Es presenten les obres dels Premis Literaris 2018 i els guardonats del concurs Nit lab-MAC
22 de novembre de 2018 a les 13:17El MAC acull la presentació de les obres guanyadores dels Premis Literaris del 2018 i el veredicte dels guardons del concurs Nit lab-MAC.
Audios
22-11-2018 Josep Domingo Ferrer
22-11-2018 Elvi Vila
22-11-2018 Carlos Sánchez
22-11-2018 Carles Escolà
L’Ajuntament de Cerdanyola i el Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) presentaven ahir al MAC Can Domènech l’edició de les tres obres guanyadores dels Premis Literaris de Cerdanyola. L’acte també va servir per fer públiques les bases de la convocatòria dels premis per al 2019 i el lliurament de guardons per als premiats de la Nit Lab-MAC 2018.
Borja Díaz Barea, de Molins de Rei i amb el pseudònim Old-fashioned és el guanyador del IX Premi de Narrativa Breu “Caterina Albert”, premiat amb 500 euros, amb l’obra El tercer desig.
Una obra que el jurat ha considerat de lectura fluïda que convida a la reflexió amb una història ben trabada que manté la tensió del lector fins al final. Díaz Barea no va poder assistir a l'acte i la presentadora va llegir un fragment de la seva obra.
Josep Domingo Ferrer, de Vilanova i la Geltrú i amb el pseudònim Magí Vallbona, és el guanyador del XXIV Premi de novel·la “Valldaura-Memorial Pere Calders”, premiat amb 3.000 euros, per la seva obra Miratge alemany (anteriorment titulada Tot passa i tot torna)
Es tracta d'una obra ambientada en un entorn universitari i presenta una trama de política-ficció sobre el poder que exerceixen els fons d’inversió. L’acció transcorre en diferents indrets i èpoques i descriu la història d’una saga d’industrials tèxtils de Terrassa. Una novel·la, segons Domingo, que parla del pas del temps però que, a banda de la trama financera, tracta d’aspectes que es van repetint generació rera generació.
Domingo Ferrer destaca que es tracta d'una novel·la "una mica optimista perquè el protagonista s'adapta al medi amb una trama d'intriga pel mig".
El XXIII Premi de Poesia “Miquel Martí i Pol”, premiat amb 1.000 euros, l’ha obtingut l’obra “De l’univers estant i una mica més enllà”, de Josep Planaspachs, amb el pseudònim Marc Munté. En ell el jurat ha volgut destacar l’ús arriscat de les imatges que caracteritzen tots els poemes del llibre, l’esperit mordaç de la veu poètica i la varietat de textos.
Planaspachs, qui va llegir un dels seus poemes, va agrair especialment la gran tasca que està fent l’Ajuntament amb l’organització d’aquests premis.
Premiats de Nit lab-MAC
En el transcurs de l'acte es van donar a conèixer els guardonats amb els premis del concurs Nit lab-MAC que es va realitzar durant la Castanyada. El premi a la millor il·lustració se'l va endur Laura Muñiz i el relat guanyador va ser per El record de l'aquelarre del grup format per Pau Joan Hernández, Pau Madrid González, Aina Jiménez Ruiz, Alejandra Quintilla Camps i Maria Martin.
També es va fer un reconeixement als relats finalistes Per bruixa i metzinera de Pau Joan Hernández, Maria Ramos Paz, Laia Eslava Sanjuan, Lucas Legua Gil i Aroa Calvo i Venjança!, de Pau Joan Hernández, Laia Tudela González, Guiu Úbeda Haro, Galm i Yan Zhu.
La cultura com a element de cohesió social
La regidora de Cultura, Elvi Vila, destaca que des de l'Ajuntament es posa molt d'esforç en el desplegament del Pla Director de Lectura amb la realització de nombroses activitats. Aquest fet dona els seus fruits com ho demostra l'augment del nombre d’obres presentades als Premis Literaris passant de les 93 del 2017 a les 162 del 2018. També mostra la seva satisfacció per la bona marxa del concurs Nit Lab-MAC, amb 16 joves "tancats" al museu per "explotar" la seva creativitat.
De la seva banda, el Vicerector de Relacions Institucionals i de Cultura de la UAB, Carlos Sánchez, remarca la bona relació que hi ha entre l'Ajuntament i la Universitat, que cada vegada s'identifica més amb Cerdanyola. Però, no obstant això, pensa que s'ha d'intentar aconseguir encara més sinèrgies, sobretot en l'aspecte cultural. Així, comenta que és important que les activitats literàries, musicals, de cinema o les exposicions que es fan a la universitat siguin conegudes a Cerdanyola i al contrari, perquè la universitat senti més la ciutat que l'acull.
L'alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, ressalta la bona relació entre la UAB i Cerdanyola i destaca la importància de la cultura com a element cohesionador de la societat, un element que, insisteix, ha de ser d'accés universal.
L'acte va estar amenitzar amb l'actuació de la Companyia Voël i el seu espectacle Ex-libris on els llibres són protagonistes.
La convocatòria dels premis per al 2019 (http://premis-literaris.uab.cat) s'obrirà el 10 de desembre i s'allargarà fins a l'11 de febrer de 2019.