Exposició sobre la Transició a Catalunya a Ca n'Oliver
6 de febrer de 2015 a les 11:00El Museu de Ca n'Oliver acull fins al proper 8 de març l'exposició 'Catalunya en Transició', produïda per Memorial Democràtic de la Generalitat. La mostra proposa mitjançant diversos plafons una aproximació al període de transició entre una dictadura i un sistema democràtic entre els anys 1971 i 1980. L'exposició es complementa amb material de l'època relacionat amb Cerdanyola, cedit per a l'ocasió per en Jesús Bolinaga, testimoni privilegiat i compromès d'aquell període.
El director de Memorial Democràtic, Jordi Palou-Loverdos, explica que l'exposició busca situar en el debat públic, amb perspectiva i serenitat, què va representar la Transició a Catalunya i a l'Estat, "per poder-ne fer el balanç que calgui i també per a que els joves coneguin un passat que de fet forma part del seu present". Palou-Loverdos diu que la mostra no s'atansa a l'habitual relat oficial vigent durant molt anys, "sinó que busca apropar-se al protagonisme que van tenir els moviments socials". Catalunya en Transició vol ser un homenatge als milers d’homes i dones, la mal anomenada gent anònima, que es van jugar la vida i la seva integritat física, patint presó i tortura en moltes ocasions, per portar la democràcia al país.
Palou-Loverdos destaca l’aparició de l’Assemblea de Catalunya l’any 1971, "un espai inèdit a la història de l’Estat on conflueixen partits, sindicats i moviments socials per establir quatre punts de reivindicació democràtica que es visualitzen a la Marxa per la Llibertat: llibertat, amnistia, estatut d’autonomia i fraternitat amb els pobles ibèrics".
L’artista i activista llibertari, Jesús Bolinaga, que va viure la Transició a Cerdanyola i des de publicacions com Por Favor, El Viejo Topo i Ajoblanco, ha aportat material del seu arxiu personal a l’exposició. Bolinaga va ser un dels fundadors de la Revista de Sardanyola i continua reivindicant "l’esperit utòpic i crític amb el present que ens toca viure".
Catalunya en Transició comptarà amb dues activitats complementàries que es realitzaran al Museu de Ca n’Oliver. El dimarts 24 de febrer hi haurà una taula rodona sobre Com vam viure la transició a Cerdanyola, amb la presència, entre d’altres, de l’historiador Josep Lluís Negreira, el periodista Guillem Martínez i diversos testimonis de l’època. El dijous 5 de març hi haurà una conferència sobre El paper de les dones durant la transició.