Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Societat

  • Portada
  • Societat
  • Evitar punts d'aigua estancada és la principal mesura per aturar la proliferació...
Evitar punts d'aigua estancada és la principal mesura per aturar la proliferació del mosquit tigre

Evitar punts d'aigua estancada és la principal mesura per aturar la proliferació del mosquit tigre

24 de juliol de 2014 a les 14:07

El director de Protecció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Lluis Picart, indica que aquest mosquit és una realitat al nostre país amb la que hem de conviure i hem de saber protegir-nos adequadament davant les seves picades.

Evitar els punts d’aigua estancada és la principal mesura preventiva davant la proliferació del mosquit tigre, segons el director de Protecció de la Salut de l’Agència de Salut Pública de la Generalitat de Catalunya, Lluis Picart.

Amb l’estiu i la calor apareix el mosquit tigre, una espècie que s’ha adaptat perfectament al medi urbà. Des que al 2004 va aparèixer a la nostra comarca s’han anant estenent pel territori en funció de la climatologia i ara és present a totes les comarques catalanes amb temperatures elevades d’estiu, és a dir, la franja litoral i la zona centre. Lluís Picart, comenta que ja es troba a 300 municipis i que, per tant, “és una realitat al nostre país amb la que hem de conviure”.

Les condicions de cria del mosquit tigre van molt lligades a les temperatures. De fet, 10ºC és la temperatura mínima de cria. La seva presència “la tenim plenament instaurada a tot el país, però això no vol dir a tot arreu, sinó als llocs on es reuneixen aquestes condicions de temperatura i clima adequades”.

Mesures preventives

El mosquit tigre és una espècie que cria en aigües quietes i poc profundes, per això, troba molta comoditat per a la cria en zones urbanes amb punts d’aigua com testos, esquerdes en estructures, piscines o solars. A més, indica Picart, té un radi d’acció relativament curt, d’uns 400m, per això, s’han d’establir mesures preventives al voltant d’aquests punts d’aigua. Les mesures inclouen buidar testos, controlar que no hi hagi acumulacions d’aigua més enllà d’una setmana, mirar els embornals i els desguassos i eliminar l’aigua de galledes o recipients, així “posem en sèries dificultats la cria”. N’hi ha d’altres mesures com protegir les finestres amb teles mosquiteres o vestir preventivament amb pantalons llargs i mànigues llargues, tot i que, insisteix, “evitar els punts d’aigua de cria és la principal mesura”.

Els productes repel·lents per evitar les picades són efectius, però segons remarca Lluís Picart, no sempre ofereixen la mateixa protecció perquè és difícil cobrir tot el cos i han de ser utilitzats amb mesura, sobretot amb els infants. Aquest insecte, a diferència del mosquit comú, té una activitat clarament diürna, amb la qual cosa s’ha d’estar ben alerta per evitar les picades.

És un mosquit que és considera agressiu i, per tant, les seves picades causen més molèsties que a les que estem acostumats. A més a més, podria tenir alguna reacció dèrmica o al·lèrgica, depenent de la predisposició de cada persona. Si es presenta algun quadre reactiu, amb inflamació o sensació d’opressió a la gola o debilitació que ens indica una reacció més forta, haurem de demanar assistència al nostre centre d’atenció primària.

Tractament de les picades

El director de Protecció de la Salut de la Generalitat indica que per tractar una picada corrent només s’ha de rentar amb aigua freda per evitar inflamació i desinfectar la zona si està identificada clarament i, segons destaca “amb això, hauria de ser suficient, ja que ens prevé de patir algun efecte local sobre la zona picada”. I afegeix que, “en cas que aquesta simptomatologia s’incrementés i demanés una assistència més especialitzada, caldrà anar a un centre d’assistència”.

Lluís Picart conclou que la presència del mosquit tigre i altres insectes és una qüestió “de pura evolució ecològica que té a veure amb la climatologia i la geografia i hem d’aprendre a coexistir-hi”. Només podem posar en pràctica mesures de prevenció en la nostra vida quotidiana per evitar que proliferin i es mantingui per sota d’uns nivells acceptables.