Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Opinió

És el moment de canviar les coses

3 de novembre de 2021 a les 17:40

Els últims dies estem veient com els partits polítics que conformen el Govern de l’Estat tenen discrepàncies que fins i tot poden posar en risc la continuïtat del primer Govern de coalició progressista de la història arran de la reforma laboral.

Des de CCOO ho tenim ben clar. Ha arribat el moment de governar per a les persones. El nostre mercat de treball continua presentant una precarietat inadmissible i, cada dia que passa sense derogar la reforma laboral, la nostra gent, la classe treballadora, continua patint les conseqüències d’una reforma implantada de manera unilateral pel Partit Popular per devaluar els salaris i empitjorar les nostres condicions de treball. També creiem que, després de dos anys escoltant a uns i altres el mantra de la derogació de la reforma laboral, cal deixar les paraules i passar a l’acció.

Les taules del diàleg social que tan bé han funcionat durant la pandèmia per donar resposta a les necessitats de les persones treballadores tenen molt avançades les negociacions per derogar la reforma laboral del PP i posar fi a la precarietat que, per la via de la contractació temporal, la parcialitat, la prevalença dels convenis col·lectius d’empresa davant dels sectorials, la ultraactivitat, les facilitats per acomiadar, el cost dels acomiadaments o la tutela judicial, entre d’altres, no deixen que la recuperació econòmica també arribi a la ciutadania.

Cal que els nostres governants es posin del nostre costat, perquè les possibles conseqüències de no fer-ho poden ser catastròfiques per a la classe treballadora. Us imagineu un govern de l’Estat del PP amb el suport del feixisme?

La reforma laboral, però, no és el nostre únic objectiu. Els nostres reptes han d’anar, necessàriament, més enllà. Com deia, hem de posar fi a un mercat de treball precari, però la pandèmia ha posat de manifest també les mancances de la globalització productiva. Estem immersos en una crisi energètica que manté disparats els preus dels combustibles i les energies que afecten consumidors i empreses. El risc de pobresa és cada dia més gran a Catalunya, de manera que un de cada quatre catalans i catalanes ja se’n veu afectat, mentre les desigualtats i el nombre de persones riques augmenten.

Cal reforçar els serveis públics, que durant molts anys han patit retallades que han debilitat el nostre estat del benestar, cosa que la pandèmia també ha posat de manifest. És necessari reforçar l’atenció primària —que ha de servir per a la prevenció i la detecció de malalties—, l’educació —que presenta un dèficit de 26.000 places a l’FP— o la dependència —on cal una reorientació del sistema i anar a un model de gestió pública directa que garanteixi millors condicions de treball per a les persones que hi treballen i un millor servei per als usuaris i usuàries.

Tot plegat fa que l’actual situació no sigui sostenible. CCOO treballarem per cercar les aliances amb la societat civil que calgui per sortir al carrer a finals de novembre a reivindicar el que és nostre, si els governs no prenen nota i actuen.

 

 Iván Ramos Verdegay         

 Secretari general CCOO del Vallès Occidental – Catalunya Central