Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Cerdanyola Ràdio - 105.3 FM

Escoltar en directe

Cultura

  • Portada
  • Cultura
  • Exposició sobre els espais i personatges del cicle 'Els colors de l’aigua' de l...
Exposició sobre els espais i  personatges del cicle 'Els colors de l’aigua' de l’escriptor Isidre Grau

Exposició sobre els espais i personatges del cicle 'Els colors de l’aigua' de l’escriptor Isidre Grau

20 de febrer de 2007 a les 0:00

L’Ateneu de Cerdanyola acollirà del 28 de febrer al 17 de març l’exposició “Vinyes de Savall, un espai literari enmig del Vallès” sobre els espais i els personatges del cicle Els Colors de l’aigua de l’escriptor cerdanyolenc Isidre Grau.

La mostra, que serà inaugurada el dimecres, 28 de febrer, a les 19,30 hores, fa un recorregut per l’especial univers literari que al llarg de 22 anys ha creat Isidre Grau i al qual va posar punt i final l’any passat amb la publicació de la novel·la “El punt blanc de l’horitzó” (Proa 2006). Els personatges i espais físics nascuts a “Els colors de l’aigua” (Premi Sant Jordi 1985), que és el tronc a partir del qual han sorgit les quatre novel·les posteriors de Grau, s’han anat fent grans, han canviat, han viatjat i s’han transformat com la vida mateixa i ara protagonitzen l’exposició “Vinyes de Savall, un espai literari enmig del Vallès”.

A través de l’exposició els visitants podran descobrir que Vinyes de Savall, la població imaginària d’on sorgeix tot el cicle literari, té força semblances amb Cerdanyola, i que quan als llibres es parla de les masies de Can Benavent i Can Saura, la casa senyorial de La Llera o la fàbrica Ricart i Krauser, l’autor estava pensant en indrets ben coneguts, que ara l’exposició identifica. També s’adonaran que les experiències viscudes pels membres de la nissaga de la família Benavent, els camins que han triat a la vida o que la vida els ha fet triar, així com els escenaris on es mouen, són un reflex i conseqüència dels esdeveniments esdevinguts a casa nostra a partir de la guerra civil. De fet, la mostra fa de mirall de les transformacions de la comarca durant el segle XX, alhora que deixa constància del corpus novel·lístic ideat per Grau, amb la triple dimensió literària, geogràfica i sociohistòrica.

Exposició monogràfica

L’exposició consta de vuit plafons que tracten de manera sintètica: la identitat de Vinyes de Savall, les novel·les del cicle, l’evolució geogràfica i històrica, les connexions artístiques i els altres escenaris catalans i mundials en què es desenvolupa l’acció de les novel·les. El cicle literari consta de tres novel·les més: “La nit vermella” (1989), “El balancí negre” (Premi Ciutat de Palma, Proa 2001) i “Groc d’Índia” (Proa, 2004 ), on es desenvolupen temes com el món de burgesia més convencional, el teatre i les recerques alternatives.

D’altra banda, el dimarts 6 de març, a les 19,30 hores, a l’Espai Granados s’efectuarà una taula rodona amb diverses valoracions sobre el cicle literari a càrrec de Miquel Sànchez, historiador, Oriol Izquierdo, professor i crític, i Joan Josep Isern, crític, a més del propi autor.

L’Ajuntament de Cerdanyola produeix aquesta exposició que compta amb la col·laboració de l’Obra Social Caixa Sabadell i la Institució de les Lletres Catalanes. Un cop finalitzi la seva estada a Cerdanyola, està previst que passi per l’Ateneu de Barcelona i per altres poblacions vallesanes.

Isidre Grau, precisament, és l'actual Cerdanyolenc de l'Any, premi que atorguen els mitjans de comunicació locals amb la ocl.laboració de la Comissió de Festes de Sant Martí, com a reconeixement a la nissaga literària de Vinyes de Savall.