Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • ERC afirma que el govern pujarà un 11'6% l'IBI sense fer canvis organitzatius qu...
ERC afirma que el govern pujarà un 11'6% l'IBI sense fer canvis organitzatius que permetin millorar serveis

ERC afirma que el govern pujarà un 11'6% l'IBI sense fer canvis organitzatius que permetin millorar serveis

17 d'octubre de 2023 a les 7:48

El grup municipal d’ERC denuncia que la proposta d’ordenances fiscals que ha presentat el govern de l’Ajuntament a l’oposició suposa una pujada de l’11’6% de l’Impost de Béns Immobles (IBI) però no ve acompanyada de canvis organitzatius i això suposa, ressalta Esquerra, que no vindrà acompanyada d’una millora dels serveis que rep la ciutadania.

El portaveu municipal d’ERC, Íñigo Enterria, assegura que el govern no ha donat cap explicació del perquè d’aquesta pujada, que hauria d’aprovar-se en el Ple municipal extraordinari d’aquest dijous, 19 d’octubre, i insisteix que el seu grup no està en contra de l’augment d’impostos si és necessari, però sempre a canvi d’una millora dels serveis que rep la ciutadania i que aquest és el cas de Cerdanyola.

ERC manifesta que l’Impost d'Activitats Econòmiques (IAE) també augmentarà i que no entenen uns criteris de zonificació marcats pel govern en base a una sectorialització de fa 20 anys que no respon a la realitat actual del municipi, mentre es mostren d’acord amb els canvis en l’impost de circulació per adaptar-se a normes supramunicipals.

ERC exigeix canvis organitzatius perquè puguin millorar els serveis

Enterria insisteix que fer uns pressupostos expansius o apujar els impostos no suposarà cap millora dels serveis a la ciutadania si no hi ha uns canvis organitzatius que fa anys que el seu grup ve reclamant. El portaveu d’Esquerra manifesta que l’any passat l’Ajuntament va tancar l’exercici de 2022 amb un superàvit de 4 milions d’euros, un romanent de tresoreria de 14’5 milions i una execució la inversió inferior al 20% i que tot indica que hi haurà una situació similar al tancar 2023. Per a Enterria, això significa que la recaptació no es tradueix en serveis i ve agreujat per les carències organitzatives internes.

El portaveu d’Esquerra ho exemplifica en el fet que 18 dels 38 caps de servei o secció de l’Ajuntament estan vacants o en situació de precarietat amb assignació de funcions i que això significa la direcció tècnica i administrativa de l’Ajuntament es troba sense persones fins el cas que el coordinador general assumeix tasques de Recursos Humans, Serveis Econòmics, Organització i Ocupació. ERC exigeix “veritables canvis organitzatius”.

ERC critica també que el govern va al·legar l’existència d’un context d’incertesa per prorrogar enguany els pressupostos de l’ajuntament quan, afirma Enterria, “el que hi havia era la certesa que era any electoral i el govern no volia assumir” les conseqüències de governar i prendre decisions com la pujada d’impostos.

Falta de negociació

Esquerra també assegura que, tot i el compromís de ma estesa expressat pel govern municipal amb l’assoliment de la majoria absoluta en les passades eleccions locals, no hi ha hagut cap negociació en relació a la proposta d’ordenances fiscals ni del pressupost per l 2024. Esquerra reitera que informar sobre una proposta no suposa cap negociació ja que fa que la capacitat d’incidència de l’oposició en dos temes molt importants sigui “nul·la”.