Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Opinió

Endavant amb la cultura científica i participativa

20 de juny de 2021 a les 19:53

Informats que l’edifici de Ca n’Altamira serà seu d’un projecte de la xarxa d’Openlabs, felicitem aquesta proposta. Se’ns diu que serà un nou concepte de Centre Cívic adaptat als nous temps que ens permeti, de la mà de la interacció de la ciutadania de Cerdanyola, la universitat i el mon empresarial, articular un projecte pilot vinculat a la economia circular i al reciclatge innovador, en paraules de l’alcalde. Aspectes que molts ja veníem defensant fa temps.

Ens alegrem i volem recordar que des de l’any 2017, un grapat de persones de la ciutat (educadors i professors, professionals, polítics i persones preocupades pel buit de cultura científica a la ciutat) ja vàrem llençar una proposta de creació d’un Citilab a Cerdanyola.

Per afinar la proposta es van visitar el Living lab de Volpelleres, el Citilab de Cornellà, es va recollir força documentació, es va fer pública la proposta i es va denunciar la inactivitat de les impressores 3D del Casal de Joves, que mai van arribar a entrar en funcionament.

Aquest col·lectiu, Espai d’Innovació de Cerdanyola, va participar de manera activa en el procés participatiu que es va començar a realitzar en aquell any. Procés que va concloure que una planta de l’edifici seria per a realitzar activitats d’aquesta naturalesa. Restant pendent, des d’aleshores, l’aprovació del projecte d’obres i la seva licitació.

Com se’ns diu que aquest projecte es presenta en el projecte europeu RIS3CAT del Programa Operatiu Feder Catalunya 2014-2020, esperem sigui valorat i aprovat. Però, en qualsevol cas, no és excusa en no endegar cap projecte en confluència, concreta i actual, amb el presentat.

Pobre Ciutat de la Innovació i el Coneixement és una ciutat on no es disposa de cap equipament d’ús ciutadà en aquesta matèria.

També és de lamentar que la notícia i la informació del projecte hagi estat feta al marge dels mecanismes participatius ciutadans, com son el Consell de Cultura i d’altres. Magre favor a la incentivització cap a la participació ciutadana si resulta que aspectes tant importants com aquest es fa al marge i aliè al procés participatiu que es va engegar.

Xavier Garriga, Alberto Lacasa, Jordi Mena i Jordi Miró, de l’Espai d’Innovació de Cerdanyola.