Els músics presentaran dilluns a l’Ajuntament el seu projecte per a l’Escorxador
3 de juny de 2005 a les 0:00Mig any de treball de l’Escorxador, Associació músico-cultural de Cerdanyola, donarà el seu fruit dilluns a les 11 del matí quan en una reunió a l’Ajuntament representants de l’entitat lliurin a l’alcalde, Antoni Morral, i al regidor de Drets Civils, Josep Balcells, un projecte per transformar l’antic escorxador en un espai cultural en el qual hi hagi sales d’assaig per als nombrosos grups de músics de la ciutat.
Félix Posadas, Joan Costa, Rayco García i Julián Chamizo presentaven ahir al vespre el projecte elaborat. El conformen un estudi sobre el moviment musical a la ciutat i les seves necessitats, així com un treball damunt dels plànols de l’Escorxador en el qual ja s’apunta una possible distribució dels espais per encabir-hi 24 sales d’assaig, espais per a reunions, 3 sales polivalents i un espai de 250 m2 dedicat a programar actuacions. Totes aquestes actuacions es farien sense alterar l’estructura de l’edifici.
Els representants de l’Escorxador explicaven que han pogut accedir una vegada a l’interior de l’equipament, tancat fa molts anys. Actualment s’utilitza com a magatzem municipal i el seu estat, a l’entendre de l’entitat, és d’abandonament total per la qual cosa cal intervenir-hi aviat si no es vol assistir al seu enrunament.
40 grups musicals
El treball de l’entitat s’ha fet a partir de les necessitats dels grups actius a la ciutat. Els representants de l’Escorxador manifestaren la seva sorpresa per la gran activitat musical cerdanyolenca, quantificable en 40 grups dels quals en tenen coneixement, sense descartar que aquesta xifra pogués ser encara més alta. La manca d’espais per assajar, la insuficiència de les sales del Casal de Joves junt amb la incompatibilitat d’horaris amb les activitats dels músics, els elevats preus dels lloguers dels locals privats, són alguns dels paràmetres que marquen el dia a dia dels grups musicals.
Davant d’aquesta realitat, l’entitat l’Escorxador demana s’habiliti l’equipament del qual en pren el nom com a espai per als músics i també per a altres activitats de caire cultural. L’aïllament de la zona evitaria les queixes del veïnat.
Preguntats si l’Ajuntament els ofereix un altre equipament alternatiu a l’Escorxador, els representants de l’entitat es mostraren oberts a parlar-ne, destacant que el més important es donar sortida a la situació dels músics en uns espais cedits pel municipi autogestionats pels mateixos usuaris.
Autogestió
L’Escorxador ha gestat el projecte i vol gestionar-lo. Experiències a molts municipis, com per exemple els veïns de Montcada i Reixac i Ripollet, demostren l’eficàcia del mètode. Molt crítics amb la gestió del Casal de Joves, es mostren convençuts que la viabilitat de l’Escorxador passa per la total implicació dels músics.
L’entitat no ha fet un càlcul del que podrien costar les obres d’arranjament de l’Escorxador com a equipament per als músics i la cultura en general. Sí que ha calculat el que costaria la compra dels instruments per a la sala d’actuacions: 7.700 euros. Una quantitat que s’amortitzaria amb el pagament per part dels grups d’una petita taxa per a emprar els locals d’assaig. L’organització periòdica de concerts també permetria ajudar a satisfer les despeses del centre.
L’Escorxador, Associació músico-cultural de Cerdanyola, té el suport dels músics de la ciutat. A més han recollit més de 700 persones que els fan costat en les seves reivindicacions.