Els Xiscnèfils tanquen el mes de març amb un toc british
28 de març de 2019 a les 9:49Mike Newell, un d’aquells directors de cinema professional i acadèmic que abans definien com un bon artesà i que té en nòmina des de Donnie Brasco a La sonrisa de Mona Lisa, firma La sociedad literaria y el pastel de piel de patata, la pel·lícula que el cineclub Xiscnèfils projecta al seu cicle de cinema d’autor en versió original aquest dijous 28 de març. Com sempre, a les 21.30 hores i a l'Ateneu.
La pel·lícula transcorreix a Anglaterra al gener de 1946. Londres està deixant enrere la Segona Guerra Mundial. L'escriptora i periodista d'èxit Juliet Ashton cerca un argument per al seu següent llibre. I el troba en una carta que rep d'un desconegut des de Guernsey, una petita illa al Canal de la Mànega que va ser ocupada pels nazis durant la guerra. Però la Juliet hi troba molt més que un tema per inspirar-se.
Expert en adaptacions literàries com La máscara de hierro, El amor en los tiempos del cólera, Great Expectations o Harry Potter y el caliz de fuego, Newell firma una nova, en aquest cas la de la novel·la epistolar de Mary Ann Shaffer i Annie Barrows i, a més, la que pot ser considerada com la seva pel·lícula més britànica –a destacar quan ha rodat també les més que british Un abril encantado i 4 bodas y un funeral-. Amb tocs de comèdia Ealing, aires de misteri i brillants interpretacions (amb noms com el veterà Tom Courtenay -el Pasha i Strélnikov de Doctor Zhivago- i amb molts Downton Abbeys com Lily James, Mathew Goode o Penelope Wilton), el film desvetlla un episodi massa desconegut de la seva història: l’ocupació nazi de l’illa de Guernsey i el fenomen del col·laboracionisme britànic.