Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Economia

  • Portada
  • Economia
  • Eurecat presenta un robot que automatitza el control de qualitat en el sector tè...
Eurecat presenta un robot que automatitza el control de qualitat en el sector tèxtil i nous materials per a aeronàutica

Eurecat presenta un robot que automatitza el control de qualitat en el sector tèxtil i nous materials per a aeronàutica

18 d'abril de 2023 a les 7:46

El centre tecnològic Eurecat Cerdanyola mostra a partir d’aquest 18 d’abril al saló Advanced Factories diverses solucions tecnològiques en àmbits com la robòtica i l’automatització aplicada al tèxtil, la compositrònica per a sectors com l’aeronàutic i la impressió 3D per a la construcció. Segons Eurecat, aquestes solucions “contribueixen a impulsar la competitivitat de les empreses en la indústria”.

Així, l’estand d’Eurecat a Advanced Factories mostra la solució de robòtica que incorpora visió artificial per validar les mides d’una peça de roba i realitzar el control de qualitat de forma automatitzada. El projecte, anomenat Fashionaut, està liderat pel MODACC Fashion Cluster i compta amb la participació de les empreses Gavi Punt i Escorpion i de FITEX.

L’estand del centre tecnològic presenta també un robot de Bin Picking per a l’automatització d’aquesta tasca habitual en els processos de fabricació, que consisteix a recollir peces conegudes apilades de forma aleatòria.

En l’àmbit de la plastrònica i la compositrònica, el centre del Parc Tecnològic del Vallès (PTV) mostra algunes possibilitats que ofereixen aquestes tecnologies que uneixen l’electrònica i els materials plàstics i compostos, respectivament. Des d’Eurceat destaquen que el seu ús permet fabricar a gran escala “productes d’alt valor afegit amb prestacions avançades” gràcies a la superfície funcionalitzada, d’aplicació en maquinària, vehicles com motocicletes, patinets elèctrics, interiors de trens, avions i cotxes, entre d’altres.

En concret, Eurecat exhibeix a la fira una finestra d’avió que incorpora compositrònica, tecnologia que permet afegir electrònica impresa flexible a grans peces de materials compostos, podent incorporar prestacions digitals a peces d’alta lleugeresa sense encarir el muntatge industrial.

En l’àmbit de la construcció, Eurecat mostra una biga fabricada amb impressió 3D i reforçada amb tecnologia CFIP, que incorpora resina biocompatible i fibra de carboni. La biga ha estat dissenyada amb algorismes d’optimització topològica, amb una metodologia creada per a la tecnologia CFIP conjuntament amb la start-up Reinforce 3D.

Al mateix estand es pot veure l’aplicació industrial LiDAR (Light Detection And Ranging), que permet configurar instal·lacions industrials amb visualització immersiva i interactiva, un preàmbul del què es podrà veure aviat en el metavers industrial. Eurecat presenta també el primer bessó digital pel procés industrial d’injecció d’alumini, una etiqueta flexible per a la geolocalització de paquets en l’àmbit de la logística i tecnologies de fabricació biomèdica.

Premis Factories of the Future Awards 2023

D’altra banda, el centre tecnològic cerdanyolenc és finalista als premis Factories of the Future Awards 2023 a la categoria ‘Investigació i desenvolupament d’Intel·ligència Artifical aplicada en plantes industrials’ amb la iniciativa tecnològica PRECATEX, amb l’empresa Canmartex. Es tracta de l’ús de tecnologies predictives per a la millora de la qualitat en el procés tèxtil. En concret, la proposta nominada consisteix en un sistema de visió artificial basat en Intel·ligència Artificial per a la detecció de problemes amb agulles i pestanyes en màquines de teixir circulars.

Eurecat també és finalista a la categoria ‘Millor projecte de robòtica’ amb el projecte europeu SHAREWORK, que ha implementat un nou sistema intel·ligent per a la col·laboració segura i ergonòmica entre robots i treballadors en processos de fabricació industrial, mitjançant intel·ligència artificial i anàlisi de dades del procés.