Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Sense categoria

  • Portada
  • Sense categoria
  • Els Tres Tombs protagonitzen una agenda amb tapes, història, solidaritat i educa...
Els Tres Tombs protagonitzen una agenda amb tapes, història, solidaritat i educació

Els Tres Tombs protagonitzen una agenda amb tapes, història, solidaritat i educació

13 de gener de 2017 a les 12:43

La festa de Sant Antoni Abat protagonitzarà l'agenda d'activitats del cap de setmana a Cerdanyola amb la passada dels Tres Tombs com gran protagonista d'uns dies amb noves exposicions, maratons de donació de sang o debats educatius.

L'agenda s'obre aquesta tarda de divendres, dia 13, amb la inauguració de l'exposició Intimitats al museu de ca n'Oliver, una mostra que repassa  la història de la roba interior dels segles XIX al XXI. Es tracta d'una exposició que ha estat comissariada i produïda pel Museu de Badalona i l'Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

En els darrers 200 anys la roba interior ha sofert canvis molt notables: el patronatge, els tipus de teixits i la confecció, d’acord amb els progressius avenços tecnològics han marcat molt les diferències, en paral·lel a altres canvis més generals lligats a les idees, la religió i el sistema de valors de cada moment o a la manera de concebre els rols dels gèneres masculí i femení. 

A les 19.30 hores serà el moment de la reflexió solidària amb la xerrada d'Àngel Olaran, figura referent en l’àmbit de col·laboració internacional i membre de la comunitat dels Padres Blancos arrelat a Etiòpia des de fa més de 30 anys. L'acte es farà a l'Ateneu amb organització de l'ONG ADIA (Associació per al Desenvolupament de la Infància a l'Àfrica) i en el seu decurs es projectarà el documental 'ADIA i Etiòpia, 20 anys de col·laboració', que dóna testimoni de tot el treball realitzat sobre el territori, per part d’aquesta ONG cerdanyolenca: una tasca plena de valors i compromís.

El documental, gravat al febrer del 2016, tracta la realitat actual viscuda al nord d'Etiòpia, concretament, a la regió del Tigray, on ADIA col·labora des de fa 20 anys donant suport alimentari a nens i nenes menors de 5 anys.

Els Tres Tombs de Sant Antoni Abat

Poc després, a les 20.30 hores, es faran les primeres activitats de l'edició número 18, la de la majoria d'edat, de la festa de Sant Antoni Abat d'ençà de la seva recuperació. Serà amb el pas de banderes i l' actuació de La Corranda amb el seu repertori de cançó popular d'arreu que es farà a l'Ateneu.

Els grans dies de Sant Antoni arribaran però demà amb la matinal de jocs a la plaça de Sant Ramon. Primer, a les 11 hores, amb els jocs amb ponis;  després amb el taller de guarnir carros que impulsa un cop més l'associació Bambalina; i posteriorment amb la mostra de jocs i esports tradicionals, la competició que enfronta per onzè any consecutiu a Lluparrets contra Guineuetes en la corda, la cucanya, la ferradura i les bitlles. Després del temps de joc arribaran les danses de la secció juvenil de l'esbart Sant Marçal i tancarà el matí la cucanya infantil a càrrec de l'associació del Valle de Los Pedroches.

La passada dels Tres Tombs és l'acte que tothom espera i serà diumenge al matí. Abans, però, la ciutat s'haurà despertat amb l'espetec dels trabucaires, abans de fer la concentració de la comitiva a casa del banderer, Anskar Caballero, a Ca la Cristina, al carrer de Sant Ramon, que obrirà el camí cap a l'església de Sant Martí, on s'oficiarà la missa cantada per la Coral Collserola. A la sortida, l'esbart torna a la festa amb el ball de Sant Antoni.

Mentrestant, durant tot el matí s'hauran anat concentrant al Parc Tecnològic del Vallès  les cavalleries, carros i carruatges que participaran a la passada de Els Tres Tombs. Enguany, la concentració ocuparà més espai perquè el nombre de carros ha pujat i arriba a la cinquantena. Des dels antics camps de conreus convertits ara en parc tecnològic, la cavalcada recorrerà bona part del nucli urbà de Cerdanyola amb els banderers adults, i també els infantils, que enguany seran alumnes de l'escola Sant Martí, obrint pas. La passada es tanca amb la tradicional benedicció dels animals davant l'església de sant Martí i el pagament del cens del pollastre.

Corretapes

Una manera de còrrer diferent serà la que proposa per aquest dissabte, dia 14, la primera edició del Corretapes Cerdanyola 2017, una ruta per 10 establiments de la ciutat que oferiran el seu assortiment de tapes a totes les persones inscrites en una activitat que busca fer poble i crear bon ambient.

Un dels organitzadors, Paco Julián, explica que a més dels inscrits que rebran un mocador identificatiu, una samarreta commemorativa i entren en el sorteig de tres lots de regals, també es pot participar per lliure. Les més de 150 persones inscrites fins ara hauran de recollir mocador i cartilla a Motor Music Records (carrer de Sant Enric, 19) i una vegada fet el recorregut, que es pot realitzar entre les 10 i les 22 hores, es torna al punt de partida i es votaran les millors tapes i es lliuraran els premis.

Els establiments del Corretapes Cerdanyola 2017 són Shelter (Sant Enric, 19), La Antigua Teteria (Sant Ramon, 168), LaTerrasseta (Pintor Togores, 10), La Pizarrita de Juanlu (Santa Marcel·lina, 18), Tar Tar (Santa Marcel·lina, 3), Ca l'Enric (Cordelles, 2), Taps i Tapes (Sant Iscle, 19), Alaska (Acàcies, 9), Ca La Meme (Canaletes, 41) i Centre Cívic Turonet (Lepant, 97).

El dissabte també serà dia d'anar de mercats. I ben diversos: el d'antiguitat, col·leccionisme i artesania a la plaça de la Constitució; l'ecològic, a la plaça de l'abat Oliba; i el de segona ma d'equips de ràdioafeccionats, a l'Ateneu.  

Jornada educativa i Marató de Donacions de sang

Una opció més reflexiva és la que proposa també dissabte la comunitat educativa amb la celebració de la  I Jornada sobre El Temps Educatiu, organitzada en el marc del Projecte Educatiu de Ciutat de Cerdanyola. La jornada es farà, a partir de les 9:30 hores, a l'Escola Sant Martí.  

Aquesta iniciativa vol fomentar el diàleg i la reflexió de la ciutadania, i particularment de la comunitat educativa, en relació a les implicacions de la jornada continuada a les escoles. Al llarg del debat s'abordaran els avantatges i els inconvenients de la jornada continuada, del paper de l’administració i dels diferents agents de la comunitat educativa, de si el temps educatiu és només una qüestió horària dels centres o va més enllà del context de l’escola i d’altres qüestions que les persones participants vulguin plantejar.

La jornada comptarà amb la conferència "Educació i centres escolars, més enllà del debat sobre la jornada contínua", a càrrec dels experts Jaume Aguilar, membre de l'equip coordinador de la Federació de MRP de Catalunya i Maria Vinuesa, mestra d'educació infantil i membre de l'executiva de l'Associació de Mestres de Rosa Sensat. Posteriorment es durà a terme la taula debat 'El temps educatiu a les escoles' amb la participació dels experts Jaume Aguilar i Maria Vinuesa, el portaveu nacional d'USTEC·STEe IAC, Ramon Font, l'ex-vocal de la Junta de la FaPaC, Andrés Encinas, i Montserrat Payés, responsable del servei d'ordenació curricular d'educació infantil i primària del Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.

Un matí de dissabte amb dues ofertes de contacontes. A la mateixa hora, les 12. La que es farà a la Biblioteca Central presentarà contes sobre l'amistat amb relats, de la ma de Suc de contes, on els protagonistes descobreixen que els millors amics apareixen al lloc i al moment més inesperat.La sessió de la Llibreria L'aranya tindrà com a narradora a Berta Rubio i inclourà una manualitat "fàcil i divertida".  Per la tarda, a les 19 hores, serà el temps de comentar una novel·la amb els Vespres Literaris i el seu club de lectura. En aquesta ocasió serà 'Els ulls del germà etern', de Stefan Zweig. Com sempre, al Centre Cívic Montflorit. 

I per diumenge, coincidint amb la passada de Els Tres Tombs, temps per a la solidaritat i per la divulgació històrica. Diumenge la unitat mòbil del Banc de Sang s'instal·larà al carrer d'Altimira 48-50 de 10 del matí a 14 hores. Aquesta visita del banc de sang forma part d'una campanya especial, la Marató de Donants de Sang 2.0 que té l'objectiu principal de remuntar les reserves de sang després de les festes de Nadal, un període en què han baixat les donacions de sang al voltant d’un 25%, pel canvi d’hàbits de la ciutadania, el fred i les malalties que s’associen a l’època. Així ens ho comenta un dels promotors d'aquesta iniciativa, Arnau Maspons, que destaca que les reserves de sang es situen en un nivell baix. Maspons també explica que els grups més necessaris, perquè són els menys comuns, són el 0- i l’A-. En el cas del 0 negatiu la seva importància també rau en que és el grup que pot donar a tothom, és el donant universal.

Després de passar pel Banc de Sang podem gaudir de vermut-teatre. Serà recuperant la fantasia de Pere Calders a la sala 6 de l’Ateneu de la mà del Passi-ho bé teatre, amb una adaptació 4 contes de Nadal realitzada per l’autor cerdanyolenc Roger Puig Morales i amb la direcció de Miquel Esparrach i Carlos Soler.

Els quatre contes són Reunió d’alt nivell, una reunió entre els Reis Mags i el Pare Noel; Quieta Nit, que parla de manera crítica sobre la nit que es celebra la missa del gall; Nit de pau i bones festes, que parla de la burocràcia i, finalment, El batalló perdut, conte que està situat a la Guerra Civil Espanyola. 

Història

Per la seva banda, el programa anual d'activitats "Descobrim la cultura ibèrica al poblat de Ca n'Oliver" s'inicia el proper diumenge 15 de gener amb un taller per aprendre a treballar l'espart. Un material que en època ibèrica es feia servir per a fer cabassos, catifes, calçat, etcètera. L'activitat permetrà que les persones participants descobreixin una de les tasques quotidianes de les famílies ibèriques. Ho faran accedint a tècniques per a treballar aquesta fibra vegetal i ho experimentaran fent-se un braçalet o una cinta amb aquest material.

El taller es farà al Poblat ibèric de ca n'Oliver (carrer València, 19).  Començarà a les 11.30h, és gratuït, no cal inscripció prèvia i està recomanat per a tot tipus de públic. Si fa fred o mal temps, es farà a dins del Museu de ca n'Oliver.

El mateix diumenge 15 de gener, el Museu d’Història ens recorda que com cada tercer diumenge de més l’església de Sant Iscle estarà oberta de 10 a 14 h i s’hi farà una visita guiada gratuïta a les 12 h.

Galeria d'imatges