Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

En el camí per a la igualtat entre dones i homes

En el camí per a la igualtat entre dones i homes

16 de juliol de 2014 a les 14:07

El Consell Municipal de Polítiques de Dones s'ha celebrat amb dos temes protagonistes: l'elaboració del Pla municipal per a la igualtat de dones i homes i les aportacions al Pla de Mobilitat de Cerdanyola.

El Pla Municipal per a la igualtat de dones i homes és un treball realitzat amb la participació de les tècniques de la Diputació Isabel Avelino i la cerdanyolenca Maribel Cárdenas que ha analitzat la feina realitzada fins ara al pla en vigor de 2005 a 2011 i a la que incorporen els indicadors de l'Ajuntament o les opinions de les entitats Els principis bàsics d'aquesta feina són tres: la igualtat de la dona i l'home, la travessia al llarg del cicle vital, i la interseccionalitat, tenint en compte aspectes com el gènere, l'edat, les creences o l'orientació afectivo-sexual, entre d'altres aspectes.

L'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, regidora de Polítiques de dones, destaca que aquest nou pla és necessari, tot i que sembli mentida quan ja ens trobem avançats al segle XXI. Carmona remarca que es treballa en una ciutat, Cerdanyola, pionera en la defensa dels drets de les dones i de la igualtat de gènere des de la societat civil i des de les institucions. L'alcaldessa indica que als plans realitzats prèviament cal incorporar treball d'actualització i millorar-los amb participació.

Aquesta participació, indica l'alcaldessa, ha de ser de dones, però igualment dels homes de la ciutat. En aquest sentit, Carme Carmona destaca que els treballs del pla per a la igualtat han de ser transversals ja que afecta al conjunt de la societat i elements que van des de l'urbanisme o la mobilitat, al món laboral o la violència masclista. Per a l'alcaldessa, el pla aborda el compromís de Cerdanyola amb el valor de la igualtat en una ciutat on entitats com Dones per la Igualtat o El Safareig han deixat petjada de prestigi arreu del país:

Aquest pla treballa amb col.lectius com la plantilla del propi Ajuntament amb una enquesta distribuïda entre el personal per esbrinar el grau de coneixement del pla que ara es relleva o si hi ha interès en participar en les accions auspiciades per aquest pla.

El treball de continuïtat abordarà cinc línies estratègiques: comprimís amb la igualtat; acció contra la violència masclista; drets i qualitat de vida; temps i treballs; i participació i lideratge de les dones.

En aquest sentit, l'alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, i l'exalcaldessa Cristina Real, han participat en la presentació de l'estudi "35 anys d'ajuntaments democràtics: 151 alcaldesses, 769 alcaldes", un informe sobre la participació de dones i homes a la política local.

Carme Carmona destaca que la paritat al món polític ha avançat, però recorda que "les lleis ajuden, però no ho fan tot". L'alcaldessa indica que a la política local les dones encara són minoria, especialment a les alcaldies, tot i que a la nostra comarca hi ha paritat i a Cerdanyola des de 1979 hi ha hagut dos alcaldes i dues alcaldesses.

Per a Carmona, la mirada de la dona en la política aporta elements diferents i posa l'exemple del Pla de mobilitat del que també es va informar al Consell de Dones, on queda clar que les dones utilitzen més el transport públic i es mouen més per la ciutat que els homes, que empren més el vehicle privat.

Un altra dada rellevant és que les dones tenen una estada menor que els homes en els càrrecs de responsabilitat política i tenen més dificultats per accedir-hi. L'alcaldessa defensa la necessitat d'augmentar aquesta diversitat a les institucions:

Pla de Mobilitat

En la presentació del Pla de mobilitat al Consell de Dones, la tinenta d'alcaldia i regidoria de Mobilitat, Maria Reina, explicava que actualment es treballa en la diagnosi de l'estat de la ciutat, amb la participació també d'especialistes de la Diputació i tècnics municipals, com Ángel Reyes. En aquesta diagnosi s'ha comptat amb la participació de representants del món del comerç, la indústria o les associacions de mares i pares de les escoles locals, s'han fet sessions pràctiques com la passejada "Mou-te per Cerdanyola" amb usuaris de bicicleta i persones de mobilitat reduïda o s'ha abordar el debat en el Consell de Mobilitat.

Entre les dades destacables, és rellevant que la població femenina de Cerdanyola té un grau de mobilitat lleugerament superior a la masculina (3'58 desplaçaments al dia per 3'44) i presenten una mobilitat personal més gran (37'9% de les dones davant 31'9% dels homes). A més, la població femenina fa un ús més elevat dels modes de mobilitat més sostenibles amb una diferència d'un de 10 punts en els modes no motoritzats i d'1'5 en el cas del transport públic. En canvi, els homes utilitzen més el transport privat.