Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Entitats ecologistes vallesanes reclamen la recuperació i reducció de residus
Entitats ecologistes vallesanes reclamen la recuperació i reducció de residus

Entitats ecologistes vallesanes reclamen la recuperació i reducció de residus

7 de juliol de 2004 a les 0:00

Óscar Pérez, del Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (Cepa), Ernest Marco, de Salvem el Vallès, i Ángel Martínez i Eduardo Giménez, de la Plataforma Vallès Net, van destacar ahir a l’Ateneu en un acte organitzat per Participació Activa i Social (PAS) la necessitat de potenciar un model de gestió de residus basat en la reducció i la recollida selectiva dels residus que suposi la màxima recuperació de materials. Des de les entitats ecologistes destaquen no se contraris a la implantació d’una taxa de residus, però d’acord a la participació ciutadana i amb un model de gestió que suposi reducció i recuperació.

Óscar Pérez indica que el principal problema per a la gestió de residus actualment és l’increment de la seva generació ja que en pocs anys ha crescut “un 24 percent per càpita, no estem a l’alçada en la recollida de matèria orgànica i hi ha un augment enorme dels envasos” afavorit per una indústria que ho potencia. El representant del Cepa destaca que un 75 percent dels residus encara van a abocadors i incineradores i afirma que models com els dels ecoparcs plantejats per l’Administració “no són alternativa” perquè no suposa un sistema de recuperació ja que la majoria de les tones tractades van finalment a sistemes finalistes com l’abocament i la incineració “que s’han de penalitzar”.

Pérez insisteix que cal anar a un model de residu mínim que segons Ernest Marco de Salvem el Vallès ha de complir amb una màxima recuperació de materials, una recollida selectiva integral, un model de simplicitat tecnològica i l’aprofitament de les característiques urbanístiques de cada municipi –porta a porta en localitats menors de 20.000 habitants i contenidors a grans poblacions. Marco destaca que per aconseguir implantar aquest model no calen ecoparcs, sinó plantes de compostatge i triatge que són molt més barates i, a més, s’allargaria la vida dels abocadors ja que si actualment només es recupera el 15 percent dels residus al 2010 caldria fer el mateix amb més del 50 percent .

Pel que fa a la polèmica sobre la implantació de la taxa de residus, Marco destaca que l’oposició de la seva entitat a Terrassa i Sabadell l’ha provocat la falta de debat i participació ciutadana, però destaca que “és necessària perquè la gestió dels residus té un cost que no ha de ser invisible”. No obstant això, Ernest Marco indica que la taxa no s’ha d’entendre com un tribut per un servei, sinó que ha de tenir també un paper a jugar en l’educació ambiental i no ha d’amagar el debat sobre els sistemes alternatius de gestió de residus.

Per la seva banda, els representants de la Plataforma Vallès Net van destacar la seva oposició a la instal.lació de l’Ecoparc 2 al polígon de Can Cabanyes, al terme municipal de Montcada i prop de Ripollet i Santa Perpètua de Mogoda. Ángel Martínez destaca que la seva protesta és per la seva ubicació i capacitat. Entre les raons que argument per la seva oposició hi ha que el projecte defineix l’Ecoparc 2 com un complex industrial i es troba en un corredor agroforestal amb impacte sobre una fauna i flora que s’han de protegir: el situa en un sector on s’han reqüalificat terrenys com d’equipament, no sòl industrial; està a 800-1.000 metres d’habitatges de Ripollet i Santa Perpètua quan a la resta de l’Estat s’ubiquen a un mínim de 3 quilòmetres de les cases i això provoques males olors i sorolls; està molt proper a masies i instal.lacions agrícoles; s’enclava en un aqüífer important; té possibilitats tècniques per tractar 370.000 tones de residus quan l’habitual a Europa és de 60 a 100.000 tones; i perquè afirmen que l’experiència de l’Ecoparc de la Zona Franca indica que funciona més com planta de transferència de residus cap a l’abocador del Garraf que com una planta de tractament i recuperació.

Eduardo Giménez assegura que la protesta d’aquest col.lectiu ha servit per bloquejar una reserva de sòl i arrencar el compromís del conseller de Medi Ambient que no s’ampliarà. Giménez afirma que instal.lacions com les dels ecoparcs de Zona Franca i de Nostián –A Coruña- demostren “que són un fracàs”.

Martínez i Giménez critiquen durament el paper dels mitjans de comunicació “que s’han posicionat a favor d’uns poders polítics que els paguen i han tractat de terroristes” a la Plataforma Vallès Net després que es recollissin 11.500 firmes de suport a Ripollet, una població amb 30.000 habitants.
Els representants d’aquest col.lectiu destaquen que Cerdanyola “utilitzarà l’ecoparc  2 “tot i que no fa recollida de matèria orgànica, cosa que contradiu el protocol” amb l’Entitat Metropolitana.