Els Mossos desmantellen una empresa de grues ilegal amb dipòsit a Cerdanyola
2 de març de 2009 a les 0:00Els Mossos d’Esquadra han desmantellat una empresa de grues il.legals que actuaven a tot Catalunya i que disposava d’un espai a Cerdanyola per dipositar els cotxes de les víctimes que es negaven a pagar. Agents de la Unitat d’Investigació de l’ABP de Vilanova i la Geltrú han detingut 5 persones, d’entre 31 i 55 anys, com a presumptes autors de diversos delictes d’estafa, apropiació indeguda i associació il·lícita.
Els detinguts són: Rosendo M.L. de 55 anys, nacionalitat espanyola i veí de Cunit; Montserrat A.G. de 53 anys, nacionalitat espanyola i veïna de Cunit; Francisco Javier V.H. de 31 anys, nacionalitat espanyola i veí de Cunit; Francisco José L.R. de 46 anys, nacionalitat espanyola i veí de Santa Perpètua de Mogoda i Antonio A.S. de 36 anys, nacionalitat espanyola i veí de Barcelona.
Segons informacions policials, els detinguts formaven part d’una empresa de grues, essent Rosendo i Montserrat els responsables, i la resta de detinguts eren els conductors de les respectives grues. Les seves activitats tenien durada en el temps i abastaven tot el territori català. Els responsables d’aquesta empresa ja havien estat detinguts l’any 2007 per les mateixes pràctiques.
Els conductors d’aquestes grues transitaven per les carreteres a la recerca de vehicles avariats o accidentats. Es presentaven als afectats com una empresa de grues que tenien un conveni amb la seva companyia d’assegurances, i aprofitant les circumstàncies de necessitat i vulnerabilitat aconseguien finalment carregar el vehicle a la grua i els feien signar un pressupost en blanc, argumentant que era una autorització de càrrega i que tot seria abonat per la seva assegurança.
Els detinguts posteriorment omplien aquests pressupostos amb una tarifa desmesurada, una vegada arribaven al lloc predeterminat pel conductor del vehicle, i els exigien el pagament a l’acte per tal de lliurar-los els seus vehicles. En cas de negativa, s’emportaven els vehicles a un dipòsit de l’empresa que estava situat en un solar de Cerdanyola. Anteriorment, els mateixos estafadors havien utilitzat un altre solar, proper a la carretera BV-2115, de Vilanova i la Geltrú.
Quan el propietari s’adreçava a aquest dipòsit, es trobava amb la sorpresa que el seu pressupost s’havia encarit, i a més a més, al contactar amb la seva asseguradora, s’assabentava que no cobriria la despesa, per no ser la grua designada per la companyia.
D’aquesta manera, alguns perjudicats es negaven a pagar i cedir a aquestes coaccions i enganys. Es donen casos de vehicles que porten al dipòsit mesos, amb la indignació i desprotecció consegüent dels seus propietaris. Altres no veien altre solució per recuperar el seu vehicle, que no fos el pagament de les taxes fixades aleatòriament per aquesta empresa, per la qual cosa van accedir al pagament i posteriorment van denunciar els fets.
La quantitat econòmica que demanaven pels ’serveis prestats’, tals com càrrega, trasllat i descàrrega dels vehicles, podia oscil·lar entre els 600 i els 3.000 euros, depenent de les ’molèsties’ que aquesta empresa al·legava que li havien provocat les víctimes.
Les estratagemes per aconseguir cobrar les factures presentades als perjudicats eren ben diverses: des d’abandonar en alguna ocasió al conductor en el voral de la carretera perquè s’havia adonat de la presumpta estafa, fins a distreure al conductor que havia patit l’avaria, alhora que l’altre còmplice carregava ràpidament el vehicle a la grua perquè es veiés obligat a cedir a les pressions i realitzar el pagament.
En més d’una ocasió els detinguts amenaçaven i coaccionaven les seves víctimes per tal d’aconseguir carregar el vehicle a la carretera on s’havia produït l’avaria, així com per aconseguir el cobrament una vegada s’havia arribat al destí escollit pel conductor per dipositar el seu vehicle.
L’operació policial va permetre intervenir quatre grues i localitzar un solar utilitzat com a dipòsit de vehicles d’aquesta empresa, on es van trobar vehicles implicats a les diferents denúncies policials.
Després de passar a disposició del Jutjat en funcions de Guàrdia de Vilanova i la Geltrú, es va decretar la seva llibertat amb càrrecs dels cinc detinguts.
Els Mossos d’Esquadra han fet públics un seguit de consells de seguretat per evitar aquest tipus d’estafa:
- En un primer instant, quan es contacta amb la companyia d’assegurança del vehicle, preguntar pel nom exacte de la grua que ens assistirà en la retirada del vehicle.
- En cas de dubte amb la grua sol.licitada, posar-se novament en contacte amb la companyia asseguradora per tal de confirmar el nom de la grua que la companyia ha enviat. Aquesta trucada amb l’asseguradora, sempre la de fer la persona interessada, en cap cas, el gruista.
- Mai es signarà cap pressupost en blanc, en principi, si el client té assegurança, no li han de cobrar cap quantitat per la retirada del vehicle.
- Finalment, si el client, continua sospitant de l’assistència de la grua, no permetrà en cap cas, que el gruista carregui el seu vehicle a la grua. De totes maneres, en cas de conflicte, el conductor, pot avisar a la policia dels fets.
En cas de ser víctima d’aquest tipus d’estafa cal trucar immediatament a la policia i denunciar els fets.