Els templers protagonitzen l'exposició a l’espai Enric Granados
11 d'abril de 2005 a les 0:00L’ordre del temple és la protagonista de l’exposició 700 anys després. Els cavallers del Temple o la vigència d'un mite, que es pot veure a l’Espai Enric Granados fins el proper 24 d’abril. La mostra, una producció de la Fundació Caixa Sabadell comissariada per Jordi Rovira i Àngels Casanovas, aporta nous elements per al coneixement de la societat medieval dins l'àmbit del Mediterrani. La mostra proposa una exploració aprofundida sobre el molt anomenat i poc conegut Orde del Temple, el més important orde militar medieval, creat el 1118 i que durant dos segles va deixar testimonis arquitectònics i artístics arreu dels països mediterranis.
La mostra parteix de l'interès que actualment desperta la cultura medieval, reflectit especialment en llibres que assoleixen grans èxits comercials. Junt amb aquests textos també es revisen amb base científica aquells moments històrics.
Amb aquest objectiu l’exposició inaugurada el passat divendres vol revisar els vestigis dels templers, projectant nova llum sobre la cultura d'aquells monjos guerrers que van crear un univers elitista i clos, que va conviure durant l'època de les Croades amb els poders terrenals dels reis i els successius Papats. Fins que l'any 1307 es va iniciar el procés de desfeta i el rei de França Felip el Bell va precipitar la seva fi amb la col·laboració del papa Climent V, mentre els darrers templers eren acusats d'heretgia i cremats a la foguera. La relació dels templers amb Catalunya i l’empremta que deixaren, important a localitats com Miravet o Tortosa, forma part destacada de la mostra.
La regidora de Cultura, Consol Pla, agraint la col·laboració de la Fundació Caixa de Sabadell en actes com el Festival de Blues o la Mostra d’Espectacles Infantils i Juvenils. L’exposició dedicada als templers obre una nova via d’entesa entre institucions que tindrà continuïtat, donat que ja s’ha programat la vinguda a Cerdanyola d’una mostra fotogràfica de Pilar Aymerich, titulada Memòria d’un temps 1075 – 1979.
Pla explicava que l’interès que desperten els templers i en general l’edat mitjana comporta la publicació de molts llibres. Per això l’Espai Enric Granados compta amb un petit servei de consulta de llibres, coordinat per la Biblioteca de ca n’Altimira, i un ordinador, a través del qual és possible accedir a planes web dedicades al tema.
Francesc García intervenia en representació de la Fundació Caixa de Sabadell. Destacava l’èxit de la mostra, que s’ha vist en els seus tres anys d’existència a moltes localitats del país. Una de les claus de l’exposició és el treball per la recuperació del passat medieval.
L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, tancava els parlaments inaugurals. Ho feia agraint la col·laboració de la Fundació Caixa de Sabadell, que ha permès que la mostra es pugui veure a la ciutat. La seva observació permet conèixer els templers i el patrimoni que deixaren al nostre país.
Una de les ciutats amb presència de templers fou Miravet. Allà l’orde religiós va viure un dels moments més significatius en la seva desfeta al país. Morral va parlar de Miravet, d’actualitat per haver acollit una cimera dedicada al nou estatut, tot desitjant que allò que passà als templers no passi de cap manera amb el nou estatut.
L’estada de l’exposició 700 anys després. Els cavallers del Temple o la vigència d'un mite comporta activitats complementàries. Dilluns, 11d’abril, i a les 19h, la comissaria de l’exposició, Àngels Casanovas, oferirà la conferència Els templers, monjos i guerrers on es farà un repàs a la història de l'Orde del temple des de la seva fundació a Jerusalem fins a la desaparició definitiva per mandat del Papa Climent V..I el dissabte 16 d’abril, a les 18h., els Bergants de Syl Garôth oferiran un joc de rol dedicat al tema de la mostra.
L’horari de visita és de l’exposició és de dilluns a dissabte de 18 a 20,30h i els festius d’11,30 a 13,30h.