Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Eurecat aplica intel·ligència artificial per a la reutilització d'aigües residua...
Eurecat aplica intel·ligència artificial per a la reutilització d'aigües residuals i els seus nutrients al sector agrícola Foto cedida per Eurecat

Eurecat aplica intel·ligència artificial per a la reutilització d'aigües residuals i els seus nutrients al sector agrícola

7 de maig de 2024 a les 12:24

El centre tecnològic Eurecat Cerdanyola participa al projecte iRAIN, que desenvoluparà un sistema de gestió de recursos hídrics a través de la investigació de nous sistemes i tecnologies per regenerar i reutilitzar aigües residuals i els seus nutrients per a ús agrícola de forma segura.

En concret, iRAIN aplicarà eines avançades híbrides que combinin monitorització i intel·ligència artificial mitjançant la fusió de dades de satèl·lits, drons, robots agrícoles i xarxes de sensors, per donar resposta a l'actual demanda de recursos hídrics a través de noves fonts d'abastament, com ara la reutilització de l’aigua mitjançant processos de depuració i regeneració d’aigües residuals, per a la seva reutilització en activitats agrícoles o industrials.

El centre tecnològic Eurecat coordina la part cientificotècnica del projecte iRAIN i Facsa, empresa dedicada a la gestió del cicle integral de l'aigua des de fa 150 anys, lidera aquest consorci multidisciplinar format per 10 entitats. Així, els socis d'iRAIN són les empreses Facsa, Giditek, Aquacorp, Azud, Airbus, Telespazio, Saltó i Akis i els centres tecnològics Eurecat i CATEC, que garanteixen la transferència de coneixement i tecnologia necessària per assolir les novetats disruptives que es proposen.

La finalitat d'iRAIN és, segons indiquen els seus impulsors, millorar substancialment la gestió i aprofitament de les aigües residuals, lluitar contra l'escassetat hídrica i rendibilitzar al màxim i de forma eficient, tant la pràctica de reutilització, com els recursos regenerats i recuperats.

Caroline Sielfeld, investigadora de la Unitat d'Aigua, Aire i Sòls d'Eurecat, manifesta que “en el context de la crisi hídrica actual, cal desenvolupar solucions de reutilització de l'aigua que siguin competitives, sostenibles i que puguin assegurar una qualitat suficient per la seva aplicació al sector agrícola o industrial”.

En aquest sentit, Sielfeld detalla que Eurecat investigarà i desenvoluparà diverses tecnologies per a la recuperació de nutrients i la reutilització d'aigua per a ús agrícola a partir d'aigua residual urbana, “que permetin a l'agricultura ser més resilient davant del canvi climàtic”.

L'investigador de la Unitat d'Intel·ligència Artificial Aplicada d'Eurecat Edgar Rubión Soler afegeix que des del centre tecnològic cerdanyolenc implementaran al projecte iRAIN models híbrids amb intel·ligència artificial “per al monitoratge i l'estudi de la qualitat de l'efluent resultant del tractament de l'aigua, així com de l'evolució del cicle vegetatiu del cultiu en què es portaran a terme les proves del projecte”.

Eurecat també desenvoluparà els algorismes de gestió de flotes de robots autònoms que “planificaran les rutes i recursos dels diversos robots per optimitzar l'ús de recursos hídrics dels cultius, tenint en compte dades en temps real sobre les tasques a realitzar, condicions del sòl i les necessitats de monitoratge”, segons indica l'investigador de la Unitat de Robòtica i Automatització d'Eurecat Carlos Rizzo.

Gran part de les activitats d'aquest innovador projecte es duran a terme a l'EDAR de Pliego i a les instal·lacions de la Comunitat de Regants de Pliego, a Múrcia. La primera activitat se centrarà en investigar tècniques de regeneració d’aigua i recuperació de nutrients per a ús agrícola, la segona en investigar tècniques avançades de monitorització de la qualitat de l’aigua i l’estat del cultiu.