Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Escursell, primer Premi Sant Martí, vol cedir l'arxiu fotogràfic a la ciutat
Escursell, primer Premi Sant Martí, vol cedir l'arxiu fotogràfic a la ciutat

Escursell, primer Premi Sant Martí, vol cedir l'arxiu fotogràfic a la ciutat

4 de novembre de 2003 a les 0:00

Gabriel Escursell i Bartelot, nascut l'any 1936, fotògraf, ciutadà de Cerdanyola, rebrà el proper dijous, 6 de novembre, el Premi Especial Sant Martí atorgat pels mitjans de comunicació locals i la Comissió de Festes Sant Martí en reconeixement a la seva trajectòria professional i la seva cabdal aportació al patrimoni cultural de la ciutat. Escursell ha destacat l'agraiment que sent per la nostra ciutat i ha anunciat que cedirà a Cerdanyola el seu arxiu fotogràfic, un llegat que és testimoni de la transformació de la nostra població de poble en ciutat.

Un Gabriel Escursell que recordava, en conversa mantinguda amb la nostra companya Mònica González, uns inicis difícils en el món de la fotografia. Uns inicis en els que va ser fonamental la presència del seu germà, Francesc Escursell, al que considera el seu mestre en l'ofici.

Gabriel Escursell es mostra molt satisfet pel desenvolupament de tota la seva carrera professional, consolidant el negoci i vivint tots els avanços tècnics de la fotografia, adaptant-se a tots els canvis sense perdre de vista els orígens.

Els ulls de Gabriel Escursell han testimonis privilegiats dels canvis que ha viscut la ciutat, des de la Cerdanyola pels estiuejants de Barcelona fins a la Cerdanyola de l'explosió demogràfica de la immigració i la Cerdanyola actual. Uns canvis viscuts en positiu, entre el progrés i l'especulació, marcats per lal nostàlgia de tot el viscut als anys 50 i 60.

Gabriel Escursell reconeix que fins als anys 70 no va ser conscient de la importància històrica de la seva feina, amb la qual cosa s'han perdut sacs i sacs de negatius on a bon segur es podrien trobar autèntiques joies.

Entre les fotos més impactants fetes al llarg de la seva carrera, Gabriel Escursell destaca les relacionades amb les riuades del Vallès i la desgràcia que va provocar.

Gabriel Escursell es mostra molt agraït amb Cerdanyola, i per això està encantat de poder respondre donant el material del seu arxiu al Servei de Patrimoni de la ciutat.

Gabriel Escursell rebrà el Premi Especial Sant Martí, dijous 6, a l'envelat, al llarg del mateix acte on es presenta l'edició del llibre fotogràfic L'Abans. Cerdanyola del Vallès 1890-1965. Recull gràfic. i en el que també s'atorgaran els premis als cerdanyolencs de l'any.