Es presenta l'edició de les obres guardonades amb els premis literaris 2004
15 de desembre de 2004 a les 0:00La Sala Enric Granados acollia ahir la presentació de l’edició de les obres guardonades amb els premis literaris 2004, convocats per la UAB i l’Ajuntament de la ciutat amb la col·laboració de l’entitat Divendres Culturals. L’acte va comptar amb la participació de l’alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, el vicerector de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Josep Santaló, i la regidora de Cultura, Consol Pla. També hi assistiren els guanyadors dels premis, Rosa Pagès, Montserrat Riba i Germán Cánovas. Tots tres van rebre la distinció en el decurs de la III Nit Literària de Cerdanyola celebrada el proppassat mes d’abril, però no va ser fins ahir quan pogueren veure editades les seves obres.
Consol Pla va destacar en la seva intervenció que els premis formen part d’un ampli programa d’activitats de dinamització i suport a la literatura coordinat pel Servei de Cultura i amb la participació de la biblioteca, el Projecte ELE, l’entitat Divendres Culturals i la UAB. La regidora de Cultura va manifestar la seva satisfacció per les reformes fetes a la Sala Enric Granados. Ho feu tot recordant que fa just un any es presentaven els premis de l’edició 2003 en un espai sense reformar, amb el compromís, llavors, de condicionar-lo per a actes públics.
Germán Cánovas, guanyador amb l’obra Los triunfadores del XXII Premi Divendres Culturals de poesia, explicava en la seva intervenció que el seu llibre "és un itinerari fictici d’una veu poètica a través del qual fa un procés d’aprenentatge".
Montserrat Riba, guardonada amb el IX premi de poesia Miquel Martí i Pol pel poemari Kuruksetra, destacava que el llibre "dóna voltes al voltant de les polaritats i les seves interaccions. Inspitar en el poema èpic hindú del Mahabaratha, s’estructura en dues parts, una inspirada en un llibre de la cultura oriental, l’altre en un de la literatura occidental".
Rosa Pagès, premiada amb el X Premi Valldaura Memorial Pere Calders per la novel·la M’he descuidat de dir-te gràcies agraïa la convocatòria del premi perquè li permetrà veure com el seu manuscrit esdevé una publicació. Sense desvetllar el contingut de l’obra, explicava que "versa sobre la incomunicació dels humans en un món cada vegada més tecnificat".
Josep Santaló, vicerector de recerca de la UAB, va exposar en la seva intervenció que la universitat té un doble compromís de foment de la cultura. Uns compromisos que passen per la convocatòria de premis literaris i per la seva difusió, a través de les edicions de les obres guardonades a través del Servei de Publicacions de la UAB.
Santaló també va destacar el compromís de la UAB amb Cerdanyola del Vallès, "que va molt més enllà de la ubicació física de la universitat i cerca complicitats amb la ciutat cada vegada més importants".
L'alcalde, Antoni Morral, recollia el comentari de Santaló, explicant que Cerdanyola "ja treu un profit important de la presència de la UAB. Un guany que augmentarà gràcies a la col·laboració entre els equips de govern d’ambdues administracions".
L’alcalde explicà que per l’equip de govern és fonamental la promoció i difusió de la cultura. Una responsabilitat que s’afronta promovent espais per a la creativitat en diversos àmbits.
El Servei de Publicacions ha editat les obres guardonades en els premis literaris de Cerdanyola del Vallès. Ho ha fet en la col·lecció Gabriel Ferrater. Se n’ha fet un tiratge de 500 exemplars de cada obra. Els llibres es vendran a les llibreries Abacus de la UAB i l’Escola, a més dels establiments més importants del país. Els volums de poesia es venen a 10 euros i la novel·la a 11 euros.