Extirpant les arrels que normalitzen la violència masclista
24 de novembre de 2015 a les 12:26El MAC Can Domènech ha acollit les jornades Insubmisos i insubmises del sexisme, una de les activitats emmarcades dins el programa al voltant del Dia Internacional per la no violència vers les dones que viurà el seu acte central demà dimecres dia 25 al Teatre Ateneu.
Audios
24-11-2015 Rubén Sánchez
24-11-2015 Alvaro Ponce
24-11-2015 Núria Solsona
24-11-2015 Laura Poch
La tècnica del servei d'Igualtat, Maribel Cárdenas, explicava que les jornades es dediquen al sexisme "perquè el sexisme es troba en el nucli dur del patriarcat, limita la nostra capacitat de ser i normalitza la violència".
La primera part de les jornades va anar a càrrec del psicòleg i formador en matèria de violència masclista, Rubén Sánchez, amb una conferència sobre avenços, reptes i resistències en la prevenció de les violències masclistes. Sánchez va admetre que "el panorama és fosc, amb una judicatura que sembla el braç armat del masclisme que acaba arxivant el 50% de casos de violència masclista mentre que només un 4% dels agressors compleix pena".
Sánchez també denuncia la utilització que es fa del llenguatge en els mitjans de comunicació, "on s'acostuma a treure de la notícia al subjecte de l'acció, l'agressor, eximint-lo així de tota responsabilitat". I qüestiona si en lloc de parlar de "terrorisme masclista com es comença a parlar a les xarxes no és una manera d'obviar que en realitat vivim en una dictadura patriarcal, en la qual cada 10 minuts es produeix una agressió d'un home vers una dona a l'Estat espanyol".
Rubén Sánchez denuncia que la violència masclista "no és una prioritat per l'actual govern, que ho considera un tema d'àmbit familiar, un fet molt greu en una societat individualitzada, abocada al consumisme i la superficialitat i afectada d'angoixa existencial, plena de prejudicis i estereotips que filtren i simplifiquen la realitat, generant una opinió pública tòxica". Sánchez demana superar les imposicions neoliberals i "construir des dels propis cossos una societat que recuperi el sentit de comunitat".
La segona part de les jornades van estar moderades per Jesús Viñas, psicopedagog, professor de primària i secundària i inspector d'educació, i van consistir en un diàleg sobre propostes d'intervenció per anar més enllà del sexisme.
Alvaro Ponce, psicòleg clínic i social i fundador de l'Associació Conexus d'atenció, formació i investigació psicosocials; va dir des de la seva pròpia experiència com a psicoterapeuta que "ni els homes que estan en programes voluntaris per exercir la violència masclista admeten ser masclistes i mai s'acaben de responsabilitzar de les seves accions".
Ponce explica que el masclisme, com a problema estructural de la societat, "és un comportament d'origen prelingüístic, quan ja des de l'ecografia es comencen a fer projeccions i expectatives sobre com serem en base al nostre sexe, i els homes entrem en un club masculí que ens allunya de nosaltres mateixos com éssers humans".
Núria Solsona, Doctora en Ciències de l'Educació i assessora en coeducació, va reclamar la coeducació des de l'escola bressol, "una escola que no estereotipa aptituds ni actituds, ni estableix una jerarquia entre la cultura masculina i la cultura femenina, desterrant l'androcentrisme en la transmissió de coneixements. L'escola serveix per crear entitats i identitats masculines i femenines i s'ha de fer establint relacions de plena igualtat".
Laura Poch, llicenciada en Sociologia per la UAB i especialitzada en Teatre de l'Oprimit, gènere i conflicte, va explicar com des de l'Associació Enruta't, s'han realitzat 40 tallers adreçats a uns 600 joves de secundària sobre diversitat afectiva, parlant des de la pròpia experiència personal i descobrint que "el 70% dels joves no sabien que volia dir heterosexual, senzillament perquè allò situat dins l'anomenda normalitat no fa falta ser nombrat, i per tant és necessari apropar-se a la diferència com element de riquesa".
La regidora d'Igualtat, Elvi Vila, va agrair l'assistència a les jornades a les persones presents, unes jornades, va dir, "resultat de la convicció del govern a l'hora de situar la prevenció de les violències masclistes al centre de la política local, identificant les causes per trobar respostes" i defensant una educació pública i laica que "expulsi els prejudicis i fomenti l'amor a la llibertat".
L'acte central del Dia Internacional per la no violència vers les dones es celebra demà dimecres dia 25, a les 19 hores, al Teatre Ateneu, amb una trobada de les persones i entitats adherides a la Declaració del 25N per una Cerdanyola lliure de violències masclistes.