Els Tres Tombs 2014 tenen prevista la participació d'uns 40 carros
30 de desembre de 2013 a les 14:12Una quarantena de carruatges, entre els quals dos de nous dels Arriers de Sant Antoni Abat, participaran a la passada dels Tres Tombs del 12 de gener a Cerdanyola, una de les activitats amb més públic de la ciutat i que requereix d'una àmplia participació de voluntaris. La revista d'Els Tres Tombs, amb tota la informació sobre la festa, recupera un text inèdit de Jaume Mimó i Llobet.
La revista d'Els Tres Tombs 2014 ja és al carrer i enguany publica un conte inèdit de l'historiador i alcalde republicà Jaume Mimó i Llobet. Tota la informació sobre la passada del nou any conviu amb entreteniments, imatges, entrevistes d'actualitat sobre temes relacionats amb els animals, com la que es fa a la veterinària Lara Armengou, o també reportatges que ens acosten el record d'un temps passat com el de la desapareguda Hípica Truyols.
La revista és un aperitiu d'uns Tres Tombs amb la aprticipació prevista d'una quarantena de carros, entre els qualñs dos nous de la pròpia associació: un de troncs i un de bruc. Els Tres Tombs començaran amb la rebuda de la bandera infantil el divendres 10 de gener. Per segon cop, una vegada passat el cicle de tots els centres escolars que ho han demanat, seran alumnes de l'escola Escaladei: Marina Moreso, Omar Ben Sayan i Sora Ndiaye. Posteriorment es farà el pas de banderes als protagonistes d'enguany: Jordi Godayol -banderer- i Sílvia Pradilla i Nati Godayol -cordonistes-. L'actuació del grup folk La Corranda a l'Ateneu tancarà el primer dia. El taller de guarnir carros, el concurs de jocs i esports tradicionals, la cucanya infantil o el ball amb l'esbart sant Marçal centraran la segona jornada de la festa.
El punt culminant serà, però, la passada del 12 de gener amb la benedicció dels animals a la plaça de l'abat Oliba. Les matines galejadores amb els trabucaires, la missa cantada o la fira de productes agroalimentaris no faltaran a la cita dominical. Tot plegat una festa que necessita de molta participació. Les entitats d'arrel tradicional col·laboren amb els Arriers, però els organitzadors necessiten una cinquantena de persones que els ajudin.
L'associació es mostra molt satisfeta de la tasca realitzada, "no ja en una passada que és un dels espectacles populars amb més participació de la gent de Cerdanyola al carrer, sinó per la recuperació de coneixements de pagès i estris de camp realitzada", explica Jordi Garsaball, un dels membres dels Arriers de Sant Antoni Abat. De fet, els Arriers mantenen el somni i la reivindicació de comptar amb un museu de carruatges a la ciutat perquè "tenir patrimoni ocult és absurd".
La regidora de Cultura, Montserrat Montiel, remarca la important tasca de consolidació de la cultura pagesa que ha fet l'associació organitzadora dels Tres Tombs. Montiel recorda que actualment l'antic museu de ca n'Ortadó l'ocupen dependències del Servei Local de Català i manifesta que "quan el Servei Local de Català pugui comptar amb unes instal.lacions dignes i cèntriques per desenvolupar la seva tasca, l'objectiu és que l'edifici torni a ser museu recuperant la memòria agrícola de Cerdanyola, però també, per exemple, la memòria industrial ja perduda". Montserrat Montiel també indica que es treballa perquè un dels tallers culturals per a joves que es realitzen a l'estiu l'organitzin els Arriers de Sant Antoni Abat per donar aquests coneixements sobre el passat agrícola de Cerdanyola.