Estrena del documental 'La Fibra Sensible', que converteix el dol en una denúncia col·lectiva contra l'amiant
8 de maig de 2025 a les 9:38La Fibra Sensible s'estrena el 12 de maig en el Festival Internacional de Cine Documental de Barcelona - "DocsBarcelona"- que ha estat seleccionada dins la categoria "Docs & Cat". El documental dirigit per Isabel Andrés Portí tracta sobre les víctimes i la constant lluita contra l'amiant.
Audios
Isabel Andrés Portí
En una ciutat com Cerdanyola, on el record de la Uralita continua present en la memòria col·lectiva, l’estrena de Fibra Sensible ressona amb força especial entre la població cerdanyolenca. L’obra audiovisual, dirigida per Isabel Andrés Portí i seleccionada pel festival “DocsBarcelona”, posa llum a un dels drames més silenciats i persistents del nostre entorn: l’impacte devastador de l’amiant a les vides i la salut de milers de persones.
L’obra parteix d’un fet íntim i punyent: la inesperada mort del pare de la directora. Aquest dolor personal es converteix en el motor d’un viatge emocional i periodístic que transita per secrets familiars, batalles judicials i una investigació profunda sobre l’amiant. El resultat és una denúncia colpidora i poètica d’un desastre mediambiental i de salut pública global que encara avui persisteix. (per veure el tràiler feu clic aquí: TRÀILER)
Per poder aportar rigor i diferents punts de vista envers la situació de l’amiant, el documental compta amb diversos testimonis d’afectats pel material. Isabel Andrés explica que la injustícia i la pena per les pèrdues, són els sentiments més recurrents en les persones que s’han vist afectades pel material al llarg dels anys.
Cerdanyola és coneguda com “la zona zero de l’amiant” per l’herència de la fàbrica Uralita, que va produir i distribuir amiant des de l’any 1907 fins al 1997. L’amiant es va vendre com un material modern i indestructible, però les conseqüències han acabat sent devastadores per a la població. Tot i la prohibició d’aquesta fibra des del 2002, l’amiant continua present a moltes teulades, escoles i edificis municipals, però no només a Cerdanyola, sinó que a través de la seva distribució, moltes ciutats catalanes es veuen afectades avui dia.
En el documental Fibra Sensible, Cerdanyola i la fàbrica d’Uralita són un escenari clau. Isabel Andrés explica la seva història personal i la de la seva família que parteix de la fàbrica cerdanyolenca.
El documental es projectarà el 12 de maig als cines Renoir Floridablanca i el 14 del mateix mes a l’Espai Texas a les 18:30h per l’esdeveniment de “DocsBarcelona”. El preu de les entrades és de 9€ i es poden comprar a la pàgina web de “DocsBarcelona” (feu clic)
La directora de l’obra té clar que aquesta peça no pot deixar indiferent a ningú. El seu desig és que en aixecar-se de la butaca, el públic es senti acompanyat, entès i dignificat.
Amb una narrativa íntima, però amb mirada crítica, l’obra d’Isabel Andrés Portí connecta el personal amb l'estructural i convida a no oblidar, a qüestionar i a actuar.