Elvi Vila: "la decisió de tancar el grup de P3 de l'Escola Saltells no canviarà si no fem soroll"
14 de març de 2018 a les 16:28Si la comunitat educativa no es mobilitza en contra, el tancament del grup de P3 a l'Escola Saltells, notificat per la Generalitat, serà segur. Així al menys ho creu la regidora d'Educació de Cerdanyola, Elvi Vila que manifesta que "la decisió no canviarà si no fem soroll. Si en canvi, es visualitza la protesta si que hi ha la possibilitat que canviï".
Audios
14-03-2018 Entrevista amb Elvi Vila
La mobilització de la comunitat educativa de Cerdanyola és l'única possibilitat que hi ha d'evitar el tancament d'un grup de P3 a l'Escola Saltells, un fet que la regidora de'Educació de l'Ajuntament de Cerdanyola, Elvi Vila, insisteix que no afecta només a aquest centre sinó al conjunt de l'escola pública de la ciutat. "Jo no dic que es pugui canviar la decisió, però si que si no fem soroll no es canviarà i en canvi hi ha la possibilitat" si hi ha mobilitzacions ciutadanes perquè hi ha localitats on s'han produït anuncis de tancament de grups que posteriorment no s'han fet quan hi ha hagut protestes ciutadanes.
Vila insisteix que el tancament del grup de P3 a l'Escola Saltells, que amb els anys suposa eliminar una línia educativa al centre, és "un atac frontal" a l'educació a la ciutat i recorda que fa uns anys "li va tocar a l'escola Xarau, ara a Saltells i demà pot ser una altra". La regidora d'Educació insisteix que "no volem que ens toquin l'escola pública" i si menys ràtios per aula i més recursos.
La regidora considera que hi ha alternatives a aquest tancament com és la baixada de les ràtios d'alumnes per aula "que ni es plantegen" perquè quan es parla d'ajustar l'oferta a la demanda, la Generalitat sempre va a mínims" i no a màxims i destaca que es manté la tendència habitual de "castigar" l'escola pública mentre es mantenen els grups a la concertada. Vila indica que "no hi ha necessitat de baixar cap grup" però si ha de ser així, que "sigui a la concertada".
Elvi Vila manifesta que les raons que els serveis territorials del departament d'Ensenyament addueixen per tancar aquest grup de P3 són demogràfiques, per la baixada de població que l'any vinent haurien d'iniciar P3 a la zona. Però la regidora recorda que en l'escola Saltells ja hi ha més de 20 alumnes escolaritzats que tenen algun germà entre els que podrien iniciar P3 al centre el curs vinent. En canvi, Vila manifesta que l'escola concertada Ramon Fuster mantindrà els tres grups de P3 en una zona, la de Bellaterra, on el centre públic, l'escola Bellaterra, té dos més i les dades de padró són de 16 alumnes de P3 per al pròxim curs. Per a la regidora, això seria una mostra que la Generalitat "no té criteris per tancar un grup" i que s'agafa al que li va bé en cada moment.
Alternativa en la baixada de ràtios
La regidora indica que la Generalitat va voler que fos l'Ajuntament qui escollís el centre on retallar un grup, cosa a la que Vila assegura que es va negar. En canvi, el 30 de gener passat, l'Ajuntament va envar una carta, consensuada amb els directors de les escoles públiques de la ciutat, en què proposava tres punts com alternativa: la reducció de ràtios en els grups d'educació infantil de 3 anys per "propiciar una millor atenció i distribució equilibrada de l'alumnat"; la solució a "la masificació que s'està produint en els nivells posteriors" a P3 amb una resposta a la matrícula viva -la que arriba un cop el curs ja ha començat-que sigui diferent a l'increment de ràtios; i que en cas que no hi hagués més remei que tancar algun grup, fos de l'escola concertada.
En relació a aquesta masificació de nivells intermedis, Vila manifesta que el curs vinent hi haurà 19 nens de més passant de segon a tercer perquè l'ajustament de l'oferta a la demanda no té en compte la matrícula viva i això obre la possibilitat de l'augment de la ràtio en els límits de la llei -de dos alumnes per aula en el cas de Cerdanyola. La regidora explica que ajustar les ràtios als mínims provoca que hi hagi escoles que no puguin incorporar matrícula viva -als últims cursos sempre d'entre 18 a 24 alumnes- i això té com a conseqüència augmentar la segregació escolar. Vila recorda que Cerdanyola apareix a l'informe del Síndic de greuges com el tercer municipi on més es produeix aquest fenomen i explica que és així perquè aquesta matriculació amb alumnes nouvinguts sempre acaba anant als mateixos centres perquè els altres ja tenen la matriculació completa.