Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Es posen en marxa a Cerdanyola els tallers Aprenem d'intercanvi lingüístic
Es posen en marxa a Cerdanyola els tallers Aprenem d'intercanvi lingüístic

Es posen en marxa a Cerdanyola els tallers Aprenem d'intercanvi lingüístic

16 de gener de 2014 a les 13:01

Els tallers Aprenem són agrupacions de persones que aprenen la llengua que volen i ensenyen la que saben. Dimarts s'inauguren a la biblioteca de ca n'Altimira, que serà la seu de la realització del projecte.

La biblioteca de ca n’Altimira acollirà a partir de dimarts la realització dels tallers Aprenem, pensats per conèixer llengües a partir de l'intercanvi lingüístic. Es tracta d’una proposta gratuïta que arriba a Cerdanyola després de 9 anys de funcionament a diferents localitats de Catalunya.

Aprenem són agrupacions de persones que aprenen la llengua que volen i ensenyen la que saben. Apliquen una metodologia innovadora, aprenen en grups reduïts de lectura i conversa, afavoreixen l’ús social del català alhora que aprenen altres llengües, potencien les relacions intergeneracionals i interculturals i promouen la participació ciutadana i la cohesió social; qui aprèn també ensenya, tothom dóna i tothom rep.

La coordinadora del programa Aprenem a Catalunya, Sophia Blasco, indica que l’objectiu és aprofitar el patrimoni de llengües diferents que podem aprendre a Catalunya (segons un estudi de la Universitat de Barcelona, només a la ciutat comtal hi ha més de 300 llengües parlades) mitjançant trobades presencials en espais públics amb cost zero. Blasco explica que els tallers utilitzen una metodologia “copiada de els millors professores de llengües del món: les mares”, adaptant-lo.

El programa Aprenem es presentarà el proper dimarts, 21 de gener, a les 19h, a la sala 22 de l’Ateneu, amb un taller demostració perquè les persones interessades en apuntar-se sàpiguen què han de fer per aprendre i què han de fer per ensenyar. Per inscriure’s s’han d’adreçar a la pàgina web www.aprenem.blog.cat on trobaran tota la informació sobre com participar-hi.

Segons indica Blasco, fins que no es facin les inscripcions i es conegui l’oferta i la demanda no es pot saber quines llengües oferiran els tallers Aprenem Cerdanyola.

La coordinadora local, Teresa Costa, recorda que es va interessar per la proposta quan va comprovar que havia perdut la fluïdesa de l’anglès per no practicar la llengua i va buscar una solució. Va entrar en un taller Aprenem de Barcelona ensenyant català i ella va rebre classes d’anglès. A la vegada, la seva professora rebia classes de japonès i la de japonès rebia classes de francès. “Era un sac en el que tots rebien i donaven i em va semblar que era un entorn més protegit per aprendre idiomes que, a més em proporcionava una riquesa per conèixer altres cultures”. Fins que va pensar en traslladar aquesta experiència tan positiva per a ella a Cerdanyola.

Tallers oberts i gratuïts

Els tallers Aprenem són oberts a tothom, gratuïts, sense proves de nivell, adaptats als diversos nivells de coneixement de la llengua. Utilitzen materials d'aprenentatge de llengües gratuïts disponibles a les biblioteques públiques i d'altres materials recollits a la web d'Aprenem, www.aprenem.blog.cat. Els tallers Aprenem es faran a la Biblioteca Ca n'Altimira, cada dimarts de 17:15h a 20:15h.

Els coordinadors de Cerdanyola, Teresa Costa i Daniel Álvarez, organitzaran les demandes i els grups d’intercanvi que estaran formats per un màxim de quatre persones.

El taller Aprenem de Cerdanyola serà el 16è de Catalunya que s’inaugura amb una valoració molt positiva per part dels seus impulsors. Segons destaca Teresa Costa, en l’actualitat s’ensenyen 16 llengües diferents.

La regidora de Cultura, Montserrat Montiel, encoratja la població perquè hi participi, en aquesta nova proposta. “Les llengües són eines per a fomentar la comunicació entre les persones. Conèixer-les en un context amable, d’intercanvi, com és la biblioteca, dóna un valor afegit a aquest espai comunitari on ja s’hi fan moltes activitats i es treballa de ferm en la cohesió de la ciutat”.