Els nivells de pol·len per a aquesta primavera dependran molt de les pluges anunciades per als propers dies
19 de març de 2014 a les 14:03La Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica, i la Xarxa Aerobiològica de Catalunya han presentat la previsió dels nivells de pol·len per a aquesta primavera. Si continua l’escassetat de pluges les pol·linitzacions poden ser inferiors als nivells normals. A Catalunya els pòl·lens estan considerats com la primera causa de rinitis i la segona causa d’asma. Per tant, la quantificació dels grans de pol·len és important per prevenir als pacients d’exposicions elevades als al·lèrgens.
La coordinadora de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) i directora de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, Jordina Belmonte, explicava que "l’escassetat de pluges a les darreres setmanes minvaran substancialment els nivells de pol·len i per tant baixarà el risc d’al·lèrgies per aquelles persones que necessiten grans concentracions de pol·len per veure’s afectades". Segons dades de la XAC, els tipus de pol·len més abundants a l’atmosfera de Catalunya són els de xiprer (23%), plàtan d'ombra (10%), parietària (6%), olivera (5%), gramínies (4%) i quenopodiàcies o blets (3%). Aquests pòl·lens coincideixen amb els tipus que més afecten als pacients al·lèrgics.
Per a poder informar dels nivells de tots els tipus de pol·len, la XAC disposa del web http://lap.uab.cat/aerobiologia, que s’actualitza setmanalment. Ara mateix el pol·len de xiprer ja causa al·lèrgies des de fa unes setmanes i pot continuar així, a no ser que pluges intenses, sobretot durant les hores de llum, l’eliminin de l’arbre i de l’atmosfera. El pol·len de plataner trigarà encara dues o tres setmanes a fer-se present. Donada l’escassetat de pluges i el fet que les prediccions meteorològiques per a la primavera encara no assenyalen quin nivell de pluges n’hi haurà, en aquest moment només es pot afirmar que les pol·linitzacions primaverals poden estar dins la normalitat o, fins i tot, ser inferiors a les normals.
Si finalment hi ha pluja en els propers mesos, parietària, gramínies i blets són capaços de respondre-hi molt ràpidament i augmentar les concentracions atmosfèriques de pol·len al cap de pocs dies, i esdevenir més problemàtics del que ara es pot predir. Per fer prediccions respecte a l’olivera i l’alternària, pel maig, caldrà esperar a conèixer l’evolució de la meteorologia. De fet, la recent previsió de pluges a partir de diumenge pot modificar les coses, "ja que pot rentar els arbres, el que ajuda als al·lèrgics al xiprer i al plataner, però perjudica als al·lèrgics a la parietària, una herba que creixerà amb més força per la mateixa pluja".
Les malalties al·lèrgiques s'han duplicat en els últims 15 anys en els països desenvolupats, arribant a afectar el 25% de la població; la seva prevalença tendeix a augmentar i es preveu que l’any 2015 més del 50% de la població en presenti alguna d’elles. La incidència de les malalties al·lèrgiques creix cada any a raó d’un 2% anual. A Catalunya hi ha un milió i mig de persones afectades. És fonamental per a les persones que pateixen qualsevol tipus d’al·lèrgia tenir un diagnòstic acurat de l’al·lergen que la provoca i estar informades de les zones on hi ha més risc de contacte per tal d’evitar exposicóns innecessàries. La XAC recomana a les entitats municipals la conveniència de plantar plantes que facin flor, en lloc d’arbres com xiprers i plataners, "perquè així es redueixen els nivells de pol·len a l’aire a les ciutats".
La XAC ha creat una aplicació que permet als usuaris consultar el nivell de pol·len que hi ha a la seva ubicació. L’aplicació Al K. Polen utilitza les dades obtingudes setmanalment per la XAC en las diferents estacions que té per territori català. Al K. Polen permet seleccionar el tipus de pol·len i veure en pantalla el nivell actual, la tendència a augmentar o baixar o si es troba en estat d’alerta. L’aplicació es pot baixar a través de Itunes i disposa també d’un compte Twitter, @ alkpolenapp.