Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Eurecat i l'IREC creen Battech, centre de referència en R+D+i en bateries del su...
Eurecat i l'IREC creen Battech, centre de referència en R+D+i en bateries del sud d’Europa

Eurecat i l'IREC creen Battech, centre de referència en R+D+i en bateries del sud d’Europa

25 de juny de 2021 a les 7:29

El centre tecnològic Eurecat  de Cerdanyola i l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) han creat Battech, un centre de referència per cobrir tota l’R+D+i de l’ecosistema de bateries del sud d’Europa, que abasta la recerca, desenvolupament i innovació de tota la cadena de valor de la pròxima generació de cel·les i bateries elèctriques per als mercats de la mobilitat elèctrica, les energies renovables i els béns d’equip.

Battech establirà una unitat conjunta de recerca, desenvolupament, assaig i innovació especialitzada en l’àmbit de les bateries, amb l’objectiu de millorar la transferència de coneixement a la indústria en aquest àmbit, des d’una perspectiva enfocada a l’economia circular i la sostenibilitat de les bateries del futur.

Battech no només s’orienta a les bateries de vehicle elèctric, sinó també a les de suport a la xarxa elèctrica, amb bateries de segona vida o amb bateries de nova generació, per compensar aquells pics de demanda que les energies renovables no pugui cobrir per falta de vent, sol o per un augment de demanda sobtat.

Des del centre del PTV de Cerdanyola recorden que la transició energètica i la incorporació massiva de  renovables a la xarxa “provoca una variabilitat cada cop més gran en la generació i en la demanda, que fan imprescindible disposar de bateries estacionàries que garanteixin la flexibilitat i la fermesa del sistema elèctric, mitjançant la regulació de freqüència, control de tensió, reducció de puntes de consum, capacitat de recuperació del sistema en cas de parades o contingències, entre altres elements”.

Battech centrarà les seves activitats en els projectes d’R+D+i i serveis tecnològics per a empreses i projectes competitius nacionals i internacionals, a fi de generar i transferir coneixement a la indústria de les bateries. Es preveu que el desenvolupament de Battech en els pròxims anys signifiqui una inversió de 5 milions d’euros -addicionals a les ja realitdaes al llarg de la década anterior- en equipaments i la creació de 15 nous llocs de treball d’alta qualificació.

La iniciativa es dirigeix a empreses fabricants i consumidores de bateries elèctriques, empreses del sector automoció i de la mobilitat elèctrica en general, empreses del sector energètic i béns d’equips, organismes públics de l’àmbit a nivell regional, estatal i internacional, clústers, associacions i plataformes.

Suma de capacitats d’Eurecat i IREC

El president d’Eurecat, Xavier Torra, posa de relleu que “la finalitat de Battech és avançar cap a una innovació amb impacte industrial, econòmic i social, en l’àmbit de les bateries i la mobilitat elèctrica, lleugera i ecològica”.

Segons el director de Battech i coordinador del projecte europeu Cobra, Jordi Jacas,la complementarietat de l’IREC i Eurecat i dels seus respectius grups de recerca i unitats tecnològiques “enforteix la capacitat i les possibilitats científiques i tècniques de què disposen a nivell individual”, mentre el el director Científic de Battech i director de l’IREC, Joan Ramon Morante, subratlla la suma de capacitats “pel desenvolupament de la bateria del futur, de més alta densitat energètica, eficient i sostenible”.

El Secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, considera que aquest projecte constata “l’excel·lència del nostre ecosistema de recerca i innovació, especialment en un àmbit fonamental per al futur de l’economia catalana com és el de l’automoció”.

Mobilitat sostenible

Battech s’emmarca en el concepte de mobilitat sostenible, amb especial atenció en l’estudi de noves fórmules d’emmagatzematge d’energia per aplanar el camí de la introducció del vehicle elèctric, tant del sector de l’automoció com de fabricants de punts de recàrrega, entre d’altres.

La iniciativa, a més, està alineada amb l’Acord de París, el qual estableix una reducció de les emissions del 40 per cent per al 2030 a través del desenvolupament de bateries de més alta densitat energètica, eficients i sostenibles per als vehicles elèctrics.