Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • Els partits de Cerdanyola valoren els resultats de les europees del 9 de juny
Els partits de Cerdanyola valoren els resultats de les europees del 9 de juny

Els partits de Cerdanyola valoren els resultats de les europees del 9 de juny

10 de juny de 2024 a les 10:51

Els representants de les formacions polítiques cerdanyolenques fan lectures ben diverses de les eleccions europees celebrades ahir. Des de la validació del projecte socialista amb obertura de nova etapa a Catalunya a la reafirmació del camí popular perquè Espanya vol un canvi passant per l’efecte de l’alta abstenció més enllà de l’estructural castigant especialment les forces independentistes, l’efecte de la divisió de l’esquerra o la preocupació per l’augment de vot de l’extrema dreta.

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) obtenia una clara victòria a amb el 36’30% del total de vots i un augment de 7 punts en relació a les eleccions de 2019. El portaveu municipal del PSC, David González, es mostra molt satisfet d’aquests resultats que considera que refermen una tendència: que es confirma que Cerdanyola és socialista després d’un cicle electoral sent primera força. Per a González, això valida el projecte socialista

Pel que fa a les valoracions globals a Catalunya i Espanya, el portaveu socialista considera que la victòria del PSC a l’àmbit català és “un símptoma que es passa pàgina i que la gent del país té ganes d’obrir una nova etapa liderada pel PSC”.

Pel que fa al conjunt d’Espanya, González reconeix la victòria del PP, però recorda que les enquestes des de fa anys parlen de 10 punts de distància entre els dos partits i que les votacions demostren que tot i la crispació i el soroll del context, el PSOE està fort i amb capacitat de futur per liderar el govern d’Espanya, cosa que considera necessari davant l’augment de l’extrema dreta a Espanya i al conjunt d’Europa

El portaveu socialista creu que cal reflexionar sobre el model d’Unió Europea que volem per avançar cap a la integració i l’enfortiment de l’estat del Benestar i no retrocedir en democràcia, cosa que “amb l’extrema dreta no es pot fer”. González creu que totes les formacions democràtiques, d0’esquerra, centre o dreta, han de pensar sobre la manera de garantir llibertats, defensar els drets humans i la supervivència de la Unió Europea.

El Partit Popular (PP) es situa com a segona força a Cerdanyola, cosa que no passava des de les eleccions generals de 2011. Els populars obtenen 3.185 vots per sumar el 15’05% del total i superar en 9’45 punts els resultats de la formació al 2019.

Álvaro Hernández, regidor del PP, creu que  aquest resultat reafirma el bon camí iniciat per la seva formació a les eleccions municipals de l’any passat. El regidor cerdanyolenc considera que és el treball carrer a carrer, reunir-se amb les entitats i recollir les demandes plantejades pel veïnat i les solucions reclamades el que explica aquest bon resultat a la nostra ciutat. Hernández admet que “hi ha un vent de cua favorable, és veritat”, però creu que no donaria aquests resultats sense un treball diari important.

En relació als resultats globals, Hernández manifesta que el resultat de les eleccions demostra que “Espanya vol un canvi i mirar cap el futur” allunyant-se de la política de crispació i que a Catalunya “el missatge està clar: que la gent està cansada del procés i reclama que s’atenguin els problemes reals” com les llistes d’espera a la sanitat, la baixa qualitat de l’educació, el mal estat de les finances o la paràlisi de la Generalitat que ha comportat que les forces independentistes “es desinflin”

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) que queda en tercera posició amb 2.656 vots, un 12’55% del total. Esquerra baixa 6’21 punts en relació als passats comicis europeus, però el seu president local, Daniel Jovell, manifesta que es manté el percentatge de les passades eleccions catalanes del 12 de maig, quan van assolir el 13’05%.

Jovell ressalta que la participació ha estat molt baixa i això ha afectat al resultat de les eleccions però que Esquerra es manté a Cerdanyola com “la principal alternativa al règim del 78”. El president d’ERC creu que “és una llàstima que el PP esdevingui segona força” a una Cerdanyola on aquest resultat no és habitual i creu que les forces d’esquerra cal que reflexionin perquè “això significa que no han mobilitzat el seu votant mentre la dreta si ho ha fet”.

Pel que fa a Catalunya, la primera conclusió de Jovell és que l’independentisme baixa vots passant del 50% al 33% del vot i considera que això “és greu, un problema, perquè no s’ha mobilitzat el votant independentista”. No obstant això, recorda que Ara Repúbliques, la coalició participada per ERC, ha mantingut els tres eurodiputats i que, a nivell espanyol, això els consolida com la principal alternativa al règim del 78 disposant, a més, “de força a Europa per continuar defensat el català, les nacions sense estat i una Europa verda i justa”

Junts ocupa el quart lloc entre les forces més votades a la nostra ciutat. Els seus 2.358 vots suposen un 11’14% del total i signifiquen una baixada de 7’56 punts envers 2019.

El portaveu municipal de Junts, Joan Sánchez, creu que el resultat a Cerdanyola ha estat perjudicat per l’alta abstenció, que va “més enllà de l’estructural”, i un tiquet de caps de llista, tant a Junts com ERC, amb molt menys ganxo que al 2019, quan els caps de llista van ser Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, respectivament. Sánchez lamenta també que a Cerdanyola les eleccions hagin estat “polaritzades en clau espanyola” i això hagi afavorit el vot del PP que no es repeteix en altres tipus de comicis a la ciutat

Sánchez admet que “no són un bons resultats” al conjunt de Catalunya ja que Junts esperava un segon eurodiputat, però remarca aquesta “abstenció afegida, la no estructural, de ciutadania desenganyada” i que requereix que es treballi per revertir aquesta situació

Podem aconsegueix imposar-se a Cerdanyola en la disputa amb els seus antics socis de Comuns Sumar. Podem obté un 5’79% dels vots davant el 5’30% de Comuns Sumar quan, al 2019, la candidatura de Catalunya En Comú-Podem va obtenir un 11’12% dels vots.

Pedro Arco, integrant del cercle cerdanyolenc de Podem i regidor a l’Ajuntament d’En Comú Podem, manifesta que “hi havia gent que deia de Podem ja no existia i Podem està aquí, donarà guerra i té força per ressorgir per treballar per millorar la vida de la gent humil” de Cerdanyola, de Catalunya i d’Espanya. Arco aspira a augmentar un espai major de l’esquerra transformadora per assolir “un nou estadi en les conquestes socials, econòmiques i de gènere”  i frenar la ultradreta amb el sorgiment de partits com el d’Alvise Pérez “que no tenen cabuda al nostre pensament”.

Arco creu que aquestes eleccions tindran repercussió en la política catalana de les pròximes setmanes i aposta per la formació d’un govern tripartit PSC-ERC-Comuns Sumar i no per l’opció de convocar noves eleccions, com creu que intentarà Junts per comptar amb la presència de Carles Puigdemont en campanya de forma presencial a Catalunya

Vox, es situa com a sisena força política a la ciutat amb un 5’76% dels vots que representen un increment del 4’01% respecte fa 5 anys. Per al seu regidor, Óscar Conde, això és fruit del bon treball realitzat per l’equip de la formació a Cerdanyola, “tot i no tenir els mitjans d’altres i lluitar contra les adversitats”. Conde insisteix que “seguim i seguirem treballant pels ciutadans”

En relació als resultats globals, el regidor de Vox destaca que aconseguir ser la tercera força  a Espanya indica que “continuem creixent tot i que alguns ens donàvem per morts”, mentre que a Catalunya “la bona tasca al Parlament i els regidors a les ciutats ha generat un bon resultat” a les eleccions europees.

Comuns Sumar es presentava en solitari en aquests comicis per primer cop a unes eleccions europees assolint el 5’30%. Santi Cayuela, un dels seus responsables de Cerdanyola, indica que la formació no pot estar satisfeta d’un resultat “en què, una vegada més, s’ha demostrat que les divisions perjudiquen i afebleixen les forces d’esquerra”.

Pel que fa al resultat global de Cerdanyola, Cayuela valora que es consolida la posició del PSC amb una victòria clara i també el fet que la ciutat segueix sent una població majoritàriament d’esquerres

Pel que fa als resultats globals i les seves repercussions, Cayuela creu que la constitució del Parlament de catalunya “queda condicionada” per aquests resultats. El representant de Comuns Sumar manifesta que ja se sabia que “és molt difícil trobar una majoria estable per formar govern i ara es complica encara més”.

Cayuela es mostra molt preocupat per l’avenç de la ultradreta a Europa i a Espanya i que es banalitzi el resultats de formacions com Se acabo la fiesta ja que molta gent i fins i tot mitjans ho estan prenent a la lleugera quan és un greu problema