Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Els Tribunals reconeixen per primer cop les víctimes ambientals de l'amiant
Els Tribunals reconeixen per primer cop les víctimes ambientals de l'amiant

Els Tribunals reconeixen per primer cop les víctimes ambientals de l'amiant

19 de desembre de 2017 a les 12:33

L'Audiència Provincial de Madrid ha condemnat l’empresa Uralita a pagar més de 2 milions d'euros a 39 veïns de Cerdanyola i Ripollet afectats pels danys que provoca en la salut l'exposició ambiental a l'amiant. La sentència pot ser recorreguda davant el Tribunal Suprem però els advocats que han portat el cas consideren està molt ben fonamentada i difícilment serà revocada.

Audios

19-12-2017 Esther Costa Jurisprudència menor

19-12-2017 Esther Costa Sentència ben fonamentada

19-12-2017 Esther Costa Prescripció a l'any de la mort o el diagnòstic

Segons el Col·lectiu Ronda, bufet que ha portat el cas, es tracta de la primera resolució judicial que fa responsable Uralita de les malalties i defuncions de persones sense vinculació laboral directa i per exposició a amiant al centre de Cerdanyola, que va funcionar entre 1907 i 1997. Fins ara hi havia hagut reconeixement als Tribunals per a treballadors o víctimes passives domèstiques, que eren familiars de treballadors, però no per afectats passius ambientals per raó de veïnatge sense relació directa amb la fàbrica.

La sentència considera que l'empresa "no va actuar amb la diligència exigible a fer emissions sense el control adequat a l'exterior de fibres d'amiant de la seva explotació industrial, amb el que incorria en responsabilitat civil de caràcter extracontractual pels danys causats en les poblacions circumdants" com Cerdanyola i Ripollet  on els seus habitants van inhalar les fibres d’amiant.

Sentència que aplana el camí de cara a noves demandes

Esther Costa, advocada del Col·lectiu Ronda,apunta que tot i que cada cas és diferent, la sentència de l'Audiència Provincial de Madrid “crea jurisprudència menor” perquè determina, “sense dubte”, la responsabilitat d’Uralita per contaminació ambiental i això s’hauria de tenir en compte en altres casos que el bufet ja ha portat als Tribunals. Costa indica que la sentència “aplana el camí” per aquestes demandes i apunta que ja hi ha altres dues presentades, la primera de les quals arribarà al judici al febrer.

La sentència pot ser recorreguda “en instància extraordinària” i això podria fer que el cas arribés al Tribunal Suprem, però Esther Costa considera que la resolució de l’Audiència Provincial de Madrid és “difícilment revocable” perquè jurídicament “està molt ben fonamentada”. Tot i això, l’advocada reconeix que quan un cas arriba al Suprem entren en joc també elements de caràcter polític.

Segons estimacions de les autoritats europees, la inhalació de partícules d'amiant serà responsable de la mort d'almenys mig milió de persones a territori europeu abans de 2040. A dia d'avui, la xifra de víctimes d'aquest material del qual l'Estat espanyol ja abasta milers de persones tot i la situació d'infradiagnosi que encara afecta les patologies relacionades amb l'exposició a l'amiant.

Cada any apareixen 50 casos nous de malalties a Cerdanyola

Cerdanyola és una de les localitats més intensament afectades per l'amiant després d'haver acollit durant dècades les instal·lacions de la multinacional Uralita, una de les empreses que va fer un major ús d'aquest material. Un miler de persones de Cerdanyola han rebut un diagnòstic d'afecció relacionada amb l'amiant. Cada any apareixen 50 cassos nous. Alguns són extreballadors d'Uralita i altres, familiars seus o persones que vivien a l'entorn.

El grup mèdic comarcal coordinat pel doctor Josep Tarrès constata una corba ascendent de les afeccions relacionades amb l'amiant amb patologies que poden ser cròniques, com l'asbestosi o les plaques pleurals, o cancerígenes, com el càncer de pulmó o el mesotelioma, un tipus de càncer que sempre està relacionat amb l’amiant i que els estudis científics indiquen que té una afectació a Cerdanyola 70 vegades superior a l'habitual.  

Prescripció a l'any de la mort o el diagnòstic

Des del Col·lectiu Ronda es recorda que la prescripció de cada cas es compleix a l'any de la mort o el diagnòstic i per això Esther Costa insisteix en què els afectats portin el tema als jutjats abans que acabi aquest termini de prescripció.

El doctor Tarrès subratlla que les patologies de l'amiant no són un problema del passat i destaca que les estadístiques sobre aquestes afectacions començaran a baixar al 2020 i no serà fins 20 anys més tard que s'igualin amb les d'altres localitats.