Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Es presenta “La Cerdanyola insòlita”, un recull de reportatges d’Orlando Barrial
Es presenta “La Cerdanyola insòlita”, un recull de reportatges d’Orlando Barrial

Es presenta “La Cerdanyola insòlita”, un recull de reportatges d’Orlando Barrial

14 de setembre de 2023 a les 10:00

La sala Orlando Barrial del Museu d’Art de Cerdanyola acollia ahir la presentació del llibre “La Cerdanyola Insòlita”, segon volum de la col·lecció Orlando Barrial dels Quaderns del MAC, amb l’objectiu de preservar, recordar i reivindicar una de les figures cabdals de la cultura a la ciutat.

Un nombrós grup d’amics, amigues i ciutadania en general s’aplegaven ahir al Museu per conèixer el segon llibre de la col·lecció que recull un seguit de reportatges elaborats  per l’historiador, arqueòleg i divulgador, Orlando Barrial al Diari de Cerdanyola, publicació mensual que el grup del TOT Cerdanyola va publicar durant uns anys, per analitzar amb detall diversos aspectes del dia a dia de la ciutat i celebrar posteriorment el 20è aniversari de l’emblemàtic The 1916 Irish Pub, local que va obrir Barrial i que també és part del seu llegat. 

La iniciativa, impulsada per un grup d’amics i amigues d’Orlando Barrial, però oberta a la participació d’altres persones, vol preservar el seu llegat, posar de relleu la seva figura, clau en la preservació i difusió de la riquesa del patrimoni històric, artístic i cultural de Cerdanyola i reivindicar la persona, l’arqueòleg, el fotògraf, l’opinador i l’amic i seguir “fent bullir l’olla i recordar-lo sovint”, tal i com remarca Gemma Moncho, membre del grup impulsor.

Segons indica, en aquests articles al Diari de Cerdanyola, Barrial ens descobreix racons de la ciutat que potser passaven desapercebuts i ens els fa mirar amb uns altres ulls, ens convida a revisitar la ciutat amb una altra mirada. Moncho apunta que Orlando Barrial aconseguia aportar aquesta mirada diferent, profunda que t’obliga aturar-te i et fa reflexionar. Per això, afirma que els reportatges de l’Orlando ens posen davant dels d’ulls petites joies de Cerdanyola que sovint ens passen desapercebudes. Per a Gemma Moncho,  Cerdanyola “és i serà poble” en la mesura que siguem capaços de conservar aquesta identitat formada polièdricament per múltiples factors compartint una de les afirmacions que havia fet Orlando Barrial: “Quan algú diu que Cerdanyola no té identitat s’equivoca”. 

Per la seva banda, l’aleshores director del Diari de Cerdanyola, Joan Sánchez Braut, destaca que als articles al periòdic, Orlando Barrial  parla de detalls que sovint ens passen desapercebuts i aquest fet, “per a un cerdanyolenc és emocionant i per a una persona que no és de Cerdanyola, és interessant”. En aquest sentit,  afegeix que “una cosa no present, ell la feia present” i reflexiona sobre el pas de la Cerdanyola pagesa, a la industrial i després a la actual. 

Sánchez Braut afirma que en aquests reportatges de l’arqueòleg apareix “l’Orlando historiador, divulgador de la nostra cultura i de la nostra identitat” perquè, segons remarca, “aquest llibre va d’identitat”. 

També destaca que l’Orlando no defensa una identitat monolítica i tancada, ja que les societats són dinàmiques, es mouen i s’enriqueixen,  sinó que treballa per a la recuperació, la fixació i la conservació de la memòria i la tradició com a part de la identitat com ho van fer abans moltes persones que el van precedir i les que han donat continuïtat, així com els museus de la ciutat, amb l’objectiu de fer memòria de la nostra història com a part de la nostra identitat.

“La Cerdanyola Insòlita” és el segon volum de la col·lecció Orlando Barrial dels Quaderns del MAC. El primer es va presentar l’any passat i recollia els articles d’un altra secció que Barrial va publicar també al Diari de Cerdanyola: ‘L’Orlandada’. 

El recull incorpora també un article de l’arqueòleg Mingo Ferran, amic i company de Barrial, així com un annex amb fotografies i un apunt sobre el pub irlandès que l’autor va promoure. 

La presentació també va servir per commemorar el 20è aniversari de l’emblemàtic local The 1916th Irish Pub, ideat, fundat i impulsat per Orlando Barrial que a més d’arqueòleg era un gran apassionat i enamorat d’Irlanda i de la seva història. Per això, durant l’acte es va projectar un vídeo amb fragments del programa de TV3 "Karakia", que va dedicar un dels seus capítols als irlandesos a Catalunya, i on Orlando i el Pub van tenir un paper molt protagonista. L'acte es va tancar, precisament, amb uns brindis en memòria seva al pub, on els seus actuals responsables havien també programat un concert de música irlandesa.

Segon de cinc títols previstos

La col·lecció Orlando Barrial està impulsada per Xavier Aguado, Edu Català, Núria Ferrer, Joan Antonio Hidalgo, Gemma Moncho, Xavi Olivé, Maria Pi, Txema Romero, Joan Sánchez Braut i Albert Turon. Aquesta colla d’amics d’Orlando Barrial s’han compromès a l’edició d’un mínim de cinc reculls que recullin part de l’extensa obra del seu enyorat amic formada per obra arqueològica, fotografies o articles en premsa local, entre d’altres. Hi han col·laborat també, en diversos aspectes, les entitats locals AMAC, GREC i CRAC.

 El llibre es podrà adquirir la setmana vinent a les llibreries de Cerdanyola, ja es pot comprar al Museu d'Art de Cerdanyola i al The 1916 Irish Pub i també es pot descarregar, de forma totalment gratuïta, a la web www.cerdanyola.net/orlando

Orlando Barrial va morir el febrer de l’any 2020 afectat d’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA), una cruel malaltia del sistema nerviós per a la qual, a dia d’avui, encara no hi ha cura. 

 

 

 

 

Galeria d'imatges