Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Política

  • Portada
  • Política
  • ERC aposta per una mobilitat sostenible amb Zona de Baixes Emissions per reduir...
ERC aposta per una mobilitat sostenible amb Zona de Baixes Emissions per reduir la contaminació atmosfèrica

ERC aposta per una mobilitat sostenible amb Zona de Baixes Emissions per reduir la contaminació atmosfèrica

23 de gener de 2024 a les 9:08

Alba Gordó, exregidora de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Sant Cugat, exposava el model aplicat a Sant Cugat amb Zona de Baixes Emissions, impuls a les zones de vianants o foment de la bicicleta com un paquet de mesures que ràpidament venç reticències ciutadanes i s’imposa amb el convenciment generalitzat. ERC creu que la proposta d'ordenança per la ZBE a Cerdanyola es presenta "amb calçador".

Alba Gordó, exregidora de Sostenibilitat de l’Ajuntament de Sant Cugat, destacava la necessitat d’impulsar mesures per reduir la contaminació atmosfèrica en una Àrea Metropolitana de Barcelona on és la causa de 3.500 morts prematures a l’any i en un moment de canvi climàtic i esgotament dels recursos energètics.

Ampli paquet de mesures

L’exregidora santcugatenca explica que a l’Ajuntament van impulsar un paquet de mesures ambicioses per reduir la contaminació amb vianantització de carrers, foment de la bicicleta, impuls de fórmules com el bicibus, millora dels entorns escolars i una Zona de Baixes Emissions (ZBE) que va ser la segona de Catalunya després de la implantada a Barcelona.

Gordó destaca que aquests canvis sempre han de vèncer reticències inicials per part de col·lectius que moltes vegades són els més directament beneficiats però subratlla que la ciutadania acaba per aplicar-les amb convenciment. Alba Gordó posa l’exemple de l’oposició dels comerciants del Portal de l’Àngel de Barcelona a la conversió del carrer en una zona de vianants, que ara ningú no discuteix.

Dins d’aquest paquet, la ZBE representa una mesura més per millorar la qualitat de vida de la ciutadania. Gordó destaca que la zona de Sant Cugat és gran ja que abasta més del 30% del nucli urbà del municipi veí i explica que van voler seguir el model de Barcelona en quant a excepcions o horaris per no confondre la ciutadania i facilitar el seu ús.

De l’aplicació d’aquest paquet de mesures, Gordó remarca que ja hi ha dades positives amb la reducció a l’aire del 15% del sutge, un element cancerígen, afavorit per la reducció de l’ús del cotxe i dona la benvinguda a l'ordenança sobre 

Per la seva banda, el regidor d’ERC a Cerdanyola, Albert Turon, reclamava concrecions immediates de polítiques de millora ambiental a la nostra ciutat i recordava que Esquerra ha presentat diverses mocions per impulsar mesures com un Pla de Mobilitat Sostenible, la millora de la qualitat de l’aire, la creació d’una línia de bus que enllaci les diferents estacions de tren del municipi o l’habitació d’aparcaments intermodals que van ser aprovades pel Ple municipal però no han estat aplicades.

Proposta d'ordenança de ZBE a Cerdanyola "amb calçador"

Turon subratlla que veure l’èxit de mesures com les aplicades Sant Cugat han de servir per “perdre la por” a plantejar polítiques diferents que lluitin contra el canvi climàtic i destaca que la presentació d'una proposta d'ordenança en relació a la ZBE al Ple municipal d'aquest mes de gener a Cerdanyola és tractarà amb retard i "ficada amb calçador perquè no hi ha aquest model de ciutat" que defensa ERC, 

Turon destaca que també mesures com el transport públic a demanda en algunes zones, l’impuls a  models com el del cotxe compartit o l’habilitació d’una ciutat on sigui més fàcil moure’s a peu i destaca la necessitat de comptar a Cerdanyola amb una estació de control de contaminació atmosfèrica de manera fixa per avaluar la situació de forma contínua.