Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Eurecat assaja solucions amb electrònica impresa per monitorar la salut i detect...
Eurecat assaja solucions amb electrònica impresa per monitorar la salut i detectar contaminants a l'aigua Exposició del projecte Pulsar d'Eurecat a la LOPEC (Cedida)

Eurecat assaja solucions amb electrònica impresa per monitorar la salut i detectar contaminants a l'aigua

8 de març de 2024 a les 8:55

El centre tecnològic Eurecat Cerdanyola mostra aquesta setmana a LOPEC, fira del sector de l’electrònica impresa que se celebra a Múnic i és referent europeu, solucions innovadores per a l'atenció mèdica, la prevenció i el monitoratge de la salut, així com per a la supervisió de la qualitat de l'aigua i la detecció de contaminants, i per a la nova generació d'automòbils, amb un prototip que ha estat guardonat amb el premi al millor demostrador que es lliura a la fira.

Des d’Eurecat indiquen que, en l'àmbit de la salut, presenten biosensors impresos de baix cost per a la determinació de certs analits en mostres biològiques com, per exemple, saliva, sang i suor.

Cristina Casellas, responsable de Transferència Tecnològica de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Integrats d’Eurecat, explica que la fabricació de dispositius electrònics mitjançant electrònica impresa, que permet la impressió sobre substrats flexibles com el plàstic o el paper, “obre la porta a una producció en massa de dispositius electrònics de baix cost i alta eficiència, cosa que els fa ideals per a aplicacions mèdiques”.

En l'àmbit de la sostenibilitat, Eurecat presenta plataformes per al monitoratge d'aigües en entorns diversos, des de sistemes de subministrament d'aigua potable fins a aigües marines, que permeten l'anàlisi de la qualitat i la detecció de contaminants. En aquest sentit, Eurecat ha mostrat els avenços realitzats als projectes d'innovació Fiware4water i Seawizard, entre d'altres.

Plastrònica per a la nova generació d'automòbils

En el marc de la fira LOPEC, el centre tecnològic mostra també una superfície plàstica intel·ligent de només 3 mil·límetres de gruix que compta amb una interfície que permet als usuaris interaccionar i comunicar-se amb una màquina, programari o sistema intuïtiu amb il·luminació LED incorporada i sensors capacitius, que es preveu que es pugui integrar al sistema central de control electrònic de la nova generació d'automòbils.

El prototip ha estat presentat a l'oe-a competition 2024, que se celebra en el marc de la fira, i ha estat guardonat amb el premi del públic al millor demostrador.

La innovació ha estat creada al projecte Púlsar, que s'ha desenvolupat a la planta pilot de plastrònica d'Eurecat, especialitzada en impressió funcional i dispositius integrats.