Els neandertals, uns homínids no tan diferents a nosaltres
7 d'abril de 2014 a les 14:04En el marc de l’exposició “Neandertals a Catalunya”, el Museu de Ca n’Oliver va oferir una conferència a càrrec dels investigadors Montserrat Sanz i Joan Daura, del Grup de Recerca del Quaternari de la Universitat de Barcelona. Uns homínids anteriors al sapiens sapiens, amb una imatge en general força despectiva, però que potser no difereixen tant de nosaltres mateixos genèticament i socialment.
Segons explica Montserrat Sanz, els neandertals van ser una espècie ben adaptada al fred extrem, congruent amb la quarta i darrera glaciació. Tenien un crani allargat i ampli, baixa estatura, complexió robusta i nas ampli d’aletes prominents, característiques que denoten adaptació a climes freds i molt probablement amb un olfacte molt més desenvolupat que l’home actual.
Per Joan Daura, la societat neandertal era de tipus caçadora-recol·lectora, és a dir, no produïen aliments, no coneixien l’agricultura ni la ramaderia, sinó que la seva economia es basava en la caça, la pesca i la recol·lecció d’aliments, tot acompanyat amb una gran mobilitat en el territori. També eren societats igualitàries, és a dir, no hi havia una jerarquització ni una concentració de poder per part d’alguns membres, ni tampoc eren grans consumidors de carn, tal com es creu normalment.
Una altra idea també errònia és que, si bé majoritàriament les seves eines estan fabricades en pedra, a hores d’ara se sap que els neandertals també treballaven la fusta, però malauradament aquesta no es conserva en els jaciments arqueològics.
Un dels jaciments que més dades ha aportat en el coneixement dels neandertals és la cova del Sidron, a Astúries, on s’han recuperat més de 2.000 restes humanes que podrien correspondre a uns 12 individus, alguns d’ells adults i d’altres més joves.
Un dels descobriments més importants en aquesta cova tan ben preservada ha estat el fet de poder extreure part del seu ADN, la qual cosa ha facilitat fer estudis genètics dels neandertals com mai s’havien pogut fer abans, amb dades sorprenents. Eren pel rojos, tenien els ulls foscos i la seva pell era clara.
Pel que fa al nucli familiar, aquest estaria format pels homes mentre que les dones vindrien d’altres grups; el que en antropologia s’anomena patrilocalitat. També s’ha pogut determinar que tenien el gen de la parla, un sistema sanguini similar al nostre i percebien el gust amarg. En definitiva, que els neandertals no eren massa diferents a nosaltres.