Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Espartac Peran porta al Cafè amb lletres una reflexió serena sobre la mort
Espartac Peran porta al Cafè amb lletres una reflexió serena sobre la mort

Espartac Peran porta al Cafè amb lletres una reflexió serena sobre la mort

7 de febrer de 2023 a les 11:26

El periodista i escriptor Espartac Peran ens proposa per al Cafè amb lletres de febrer -dijous 9 a les 19 hores- el llibre Tres desitjos abans de morir (La Magrana : 2022). Un llibre farcit de converses, viatges, molta vida i amor per curar aquelles ferides que la mort dels nostres estimats ens deixa a la pell.

Amb el subtítol de De la mort, el dol i la vida, Tres desitjos abans de morir és una assaig amb molta càrrega autobiogràfica que busca oferir i provocar una reflexió serena sobre la mort. Espartac Peran explica que va néixer en una casa on els pares estaven molt marcats per la mort del seu primer fill, un germà que ell no va conèixer. Ell mateix explica al llibre que “la mort ha ocupat molts moments i pensaments” en la seva família, però que no esquivar-la els va fer “aterrar amb força a la vida”.

L’autor ha explicat que parla de la mort perquè “no en parlem, perquè per a alguns és un tabú”, però Espartac Peran creu que la gent té més ganes de parlar de la mort del que sembla perquè és una necessitat. L’escriptor destaca que quan no es parla de la mort és quan es creen monstres.

Peran indica que es considera satisfet si el llibre pot acompanyar una sola persona en el camí del dol i de saber què és la mort. L’autor explica que el llibre intenta respondre qüestions com com ens relacionem, com donem el condol, què és el que pensem, el que no diem són preguntes que intenta respondre en el llibre.

Espartac Peran

És periodista i presentador de Televisió de Catalunya. Part de la infància i joventut la va viure al mercat de la plaça de Cuba de Mataró, entre xivarri, parades, bona gent, olors i viandes que alimentaven el pap i l’ànima.

Al mercat, la família hi tenia la parada de peix on ell també va despatxar uns quants anys. D’aquell ambient de basar, tan viu i acolorit, n’ha heretat, com a poc, l’estima per la paraula i la passió per la comunicació. I entre boga i sorell, els seus inicis des de ben jove en el món de la comunicació van ser en mitjans locals com ara Televisió de Mataró, Ràdio Argentona i Ràdio Arenys. A partir d’aquí va fer el salt a mitjans com Cadena 13, Catalunya Cultura, Catalunya Ràdio i Rac 1. I a l’horitzó, el desig de treballar a TV3.

S’hi va estrenar a l’edició del TN vespre i el TN migdia. Més endavant va presentar el TN nit i les notícies al canal 3/24. També va presentar el Trànsit, el programa Els matins i el concurs Bocamoll.

Durant vuit anys va estar al capdavant del magazín diari de tardes Divendres, cada setmana i en directe des d’una població diferent del país.

Actualment forma part de la direcció del concurs Atrapa’m si pots, i el camí continua.

La presentació de Tres desitjos abans de morir es farà aquest dijous 9 de febrer a les 19 hores a la Biblioteca Central. La moderadora serà la periodista Núria Juanico.