Els Mossos d'Esquadra vetllen per una Internet segura
11 de febrer de 2014 a les 14:02Des de fa ja onze anys, cada 11 de febrer es celebra el Dia Internacional d’Internet Segura i, per aquest motiu, els Mossos d’Esquadra volen aportar el seu granet de sorra tot promovent la seguretat en l’ús de la xarxa, identificar quines són les pràctiques no segures i facilitant pautes i consells preventius, per així gaudir de les xarxes socials de manera agradable i segura. Aquest pla d’acció va adreçat a infants i adolescents, pares, mares i docents, així com als responsables de cibercentres.
Segons Ani Garcia, membre de l’Oficina de Relacions amb la Comunitat de la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Cerdanyola, una de les primeres accions que ha fet aquest cos de seguretat és enviar una carta al Departament d’Ensenyament de la Generalitat, per tal de que sigui llegida a totes les aules i que arribi a tots els joves. En ella s’explica quina és la seva opinió sobre les xarxes socials, s’explica quines activitats es porten a terme i es donen alguns consells bàsics.
Pel que fa al treball de camp que es realitza, cal destacar que des de l’any 2008 els Mossos d’Esquadra realitzen l’anomenat Pla d’Acció Internet Segura. Un pla consistent en tot un seguit de presentacions preventives que es realitzen a diferents col·lectius, especialment a l’entorn educatiu i que abasten des de temes genèrics fins a temes més concrets, com ara: configuracions de perfils de privacitat, de routers, de telèfons intel·ligents, etc.
En aquest sentit, val a dir que durant el curs escolar 2012-2013 s’han fet 3.952 xerrades, les quals van arribar a un total de 112.051 assistents.
D’altra banda, també es disposa del correu corporatiu, internetsegura@gencat.cat, bústia que té com a objectiu recaptar informacions d’interès policial o assessorament a ciutadans que tinguin algun dubte relacionat amb les xarxes socials.
Consells per una Internet segura
En el capítol de consells, els Mossos d’Esquadra en destaquen els 10 més essencials, per gaudir amb seguretat d’aquesta gran eina que ha suposat una revolució en la manera de viure i entendre la realitat. Així doncs, cal tenir present que darrere d’un pseudònim hi pot haver qualsevol persona i també s’ha de ser molt curós a l’hora de donar informació personal i, molt important, controlar en tot moment la webcam.
Altres consells a tenir en compte són, per exemple, no quedar personalment amb persones desconegudes i que s’ha conegut a través de la xarxa o, vigilar en tot moment quines són les fotos que pengem, ja que aquestes, un cop publicades, es perd totalment el control.
Tammateix, cal jugar amb moderació als jocs en línia, saber que no tot el que es publica a internet és veritat i cal verificar-la, quan es troben imatges desagradables sortir de la pàgina i comentar-ho a un adult i no fer sentir malament a ningú i no permetre que ningú em faci sentir malament. En definitiva, navegar amb prudència perquè Internet és un lloc públic.
D’altra banda, també existeix la pàgina web internetsegura.cat. Des del Centre Internet Segura, depenent del Safer Internet Programme de la Comissió Europea, es té com a objectiu ajudar a resoldre possibles conflictes o problemes que sorgeixin mentre s’usa Internet, ja sigui des de l’ordinador, des d'un mòbil smartphone o una tauleta.