Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Eurecat Cerdanyola assaja la generació de plàstics intel·ligents més sostenibles...
Eurecat Cerdanyola assaja la generació de plàstics intel·ligents més sostenibles i amb més prestacions Investigador d'Eurecat en un projecte de plastrònica Cedida

Eurecat Cerdanyola assaja la generació de plàstics intel·ligents més sostenibles i amb més prestacions

15 de desembre de 2022 a les 10:29

Cerdanyola compta amb la primera planta que desenvolupa aquestes peces al sud d’Europa impulsada pel centre tecnològic Eurecat.

El centre tecnològic Eurecat ha assajat la integració de l’electrònica i els materials plàstics per generar nous productes d’alt valor afegit més sostenibles, amb pes reduït, sensors integrats i prestacions avançades, a una planta que ha instal·lat a la seva seu de Cerdanyola i que fabrica aquestes peces amb una tecnologia capdavantera coneguda com plastrònica.

Innovació amb gran demanda

Eva Fité, cap de Desenvolupament de negoci del Mercat d’Indústria de Base i Béns d’Equip, apunta que es tracta d’una innovació amb una gran demanda i importància en sectors com l’automoció, l’aeronàutica, el packaging, l’electrònica de consum, mèdic o esportiu. Fité destaca que aquesta tecnologia “és una oportunitat creixent per a les indústries de béns d’equip, béns de consum i eines electròniques de mà o light tools”.

Per la seva banda, el cap de la línia In Mold Electronics de la Unitat de Functional Printing and Embedded Devices d’Eurecat, Iker Arroyo, explica que  aquesta recerca permet aconseguir dispositius lleugers, amb noves funcionalitats integrades en peces de geometries complexes. Arroyo indica que això és possible “mitjançant la combinació de la impressió funcional i la hibridació de components electrònics amb processos de transformació més tradicionals com la injecció”.

Per a Arroyo, la plastrònica ofereix a les empreses la possibilitat de crear “productes d’alt valor afegit que incorporin serveis més complexos, que connectin entre ells per compartir informació a temps real, amb multitecnologia i que incorporin dissenys atractius i funcionals que, a més, poden ser fabricats a gran escala”.

Des d’Eurecat consideren que l’ús d’aquesta tecnologia permet un nivell d’integració dels components que té com a resultat unes peces més lleugeres, més compactes i amb mides més reduïdes. Paul Lacharmoise, cap de la Unitat de Functional Printing and Embedded Devices d’Eurecat, assegura que la plastrònica “representa una revolució que dona resposta a les necessitats i als reptes de la nova mobilitat”.

Aquest és el cas de la línia pilot de fabricació de peces injectades desenvolupada per al sector de l’automòbil en el projecte PLASTFUN, que inclouen efectes lumínics integrats amb circuits impresos que contenen LEDs i, per altra, els avenços en la nanotexturització de peces amb sensòrica impresa integrada.

Una tecnologia, també coneguda com a In-Mold Electronics, que és d’especial rellevància per al sector de la mobilitat, perquè, indica Lacharmoisepermet dur a terme desenvolupaments de nous productes més intel·ligents, més eficients i també més sostenibles.

 

La primera planta de plastrònica del Sud d’Europa

Situada a Cerdanyola, la planta pilot de plastrònica d’Eurecat és la primera d’aquestes característiques a Europa i permet a les empreses del territori desenvolupar nous productes amb aquestes tecnologies i adquirir el coneixement necessari per a la seva producció industrial rendible. Està composada per dues sales blanques que permeten la combinació ordenada de diferents processos de fabricació. Una està dedicada a la impressió i l’electrònica i l’altra, als processos plàstics.

La plastrònica permet desenvolupar productes amb superfícies funcionals a uns costos de manufactura competitius, fabricats en base a la combinació de multitecnologia i multiprocés. A més, des de la perspectiva de la sostenibilitat, els processos de fabricació dels components electrònics convencionals generen uns residus que en la impressió electrònica no es produeixen, de manera que l’empremta de carboni dels processos comparativament en pes específic és inferior. Addicionalment, aporta una considerable reducció dels consums energètics, afavorint la competitivitat de la indústria.

Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya, aplega l’experiència de més de 650 professionals que generen un volum d’ingressos de 50 milions d’euros anuals i dona servei a prop de 2.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Ma