Els remeis tradicionals i troballes arqueològiques acomiaden la mostra de medicina romana
13 de novembre de 2013 a les 13:11Ca n'Oliver mostrarà les noves troballes arqueològiques al poblat ibèric en un cap de setmana en què l'exposició sobre la medicina a l'època romana s'acomiada redescobrint remeis tradicionals.
El Museu de Ca n’Oliver ens presenta el dissabte 16 de novembre a les 17.30 h una activitat que ens acosta als remeis tradicionals que fins fa ben poc es feien servir de manera habitual a les cases. De la mà de Cristina Martí Ribas, autora del llibre La farmaciola natural, descobrirem unes pràctiques que es basen en els coneixements ancestrals sobre els usos tradicionals de plantes, minerals i altres matèries.
En acabar la demostració, gratuïta, els assistents podran preparar un remei per endur-se a casa i participar en la darrera visita guiada que es farà a l’exposició.
Aquesta iniciativa s'emmarca dins les activitats complementàries de l’exposició sobre la medicina romana que es tanca el diumenge 17 de novembre. Joan Francès, director del Museu i Poblat Ibèric de ca n'Oliver, destaca que la medicina actual és producte de l'acumulació de coneixements i que molts d'ells provenen de l'època romana. A més de la visita guiada de dissabte, demà, dijous 14, es farà una visita guiada gratuïta a les 18.30 h.
Campanya arqueològica
D'altra banda, el director de les excavacions al poblat ibèric de ca n'Oliver farà una visita guiada diumenge per explicar les troballes realitzades a l'últma campanya de treballs realitzada. La visita guiada amb Joan Francès serà diumenge a les 11.30 hores. Els treballs arqueològics han aportat diferents novetats al coneixement del poblat de Ca n’Oliver, especialment pel que fa el seu sistema defensiu basat en l’alternança de fossars i torres.
L’activitat, que pertany al programa Coneguem la cultura ibèrica al poblat de Ca n’Oliver, és gratuïta i està recomanada per a majors de 12 anys.
La campanya d'estiu d’excavacions arqueològiques al jaciment ibèric de Ca n’Oliver va permetre descobrir les restes d’uns dipòsits recoberts d’argila que indiquen l’existència d’una zona destinada a la producció artesanal. Els dipòsits aprofiten la sortida d’aigües del poblat, en el que es podria considerar un clar exemple de planificació urbanística, més enllà de la seva vocació defensiva i que aprofita una sortida d'aigua amb carácter artesanal i industrial.
Per altra banda, a la zona d’excavacions que va iniciar Josep Barberà als anys 60, s’està intentant localitzar el paviment que funciona amb els murs de la part baixa del poblat, i que mostra dues fases d’habitació superposades. Joan Francès explica que s’ha excavat a la banda que va cap al cim del turó per connectar les excavacions d’en Barberà amb les de l’actual equip d'arqueòlegs.
La campanya d'excavacions a ca n'Oliver va comptar amb la participació d’estudiants de secundària dels instituts de Cerdanyola i del Grau d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.