Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Els Tres Tombs de la majoria d'edat portaran més carros a la passada
Els Tres Tombs de la majoria d'edat portaran més carros a la passada

Els Tres Tombs de la majoria d'edat portaran més carros a la passada

12 de gener de 2017 a les 10:34

La Festa de Sant Antoni Abat celebrarà, entre demà, divendres 13, i diumenge, dia 15, l'edició 18 des de la recuperació d'una tradició perduda que ha esdevingut popular per la resposta de la ciutadania que, any rere any, es bolca als carrers de Cerdanyola per participar en el seu acte central, la passada de Els Tres Tombs.

Al 1953 es celebrava la darrera edició dels Tres Tombs a Cerdanyola fins que un grup de bojos van decidir recuperar aquesta tradició al 1999. Han passat 18 anys, una majoria d'edat, i aquell grup de bojos continua tirant del carro. Són Els Arriers de Sant Antoni Abat i el que era fer retornar al present una tradició perduda que recordava un temps en què Cerdanyola era pagesa, s'ha convertit en una de les cites més populars del calendari local formant un triangle magnífic amb la Cavalcada de Reis prèvia i la Rúa de Carnestoltes, els tres esdeveniments que porten més persones als carrers de la ciutat.

Preservar la memòria de la Cerdanyola pagesa, protegir el patrimoni històric des d'un punt de vista pedagògic, potenciar la cultura popular tradicional i fer una crida a la preservació del medi ambient, són algunes de les fites que manté la festa de Sant Antoni Abat que aquest divendres dia 13, obrirà el pas de banderes i la ja tradicional actuació de La Corranda amb el seu repertori de cançó popular d'arreu. Serà a l'Ateneu a partir de les 20.30 hores.

Dissabte serà el dia de la matinal juganera a la plaça de Sant Ramon. Primer, a les 11 hores, amb els jocs amb ponis, oportunitat de conèixer al Sweet, el primer poni dels Arriers nascut a Cerdanyola; després amb el taller de guarnir carros, que impulsa un cop més l'associació Bambalina, un moment que coincideix amb la mostra de jocs i esports tradicionals, la competició que enfronta a Lluparrets contra Guineuetes en la corda, la cucanya, la ferradura i les bitlles i que arriba ja a l'onzena edició.

Després del temps de joc, arribaran les danses de la secció juvenil de l'Esbart Sant Marçal i tancarà el matí la cucanya infantil a càrrec de l'associació del Valle de Los Pedroches.

La passada

L'espetec dels trabucaires despertarà la ciutat diumenge per trucar a la passada. La concentració de la comitiva a casa del banderer, Anskar Caballero, a Ca la Cristina, al carrer de Sant Ramon, obrirà el camí cap a l'església de Sant Martí, on s'oficiarà la tradicional missa solemne cantada per la Coral Collserola. A la sortida, l'Esbart torna a la festa amb el ball de Sant Antoni.

Mentrestant, durant tot el matí s'hauran anat concentrant les cavalleries, carros i carruatges que participaran a la passada d'Els Tres Tombs en una ubicació simbòlica. La paradoxa de la festa a Cerdanyola és que la concentració i la sortida de la passada és al Parc Tecnològic del Vallès, símbol del pas del temps, contrapunt de la Cerdanyola pagesa que recorda la festa i que ha donat pas a la Cerdanyola primer industrial i ara de serveis.

Enguany, la concentració ocuparà més espai perquè el nombre de carros ha pujat i arriba a la cinquantena, des de petites llimoneres de passeig als espectaculars grans carros de càrrega i de pagès, motiu de celebració en l'edició de la majoria d'edat, tal i com destacava en la presentació de la festa el secretari dels Arriers, Jordi Garsaball.

Des dels antics camps de conreus convertits ara en parc tecnològic, la cavalcada recorrerà bona part del nucli urbà de Cerdanyola acompanyada per entitats que posen música i bon humor a la jornada, com l'Agrupació Musical o la Casa d'Aragó. Obrint pas, els banderers adults i també els infantils, que enguany seran alumnes de l'escola Sant Martí. La passada es tanca amb la tradicional benedicció dels animals davant l'església de Sant Martí i el pagament del cens del pollastre.

Una cita tradicional que també és popular, com ho demostra el fet que és un dels esdeveniments que més gent treu al carrer a la nostra ciutat, tal com destaca la regidora del govern Elvi Vila, que apunta també l'exemple col·laboratiu que suposa una iniciativa en què moltes associacions hi participen.

Recomanacions de prudència

Però l'alta participació popular també té els seus riscos. Per evitar problemes , l'Ajuntament ha fet un seguit de recomanacions als assistents, que, com en el cas de la Cavalcada de Reis, passen sobretot per utilitzar el sentit comú. Així, s'aconsella al públic que:

  • No us apropeu en cap moment als carruatges o animals, mantingueu sempre una distància de seguretat de 2 metres com a mínim.
  • No romangueu a la calçada, mantingueu-vos sempre a les voreres.
  • Eviteu recollir caramels a la zona de pas dels carruatges
  • Vetlleu i controleu els nens i nenes perquè no s'aproximin als carruatges
  • Queda prohibit transitar entre els carruatges o animals
  • Seguiu en tot moment les instruccions donades pels organitzadors

Són els Tres Tombs. Vesteixen els carrers de festa. Aprofiteu-la.

Galeria d'imatges