

Des del PDeCAT, Jordi Macarulla insisteix especialment en què la proposta municipal sobre seguretat es va diluir en un document de bones intencions quan es va traslladar al text plantejat per al conveni i això s'ha d'evitar. Macarulla manifesta que l'últim informe municipal de revisió pressupostària del 3'2% al 2'99% d'aportació sobre ingressos exemplifica la "falta de control" de l'Ajuntament. Pel que fa al territori, el representant del PDeCAT apunta a que l'existència de l'abocador és un factor de risc que cal incorporar als límits de l'EMD. 

Igualment, el vocal d'ERC Quim Oltra creu que el conveni "no agrada del tot, però millora l'actual situació" i reclama mantenir els ponts d'entesa oberts perquè "les postures immobilistes porten al xoc quan l'acord era molt proper". Oltra recorda que ampliar els límits territorials de l'EMD dóna més marge de maniobra i influència a l'organisme bellaterrenc però "no impedeix que es faci un abocador". 

Galeria d'imatges