Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Entitats i ciutadania, protagonistes d'un Sant Martí que no desllueix ni la pluj...
Entitats i ciutadania, protagonistes d'un Sant Martí que no desllueix ni la pluja

Entitats i ciutadania, protagonistes d'un Sant Martí que no desllueix ni la pluja

14 de novembre de 2011 a les 0:00

Actuacions musicals, balls de nit, activitats tradicionals, esdeveniments esportius, vetllades teatrals o cites gastronòmiques s’han combinat en el programa de la Festa de Sant Martí 2011.

Cerdanyola ha viscut durant un llarg cap de setmana la seva Festa de Sant Martí. Les entitats i la ciutadania han estat protagonistes d’una festa de tardor que va patir diumenge una forta pluja que va obligar a suspendre i traslladar alguns actes, sense deslluir l’esperit festiu en cap moment.

Actuacions musicals, balls de nit, activitats tradicionals, esdeveniments esportius, vetllades teatrals o cites gastronòmiques s’han combinat en el programa de la Festa de Sant Martí amb el contrapunt de les festes alternatives que s’han centralitzat enguany a la plaça de Josep Viladomat.

Un dels actes destacats de la Festa va tenir lloc divendres amb el concert del cantautor local Ramon Sauló amb l'espectacle sobre el seu nou disc Descobrint camins.

Dissabte i diumenge van ser els grans dies de la festa amb el mercat medieval i la fira d'artesans als carrers de Francesc Layret, Sant Martí i Sant Ramon i la Mostra de cuina a la plaça.

La Mostra de Cuina celebrava el seu 25è aniversari a la plaça de Sant Ramon, amb la presència de 7 restaurants de la ciutat que van oferir durant el cap de setmana les especialitats de cada establiment. Dissabte s’inaugurava amb la presència de l’alcaldessa de la ciutat, Carme Carmona i una àmplia representació del ple municipal. Carmona remarcava que la Mostra és una activitat ja consolidada dins d’una festa de Sant Martí que volia ser “més cerdanyolenca que mai”.

Dissabte també va ser el dia de la cercavila d'entitats de cultura tradicional, l'exposició de bonsais a Can Domènec, el concert amb les corals de Sant Martí, de mares i pares de l'escola Escaladei, de Dones per la Igualtat i 7 de música.

El teatre va ser protagonista a la tarda amb El retaule del Flautista, de Jordi Teixidor, a càrrec de Gat Teatre, mentre a Can Domènech hi havia concert de flautes de bec. Tot, per deixar pas al tradicional pregó.

Els pregoners

El Cerdanyola Club d’Hoquei ha estat el pregoner de la festa de Sant Martí. Coincidint amb el seu 75è aniversari, el club ha estat escollit entitat cerdanyolenca de l’any i pregoner de la festa, un orgull per als seus representants, tal i com assenyalava el portaveu de la comissió del 75è aniversari del Cerdanyola Club d’Hoquei, Toni Ros.

Amb una crida a la participació en totes les activitats organitzades, Ros convidava a tota la ciutadania a gaudir de la festa, a fer poble i a valorar i estimar Cerdanyola. El representant de l’entitat encoratjava a la Comissió de Festes de Sant Martí perquè continuï treballant desinteressada i incansablement per aquesta cita cultural.

El president de la Comissió de Festes de Sant Martí, Toni Bernabé, destacava la feina realitzada pel Cerdanyola Club d’Hoquei en els seus 75 anys d’història i assenyalava com han passejat el nom de la ciutat amb orgull per tot l’Estat i Europa.

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, també ressaltava la llarga trajectòria del club, equip degà en l’hoquei patins a l’Estat, i feia una reflexió sobre la necessitat de continuar impulsant la Festa de Sant Martí com “la festa major petita”. El pregó de la festa es realitzava, per primera vegada en molts anys, des del balcó de l’Ajuntament.

Després del pregó, es va donar pas al tradicional correfoc i el contrapregó dels diables de Cerdanyola. La nit de dissabte es tancava amb un espectacle d'humor, màgia i ball amb Anskar, Vanessa, Ernesto Cuesta i Roger's Center.

Arriba la pluja

Diumenge tornava el mercat medieval, la fira d'artesania i la mostra de cuina, però la pluja va fer acte de presència i va fer aturar les passejades en carro, la matinal castellera i la ballada de sardanes que es va traslladar a l’Ateneu. El concurs de paelles previst a la plaça de Jaume Grau i Altayó i la ballada monumental de la polca, es van suspendre. No obstant això, després de l’aiguat van continuar les activitats.

Una de les firarires del mercat medieval, Teresa Català, amb una parada de decoració en vidre, destacava el caràcter solIdari dels productes exposats a la venda, ja que la recaptació anava destinada a les missiones de Verbum Dei que tenen la seva seu a Can Llopis.

Una altra de les activitats fixes al programa d’actes de Sant Martí és l’exposició Tenji No Bonsai, organitzada per l’Associació d’Amics del Bonsai, al MAC Can Domènech. Una de els membres de l’entitat, Marta Dachs comenta la qualitat de les exemplars exposats.

Per la tarda tornava el teatre amb la representació d'El bon doctor de Neil Simon, amb Passi-ho bé teatre i Vespres Literaris i el ball de fi de festa amb el grup ABS.

Homenatge dels sardanistes

Per la seva banda, l'Agrupació Sardanista de Cerdanyola, que va tenir que fer la ballada de Sant Martí al vestíbul de l'Ateneu a causa de la pluja, retia homenatge durant la festa a dos dels grans impulsors de la sardana a Cerdanyola al llarg de les últimes dècades, Josep Llargués i el ja desaparegut Joan Pando, tot destacant la seva aparició al llibre Comunicadors i organitzadors, dins la col.lecció Mos que realitza el Grup d'Informadors Sardanistes de Catalunya i dirigida per Robert Roqué. El llibre es tracta d'una recopilació de breus biografies de diverses persones de Catalunya, la Catalunya Nord i Andorra que han treballat en el camp de la sardana, tant des dels mitjans de comunicació com des de l'organització d'actes sardanístics.

L'Agrupació Sardanista de Cerdanyola destaca que Josep Llargués va contribuir a recuperar el ball de gitanes juntament amb Àlvar Francisco, va ser un dels fundadors de la societat coral Els Novells i un dels impulsors del primer aplec de la sardana de Cerdanyola, al campus de la UAB, sent un dels principals impulsors de la sardana a la nostra ciutat durant més de 30 anys. Per la seva banda, l'entitat destaca el compromís amb el món de la sardana de Joan Pando amb una "dedicació i entusiasme total", tant pel que fa a l'organització de ballades i aplecs, com en l'ensenyament de la dansa, fet en el que també ha destacat Llargués.

Festa Alternativa

Per la seva banda, la IV Festa Major Alternativa de Tardor va concentrar en dissabte les seves activitats més destacades, com ara la celebració de la 2a Fira d'Intercanvi de l'Ecoxarxa del Vallès Occidental, organitzada pel nucli local de la Cooperativa Integral Catalana a Cerdanyola (CIC Cerdanyola).

Per primera vegada a Cerdanyola es realitzava una activitat oberta a tothom per intercanviar objectes nous o vells en bon estat. La Fira d’Intercanvi pretén ser una iniciativa impulsora del consum responsable, del comerç just, del reciclatge, de l’estalvi d’euros, del fet mateix de compartir i, alhora, servir d'introducció a l'ús de la moneda social com a eina justa per a l'intercanvi econòmic, tal com explicava Eric Piquet, membre de l’organització.

A la Fira es podien donar, intercanviar o comprar objectes de tota mena, sempre i quan estiguessin en bon estat, fossin respectuosos amb el medi ambient i no atemptessin contra la dignitat de les persones. També es va fer ús dels Sardecos, el primer model de moneda social creat per a Cerdanyola.

Al llarg de tot el dia es va fer un vermut-blues, un dinar popular, activitats infantils, una actuació de la Bastonera de Cerdanyola, el correbars acompanyat per la xaranga de la Banda Patilla, la Bèstia de foc La Martineta i els concerts, al Casal de Joves, a partir de les 22 hores, de Zerzedilla, Opatov, La vena i Excess pain.