Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Eurecat impulsa un sistema que permetrà la col·laboració segura i ergonòmica en...
Eurecat impulsa un sistema que permetrà la col·laboració segura i ergonòmica en les feines amb robots

Eurecat impulsa un sistema que permetrà la col·laboració segura i ergonòmica en les feines amb robots

28 d'abril de 2022 a les 12:17

L’objectiu és proporcionar als robots la intel·ligència necessària per treballar en cooperació amb els operaris sense necessitat de barreres físiques de protecció. La solució de robòtica col·laborativa s’ha desenvolupat en el marc del projecte europeu Sharework, liderat pel centre tecnològic Eurecat.

El centre tecnològic Eurecat lidera el projecte de robòtica Sharework, que ha desenvolupat un nou sistema intel·ligent per a la col·laboració segura i ergonòmica entre robots i treballadors en processos de fabricació industrial, mitjançant intel·ligència artificial i anàlisi de dades del procés. En concret, el projecte ha desenvolupat un software flexible format per 14 mòduls tecnològics “per proporcionar als robots la intel·ligència necessària per treballar en cooperació amb els operaris sense necessitat de barreres físiques de protecció”, destaca el director de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, Daniel Serrano.

Les proves de concepte del sistema Sharework s’han realitzat als laboratoris d’Eurecat, a Cerdanyola; a STAM, a Gènova, Itàlia; a la Universitat de Brescia, a Brescia, Itàlia, i a la Universitat de Patras, a Patras, Grècia.

El coordinador tècnic del projecte i responsable de Robòtica Col·laborativa de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, Néstor García, explica que el sistema “és capaç de comprendre l'entorn i les accions humanes, a través d’una base de coneixement i sensors, i fer-ne prediccions de l'estat futur”, així com “fer que el robot actuï en conseqüència” amb l'objectiu final d'impulsar el treball col·laboratiu entre operadors i robots i, per tant, millorar l'ergonomia dels operaris i augmentar la productivitat del procés".

Després d’una primera validació en un entorn de laboratori controlat on treballadors dels usuaris finals del projecte han pogut provar les tecnologies desenvolupades, s’estan duent a terme les proves a les plantes de producció i muntatge de quatre empreses industrials. En concret, tenen lloc a SEAT S.A., a Martorell; a GOIZPER, al País Basc; a ALSTOM, a Santa Perpètua de Mogoda, i a les instal·lacions de CEMBRE, a Brescia.

En el marc del projecte s’ha provat amb èxit l’ús de múltiples càmeres i sensors, el processament intel·ligent de dades i la incorporació de realitat augmentada i tecnologia de reconeixement de gestos i de la parla, a fi de proveir d’intel·ligència els robots i adaptar la seva tasca a les necessitats dels treballadors.

El desenvolupament del sistema també contempla l'estudi continu dels factors humans, amb l'objectiu d'adaptar i millorar la percepció per part de l'usuari i augmentar el nivell d’acceptació de la nova solució robòtica per part dels operaris.

El projecte Sharework està finançat íntegrament per la Comissió Europea i es duu a terme a Espanya, Itàlia, Luxemburg, França, Alemanya i Grècia, amb el propòsit que les indústries puguin comptar amb “un sistema per a la implementació de robòtica col·laborativa a la indústria que permeti fer més segurs i eficients els processos de muntatge industrials, posant el treballador al centre i proveint-lo d’un sistema que l’ajudi en les tasques del dia a dia”, remarca la coordinadora del projecte Sharework, Simona Neri.

Implantació en quatre tipus d'escenaris industrials reals

En l’escenari actual de creixement de la robòtica col·laborativa, Sharework se centra en l’aplicació de la col·laboració entre operaris i robots en quatre tipus d'escenaris industrials reals en els sectors de l'automoció, el ferrocarril, el metall i la fabricació de béns d'equip.

El projecte, que va començar el novembre de 2018 i finalitzarà el 31 d'octubre de 2022, compta amb un pressupost de 7,3 milions d'euros i s'emmarca en la línia “Transformant la Indústria Europea” de la convocatòria Horitzó 2020, que té com a finalitat la implementació de tecnologies innovadores d'intel·ligència artificial per a possibilitar la col·laboració efectiva de robots amb treballadors.