Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Eurecat i l’exrectora Margarita Arboix, entre els premiats pels AmicsUAB
Eurecat i l’exrectora Margarita Arboix, entre els premiats pels AmicsUAB Foto de família dels premis AmicsUAB 2023 (Cedida)

Eurecat i l’exrectora Margarita Arboix, entre els premiats pels AmicsUAB

20 de novembre de 2023 a les 12:40

La XXI Festa de l'Associació AmicsUAB ha premiat enguany als professors Xavier Montalbán, cap de Servei de Neurologia de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron; Jesús Alturo i Tània Alaix, paleògrafs que han establert el text més antic escrit en català, i Margarita Arboix, exrectora de la UAB. El centre tecnològic Eurecat, ubicat al PTV de Cerdanyola, va obtenir el premi col·lectiu de l'Associació, mentre que l'editorial Lynx i el professor Martí Pumarola van rebre el premis Amic de les Biblioteques.

Premis individuals

Els premis Amic dels Amics reconeixen persones amb un recorregut destacat per la seva relació amb la Universitat i el seu impacte social. Enguany, han estat distingits quatre membres del personal docent i investigador de la Universitat. El primer ha estat Xavier Montalbán, professor del Departament de Medicina de la UAB. A l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, Montalbán és cap de Servei de Neurologia, director del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya (Cemcat) i cap del Grup de Recerca en Neuroimmunologia del VHIR. En nom de Montalbán, va recollir el premi Manel Peiró.

Han rebut la mateixa distinció Jesús Alturo, catedràtic del Departament de Ciències de l’Antiguitat i l’Edat Mitjana, i Tània Alaix, investigadora del Seminari de Paleografia, Codicologia i Diplomàtica de la UAB, que van establir, en una recerca recent, que el Liber iudicum conservat a la Seu d'Urgell va ser copiat entre el 1060 i el 1080 —probablement per Traver Radolf, prevere de Santa Maria d'Organyà— i és el text més antic íntegrament escrit en llengua catalana.

L'exrectora de la UAB Margarita Arboix (2016-2020) ha rebut també el premi Amic dels Amics. Arboix va ser rectora durant un període marcat per la commemoració del cinquantè aniversari de la Universitat, l'impuls de noves titulacions disruptives i interdisciplinàries, la posada en marxa de l'ECIU University i l'afrontament de la pandèmia de Covid-19, entre altres aspectes. Margarita Arboix és catedràtica de Farmacologia Veterinària i ha estat també degana de la Facultat de Veterinària i directora general de Recursos Agrícoles i Ramaders del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí.

Premis col·lectius i de les biblioteques

El premi col·lectiu UAB, adreçat a entitats que han desenvolupat una contribució social destacada, ha estat enguany per a Eurecat, el principal centre tecnològic de Catalunya, amb seu al Parc Tecnològic del Vallès i que ofereix serveis de recerca i innovació al sector industrial. Des de l’Autònoma recorden a més que Eurecat és una de les institucions impulsores del Hub B30, una aliança compromesa amb el desenvolupament de la societat del coneixement a l'àmbit territorial de la UAB. El guardó ha estat recollit per Xavier López, director general corporatiu i d'operacions d'Eurecat.

D'altra banda, a la festa anual d'AmicsUAB es lliuren també els premis Amic de les Biblioteques, amb els quals el Servei de Biblioteques de la UAB distingeix persones i entitats que contribueixen amb el seu patrimoni o la seva dedicació a enriquir els fons i la tasca de les biblioteques de la Universitat. Enguany, han rebut aquest guardó l'editorial Lynx, dedicada a l’edició de llibres d’ornitologia i natura —han recollit el premi Josep del Hoyo i Jordi Sargatal, ornitòlegs i fundadors del segell editorial—, i Martí Pumarola, catedràtic jubilat del Departament de Medicina i Cirurgia Animals de la UAB.