Esther González presenta un llibre per a les noves famílies del segle XXI
26 de novembre de 2013 a les 14:11Música, poesia i molts infants omplien a vessar divendres la sala T-Art en l’acte de presentació del llibre "Manual per a mares soles, famílies del segle XXI", de la cerdanyolenca Esther González Bayo.
Abans de la presentació de l’obra, a càrrec de l’escriptora i historiadora, Assumpta Montellà, els cantants Ramon Sauló i Conxi Gil, van interpretar tres temes relacionats amb la maternitat. Un ambient càlid que propiciava el sorgiment de les emocions com la que sentia la pròpia autora, segons va confessar.
Manual per a mares soles és un llibre pensat des d’una vessant de l’experiència personal i extrapolat a la realitat social de les diverses famílies i les noves formes d’escollir la maternitat i paternitat al segle XXI. Un missatge encoratjador i esperançador, un punt de vista positiu, alhora que realista, de la quotidianitat de les llars monomarentals.
Esther González, explica que des de fa 3 anys li ha robat temps a la son i a la família per escriure les 100 pàgines del llibre. Un llibre en el que no parla de la seva vida sinó “de la vida de tantes mares soles per diferents circumstàncies”.
L'autora indica que a vegades les coses semblen una utopia, “però que no ho són” ja que ella ha pogut complir el somni d’escriure un llibre. Segons remarca li agrada molt escriure i ho fa també com a teràpia. Sense tenir un euro ha pogut editar l’obra gràcies a l’ajuda d’un familiar impressor, un amic corrector, i altres amigues que l’han maquetat i promocionat. A vegades, diu, “sembla que es confabuli l’univers per poder aconseguir els somnis”.
Esther González comenta que després de l'edició del llibre, moltes biblioteques s'han interessat en el tema i li han proposat participar en xerrades sobre els nous models de famílies del segle XXI. Segons remarca "és una revolució de la societat que afectarà a molts estadis de la nostra vida".
Un llibre que fa reflexionar
L’historiadora i escriptora Assumpta Montellà, va ser l’encarregada de presentar el llibre. L’autora de La Maternitat d’Elna, destaca que esperava un llibre diferent, més formal i acadèmic i, en canvi, “Manual per a mares soles, et fa entrar en la seva vida més personal, amb un llenguatge que et fa somriure, a vegades; o t’emociona d’altres, però sempre et fa reflexionar sobre la realitat de les mares que tiren soles del carro i que ni tan sols t’havies aturat a pensar”.
Montellà veu “un cert paral·lelisme entre el llibre d’Esther González i el d’Imma Monsó, La dona veloç, perquè tracta sobre les dones que es quintupliquen diàriament per arribar a tot arreu”. També hi troba una altre de paralel·lisme amb el tema de la maternitat d’Elna. Segons Assumpta Montellà, ara entén perquè a “l’Esther la va atrapar tant la història, perquè tracta de dones que lluitaven pel que més estimave: els seus fills i que ella amb el temps que li ha tocat viure fa el mateix amb les seves dues filles per tirar endavant en un món que no sempre és fàcil ni agradable”.
L’historiadora destaca un capítol del llibre dedicat a Mercè Burgués, l’infermera cerdanyolenca que des de fa anys desenvolupa la seva tasca solidària a Burkina Faso, ja que li recorda a Elisabeth Eidenbenz, la protagonista de La Maternitat d’Elna. Assumpta Montellà es pregunta “quantes Elisabeths no mereixerien ser també protagonistes de tantes històries injustament oblidades”.
Montellà també destaca la incorporació de les filles d’Esther González a la història ja que “aporten frescor al llibre que ja per si mateix és excepcional”.
L’escriptora afirma que, com l’Esther, ella també va començar a escriure “per prescripció facultativa” i ho recomana a tothom que estigui passant per un moment delicat ja que amb un paper i un llapis, “les coses van una mica millor o si més no es clarifiquen”.
L’acte va concloure amb els poemes musicats per Àlvar Roda de Salvat Papasseït i de Miquel Martí i Pol.