Eurecat Cerdanyola, pioner en l’aplicació de l’electrònica impresa per monitorar la qualitat de l’aigua en temps real
27 de febrer de 2025 a les 13:08El centre tecnològic Eurecat Cerdanyola mostra aquesta setmana a LOPEC, esdeveniment de referència en electrònica impresa que se celebra a Múnic, unes noves plataformes tecnològiques avançades per al monitoratge en temps real de la qualitat de l’aigua, que integren sensors d'alta precisió amb electrònica impresa amb sistemes de comunicació i anàlisi de dades per optimitzar la gestió dels recursos hídrics.
Aquestes plataformes multiparamètriques permeten recollir informació contínua i in situ sobre paràmetres com el pH, la temperatura, la conductivitat, l’oxigen dissolt i el clor, entre d’altres, amb la finalitat de facilitar una detecció ràpida d’anomalies. Cristina Casellas, directora de la Unitat d’Impressió Funcional i Sistemes Integrats d’Eurecat, manifesta que això permet dur a terme “una presa de decisions proactiva en la gestió dels recursos hídrics i la implementació d’un manteniment predictiu, contribuint a una gestió ambiental més eficient i sostenible amb l’impuls de l’electrònica verda”.
A més, Casellas destaca que els dispositius multiparamètrics “són tan versàtils que contribueixen a una reducció de costos en materials, en transport i en la manipulació de les mostres, alhora que fan possible poder prendre decisions en el mateix punt de recollida afavorint accions preventives més ràpides”.
En concret, Eurecat presenta al seu estand plataformes Watture que s’apliquen en entorns diversos per a l’anàlisi de la qualitat de l’aigua, el monitoratge ambiental i la detecció de contaminants com, per exemple, nitrats en aigües agrícoles o metalls pesants, com el mercuri, el cadmi o el plom en aigua de mar.
L’ús de la tecnologia de l’electrònica impresa permet la fabricació de sensors de monitoratge ambiental flexibles, lleugers i assequibles que es poden integrar en diferents superfícies i dispositius.
En el camp de l’electrònica verda, Eurecat mostra a LOPEC cel·les solars orgàniques i semitransparents que asseguren una absorció de llum complementària amb el creixement de les plantes i permeten la convivència de l’agricultura i la generació d’energia amb plaques fotovoltaiques flexibles, per afavorir l’impuls de l’agrovoltaisme.
En l'àmbit de l’esport, el centre tecnològic presenta a la fira conjuntament amb l’empresa Onalabs sensors impresos integrats en dispositius per al monitoratge intel·ligent dels esportistes mitjançant biomarcadors de la suor de forma contínua i no invasiva, per al seguiment de l’estat de deshidratació i els nivells d’àcid làctic.
Aqueta solució desenvolupada amb impressió funcional està interconnectada amb Internet de les coses (IoT) per facilitar el monitoratge de paràmetres de salut de l’esportista durant l’entrenament.
Compositrònica amb fibres naturals
En el marc de la fira LOPEC, Eurecat mostra també una polsera intel·ligent amb antenes flexibles integrades amb aplicacions per al control d’accessos, la personalització de productes o la connexió amb Internet de les coses, que s’ha desenvolupat per a l'empresa Composites ATE, especialista en la fabricació de materials compòsits i enginyeria de producte.
Aquesta innovació ha permès avançar la tecnologia de compositrònica per al desenvolupament de materials compostos funcionals, cap a materials més sostenibles amb la utilització de fibres naturals. La innovació ha estat creada a la planta pilot de plastrònica d'Eurecat, especialitzada en impressió funcional i dispositius integrats.