Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

Enfortint aliances per millorar la qualitat de l’aire

Enfortint aliances per millorar la qualitat de l’aire

27 d'octubre de 2023 a les 11:29

68 ponents i 62 institucions i empreses, representades amb 430 persones inscrites, participen durant dos dies en el III Congrés Qualitat de l’Aire que se celebra a la Fira de Sabadell.

5 administracions, el Consell Comarcal del Vallès Occidental, l’Ajuntament de Sabadell, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació i la Generalitat de Catalunya, han estat representades en la inauguració del III Congrés Qualitat de l’Aire ahir dijous 27 d’octubre. 

El congrés, en el que també ha participat l’alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, com a vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, ha debatut sobre quines són les polítiques imprescindibles per continuar avançant en la reducció de la contaminació, no només des del punt de vista del medi ambient sinó també de la salut de les persones. 

Carlos Cordón destaca que l’Àrea Metropolitana ha estat una administració pionera que, en els darrers anys, ha anat implementant mesures com el Bicing, el Motorshering o el sistema de Bici Box. Una altra mesura molt important és, per a Cordón, la posada en marxa de Zones de Baixes Emissions (ZBE) que, per exemple a les rondes de Barcelona, estan donant molt bons resultats. A la comarca s’han anat incorporant municipis com el de Sant Cugat i aviat ho faran altres com el de Cerdanyola. 

 

En representació de la Generalitat de Catalunya assistia a l’acte d’inauguració la directora general de Qualitat de l’Aire i Canvi Climàtic, Mireia Boya, qui posava de relleu la importància de reunir en un mateix escenari a administracions, entitats i món científic per abordar una problemàtica de la qual se’n parla cada vegada més. Per a Boya, reduir la contaminació en nivells elevats en els propers anys no serà fàcil i implicarà un gran esforç que es veurà recompensat per una bona incidència en el futur.

El Vallès Occidental ha estat la primera comarca de Catalunya en tenir un Pla supramunicipal per a la millora de la qualitat de l’aire i, en aquest sentit, el vicepresident 4t i conseller de Transició Energètica del Consell Comarcal, Andrés Medrano, destaca que tenim per davant dos reptes molt importants: la coordinació de municipis i seguiment del pla supramunicipal i la conscienciació per a què aquestes mesures reductores de la contaminació no siguin una imposició per part de la Unió Europea sinó una proposta de tota la societat. 

Per a una altra representant de l’AMB, la vicepresidenta d’Acció Climàtica i Agenda Estratègica Metropolitana, Janet Sanz, és molt important aquest congrés per continuar innovant i desenvolupant polítiques que ens permetin assolir el dret a la salut.  

El president delegat de l’Àrea d’Acció Climàtica i Transició Energètica de la Diputació de Barcelona, Marc Serra, creu que no hi ha dubtes pel que fa a la unitat de la comunitat científica per no retrocedir, no perdre infraestructures científiques i implementar més zones de baixes emissions. 

 

Finalment, el segon tinent d’alcaldessa i regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Sabadell, Eloi Cortes, reclama confiança en el món científic i professional del sector pel que fa a les mesures més adients per fer una bona transició ecològica i que aquesta sigui justa. 

El III Congres Qualitat de l’Aire, que finalitza avui divendres, ha comptat amb 4 espais diferenciats, 92 conferències i diverses taules rodones amb 5 àrees (mobilitat, salut, emissions, modelització/avaluació i urbanisme).   

 

Galeria d'imatges