Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Els Tres Tombs es faran el 15 de gener ampliant els carros a una cinquantena
Els Tres Tombs es faran el 15 de gener ampliant els carros a una cinquantena

Els Tres Tombs es faran el 15 de gener ampliant els carros a una cinquantena

5 de gener de 2017 a les 12:56

La passada dels Tres Tombs es celebrarà el 15 de gener i ampliarà els carruatges a una cinquantena. La Festa de Sant Antoni Abat complirà enguany 18 anys des de la seva recuperació al 1999 amb activitats que es realitzaran des del divendres 13 al diumenge 15, però la revista dels Arriers ja s'ha publicat amb 12.000 exemplars repartits per la ciutat.

El pròleg de la festa torna a ser la presentació de la revista, realitzada ahir, dia 4, al bar Grau, per uns Arriers de sant Antoni Abat, contents d'haver complert la majoria d'edat de la recuperació d'una festa que s'havia perdut al 1953. 18 anys després han d'ampliar l'espai al Parc Tecnològic per acollir els carruatges i cavalleries que desfilaran pels carrers de Cerdanyola en una passada que comptarà amb una cinquantena de carros de tot tipus, des de les petites llimoneres als grans carros de pagès.

Ermini Puig, president de l'entitat organitzadora, recorda que Cerdanyola era terra de vinyes i conreus, i per tant de cavalls i carros, però que la indústria va acabar amb ells com la tecnologia del Parc de l'Alba va acabar amb els seus últims vestigis: l'hípica Truyols. Puig explica que quan va començar la recuperació dels Tres Tombs al 1999 l'entitat no tenia carruatges ni animals i ara en disposa d'11 cavalls, 1 ruc, 5 ponis i, afegeix amb bon humor, "el president".

Una revista amb contingut

Un d'aquests ponis és el Sweet, el primer nascut a Cerdanyola segons destacava el secretari dels Arriers, Jordi Garsaball, abans de presentar la revista, una publicació "que no vol ser un catàleg d'anuncis, sinó una revista amb contingut" amb seccions fixes i col·lecionables ja que cada any ofereix informacions d'interès. El butlletí d'enguany anuncia el recorregut, desvetlla banderers i cordonistes -Anskar Caballero, Maria Pont i Raúl González els adults i els alumnes de sisè de l'escola Sant Martí Chaima En-Naou, Iman Mechaal Chakkour i Andrei Popescu els infantils-, ofereix reportatges -sobre la Bòbila d'en Màximo, el cultiu de l'arròs a Filipines. els 35 anys de Bambalina, l'assegurança mútua de bestiar del segle passat o la tècnica equestre de la doma natural- i també entrevistes -amb Carme Navarro, fills d'un dels últims traginers i transportistes a cavall de la fàbrica de cerveses Moritz-.

18 anys d'evolució que, segons destacava la regidora del govern municipal Elvi Vila, mostren la constància i el treball dels "Arriers, que millor que mai es pot dir que tiren del carro", però també de moltes altres entitats que col·laboren amb els Tres Tombs, com els Castellers, Bambalina, els Trabucaires o l'associació de Los Pedroches. Vila remarca que la recuperació de la festa és possible, perquè té un gran seguiment popular formant amb la Cavalcada de Reis i la Rua de Carnaval, el triangle principal d'activitats multitudinàries al carrer de la ciutat.

Un fet que distingeix també el Vicepresident del Consell de Cultura Popular de Sant Cugat -i senador d'ERC- Bernat Picornell que subratlla que és essencial que una festa tradicional sigui popular perquè tingui raó de ser, a l'aigual que ha d'estar en constant evolució i no immobilista o ha de buscar l'autogestió per evitar dependre d'una Administració que ha d'ajudar, però no "tirar del carro". Picornell també apunta la importància que la joventut participi en aquestes activitats i per això, insisteix, una festa ha de pensar-se "amb la joventut i no per a la joventut".