Estiu a ritme de Blues
2 d'agost de 2012 a les 0:00La música dixie de New Orleáns amb influències gipsy per l'origent de part dels components de Casi el mejor trío de tu vida seran protagonistes del concert de 'Blues a la fresca' d'aquest dissabte a les 19.00 hores a la plaça de l'abat Oliba. Però hi ha més ritme bluser a l'agenda: la presentació del segon disc de gravacions a La Tía Felipa o el concert de Los Leonardos al bar Blues per tancar la nit de dissabte.
La Tía Felipa i la Societat Blues de Cerdanyola segueixen durant tots els caps de setmana d'aquest mes d'agost amb la programació del Blues a la fresca. En aquesta ocasió seran la tuba de Maria Puertas, el saxo d'Artem Zulieu i i la veu i el banjo de Mika Violin, la banda Casi el mejor trío de tu vida que actuarà aquest dissabte a partir de les 19 hores a la plaça de l'abat Oliba.
Jacinto Muñoz, un dels organitzadors del programa Blues a la fresca, destaca que és una banda jove, formada fa només un any, que ha estat la revelació del panorama d'aquest gènere. Muñoz indica que també tocarà una formació local, A duo, que fan "blues del Delta del riu Sec" i que és una aposta per projectes musicals fets a Cerdanyola.
Muñoz explica que la idea de fer el programa Blues a la fresca va sorgir perquè no hi havia activitats previstes a l'estiu de Cerdanyola i destaca que els concerts són a una hora, les 19.00, que és apta per un públic familiar. L'organitzador remarca que el cartell d'artistes és d'una gran qualitat. En els pròxims caps de setmana gaudirem de vells coneguts com Txus Blues & Jose Bluefingers, dels que Jacinto Muñoz destaca que són "el factor comú als millors festivals" d'arreu d'Espanya, un referent de blues que són "músics impresionants que es prenen la vida amb humor". El dia 18 d'agost serà el torn de Tota Blues Band, una ocasió poc habitual de veure la formació al complet, i el 25 d'agost tancarà el cicle l'harmònica contundent de Blas Picon & The Junk Express.
Segon CD La Tía Felipa
D'altra banda, aquest dissabte el concert servirà també de presentació oficial al segon CD que edita La Tía Felipa amb gravacions dels concerts que es realitzen al llarg de l'any a la sala del carrer Lluís Companys. El disc, que es ven a un preu de 7 euros, inclou 17 temes amb alguns dels millors bluesmen nacionals, com el guitarrista Amadeu Casas, els pianistes August Tharrats o Lluís Coloma, l'harmònica de Joan Pau Cumellas o la veu de Big Mama Montse. Jacinto Muñoz destaca que també hi ha presència internacional amb actuacions com la de Nathan James.
Blues a l'octubre, amb o sense festival
Muñoz considera que la notícia de l'ajornament del Festival de Blues fins l'any vinent és una notícia greu, però ja avança que es mantindrà una setmana de programació conjunta de concerts als bars de la ciutat.
Així, Jacinto Muñoz considera que Cerdanyola és la ciutat que més concerts té d'Espanya i amb actuacions de la més alta qualitat d'Europa amb la programació de concerts a 23 sales diferents. Per a Muñoz, l'oferta musical a Cerdanyola és "tan aclaparadora que no la pots comparar ni amb la de Barcelona".
Altres actuacions del cap de setmana
Un dels locals més veterans i fidels en la programació de concerts a Cerdanyola és el Bar Blues. La sala del carrer del Sol presenta en aquesta ocasió un concert amb Los Leonardos, serà demà, dissabte, a partir de les 23.30 hores.
Una altra sala que organitza habitualment activitats, tot i que amb una música força diferent és Mama Mandawa. La cita d'aquest cap de setmana és doble: d'una banda amb el DJ's francesos Talasemik i Nout Heretik avui divendres; i d'una altra amb la Festa Major de Mama Mandawa, que inclourà parades d'artesania o rastes, a més de diferents barraques amb ambients diversos –música electrònica, rumba, punk, rock, música mestisa...-. A més, Biomechanikal Records & Zero gravity Records presentaran el seu CD Va Sonic Depness.
Exposicions
Pel que fa a les exposicions. Aquest mes d'agost és possible visitar la mostra d'Agustí Hernández amb el títol Pintures urbanes. Fins el 16 d'octubre, l'artista local mostra paisatges i detalls de pintura urbana amb la ciutat com a protagonista principal, i amb un pes destacat de la pròpia Cerdanyola.
Pel que fa als als museus locals, fins el dia 19 es pot visitar a ca n'Oliver l'exposició Un espai sagrat: la roca dels moros de Cogul. Declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO des de 1998 com a part de l'art rupestre llevantí, les pintures del Cogul tenen representades 45 figures, entre les quals hi ha imatges humanes, diversos animals i també inscripcions de l'alfabet ibèric i llatí. La mostra consta de plafons amb fotos, inclou quatre audiovisuals i tres vitrines amb diferents objectes del final del Paleolític, del Neolític i del món iberoromà.
Les pintures de la Roca dels Moros del Cogul estan considerades l'Altimira català. Es van realitzar fa 7.000 anys en el pas de la societat caçadora/recol.lectora a l'agrícola/ramadera del Neolític i representen diverses escenes, però la més destacada representa una dança de la fertilitat. Juntament amb les figures humanes hi ha diversos animals, hi ha diverses inscripcions posteriors d'època ibèrica i romana. Una d'elles és un exvot que demostra que la Roca dels Moros va mantenir durant molts anys la seva importancia com a espai espiritual. Els especialistes consideren El Cogul com el primer santuari de Catalunya.