Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Es presenten les conclusions del Programa FYEVB desenvolupat als instituts Jaume...
Es presenten les conclusions del Programa FYEVB desenvolupat als instituts Jaume Mimó i Banús

Es presenten les conclusions del Programa FYEVB desenvolupat als instituts Jaume Mimó i Banús

7 de març de 2016 a les 13:50

Els instituts Jaume Mimó i Banús han participat durant dos cursos acadèmics en el projecte el projecte "Facing Youth Unemployment from its very beginning (FYEVB)", un programa d’acompanyament educatiu integral a adolescents amb perspectives vitals i actituds que previsiblement els conduirien al fracàs escolar i en conseqüència a una previsible situació d’atur.

Audios

07-03-2016 Mercè Rom

07-03-2016 Maria José Blasco

07-03-2016 Elvi Vila

07-03-2016 Isaac Comas

L’Ajuntament de Cerdanyola ha valorat molt positivament el projecte "Facing Youth Unemployment from its very beginning (FYEVB)", durant l'acte de presentació de les conclusions del programa que s'ha desenvolupat durant dos cursos acadèmics als instituts Jaume Mimó i Banús.

L'objectiu del treball, desenvolupat en el marc del  projecte europeu Comenius Reggio, ha estat crear un programa d’acompanyament educatiu integral a adolescents amb perspectives vitals i actituds que previsiblement els conduirien al fracàs escolar i en conseqüència a una previsible situació d’atur.

El FYEVB s'ha realitzat en col·laboració amb l’ajuntament anglès de Portsmouth i hi han participat,  a més dels centres educatius locals, l'institut Frederica Montseny i l'institut Badia del Vallès i el Consorci per a l’Ocupació de Vallès Occidental (COPEVO).

El projecte, adreçat a alumnat de 1r i 2n d'ESO i centrat en la prevenció, s’ha dut a terme durant els cursos escolars 2013-2014 i 2014-2015 i  ha estat dissenyat conjuntament pels dos socis, posat en pràctica de manera pilot en ambdós països i finalment avaluat, elaborat i convertit en un instrument que pugui ser transferible a nivell europeu.

Els dos cursos de feina han produit un aplicatiu com a eina de treball interna entre professionals i una guia amb els resultats obtinguts pel projecte i que es vol difondre entre els instituts i altres agents educatius perquè es pugui consultar.

Treballar amb els diferents entorns del jove

El Tècnic de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de Cerdanyola, Isaac Comas, indica que el projecte s’ha fonamentat en els diferents entorns del jove (iguals, família, institut, temps lliure i comunitat). Des d’aquesta perspectiva l'acompanyament educatiu pretèn cobrir  tots aquells nivells on es desenvolupa el/la jove i per tant amb els respectius professionals referents en cadascun d'aquests nivells.

Mitjançant, les diferents metodologies que integren el projecte, s’ha buscat introduir  canvis en les actituds que bloquegen el futur dels i les joves participants mitjançant la millora de les competències personals i socials bàsiques (responsabilitat, esforç, compromís, autoestima, autonomia, etc. També amb un canvi en la percepció del seu entorn i la seva relació amb ell, un treball de creixement personal i la creació de projectes de vida individuals a llarg termini que incloguin l’esbós d’un recorregut professional i el seu itinerari formatiu.

Durant els dos cursos acadèmics s'han treballat diferents eixos: orientació, emprenedoria, família, mindfulness i aprenentatge-servei, on l'alumnat ha treballat amb la comunitat del Centre d'Educació Especial Jeroni de Moragas (l'institut Jaume Mimó) i amb els usuaris de l'Esplai La Caixa (l'institut Banús). Segons explica Comas, després del projecte, els instituts han integrat alguns d'aquests eixos en el seu funcionament.

En el transcurs de la presentació també es va projectar un vídeo en el que es recull tota la feina realiltzada durant els dos anys en els que ha estat en marxa el projecte.

 

 Els centres valoren positivament l'experiència

La directora de l'institut Jaume Mimó, Mercè Rom, posa en valor algunes de les conclusions del programa i manifesta que l'orientació i l'acompanyament han d'anar sempre junts i començar a fer-ho el més aviat possible. També destaca el paper del jove com a agent educatiu de la societat i el treball conjunt que els ha permès conèixer-se.

Per la seva banda, la directora de l'institut Banús, Maria José Blasco, valora  molt positivament l'experiència, sobretot la manera de treballar i la capacitat de reacció de l'alumnat davant dels imprevistos. A més, apunta que han iniciat un projecte de vida per la tasca realitzada tots plegats.

L'alcaldessa accidental de Cerdanyola i regidora d'Educació, Elvi Vila,  qualifica com a una experiència molt positiva el programa i afegeix que han après noves maneres de treballar, però que encara manquen molts camins per explorar que tenen l'obligació de continuar.

Vila recorda que el projecte s'ha centrat en la prevenció fonamentat en els entorns del jove.

L'acte va comptar amb la presència de l’alcaldessa accidental i regidora d’Ensenyament, Elvi Vila, l’alcaldessa de Badia, Eva Menor, la directora dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Carme Bigués, representants de la UAB i dels ajuntaments i centres educatius implicats.

Galeria d'imatges